Groentesprokkel 32

Beste abonnee, klant sympathisant,

Een nieuwsbrief schrijven bij ruim 30 graden is niet eenvoudig. Toch is de bureau misschien wel de beste plek om te vertoeven op de boerderij bij dit weer. Deze morgen startten we vroeg om het buitenwerk te doen. Want na de middag is het niet te doen op de akker of in de serre. Zorgvuldig plannen is dan ook aangewezen, niet alleen door de hitte maar ook door de droogte. Er is redelijk wat plantwerk en vooral de grond klaarleggen om te planten is een uitdaging. Voor het planten willen we nog eens oppervlakkig eggen om het vlak te hebben en om klein onkruid te laten uitdrogen. We moeten op voorhand beregenen want het is te droog om zomaar de grond te bewerken. Eggen in een te droge grond zou de grond uiteen doen vallen en structuurschade als gevolg hebben. Helaas is er ook geen onbeperkte hoeveelheid water. Gelukkig zijn we sedert dit jaar wel beter voorzien op droogte. We kochten aluminium buizen van 6 meter waar telkens een sproeier op staat. Ze zijn makkelijk af en aan elkaar te koppelen waardoor ze makkelijk verplaatst worden. Iedere sproeier kan helemaal rond gaan of gerichter werken en ook de afstand is instelbaar waardoor we heel gericht kleine en grote oppervlaktes kunnen beregenen. Maar het blijft wel schipperen. Het beregeningssysteem mag dan wel op punt staan, de aanvoer van water blijft de beperkende factor. Sowieso vangen we al het water van de daken op en ook het water om de groentes te wassen wordt gerecupereerd. Maar in de droge jaren die we reeds hadden, bleek het niet genoeg te zijn. Twee jaar geleden lieten we een dichtgeslibde poel enkele meters uitgraven; langzaamaan vult deze poel zichzelf nu aan met oppervlakkig insijpelend grondwater; hierdoor hebben we een beperkte maar continue aanvoer, die echt het verschil maakt. Het is dan ook het eerste jaar waar we (nog) geen loonwerker lieten rijden om water uit de Leie hierheen te halen. Ik zeg natuurlijk ‘nog’ niet want het is wel echt droog en misschien blijft het ook zo. Toch is er een sprankeltje hoop dat we volgende week regen krijgen. Maar de kans is groot dat het op sommige plaatsen zal regenen en op sommige niet. Duimen maar dat we met z’n allen een aantal malse regenbuien krijgen! Hou jullie goed ondertussen en hou het vooral rustig in de schaduw.
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, snijbonen, trostomaten, rode paprika, radijs (Zonnekouter); rode biet (Kollebloem); warmoes (Ourobouros)
Groot: Rode kropsla, trostomaten, prinsessen, rode puntpaprika, oranje paprika, rucola, radijs (Zonnekouter); boswortel (de Zaailing); paksoi, aubergine (Ourobouros)
Gemengd: rode kropsla, snijbonen, trostomaten, rode puntpaprika (Zonnekouter); rode biet, spitskool (Kollebloem); blauwe bes (O’Bio) platte perzik (It), appelsien (Es)
Fruit: framboos (de Zaailing); blauwe bes (O’Bio); platte perzik (It), appelsien (Es)

Recepten

Snijbonen met curryrijst
Nodig: 400g snijbonen in reepjes, 1 rode paprika in stukjes, 1 tomaat in stukjes, ajuin gesnipperd, look, shitake (of een andere paddenstoel), basmatirijst; olijfolie, 1 kl curcuma, curry, chilipoeder, sojasaus, citroen
Kook de basmatirijst gaar met zout en curcuma. Fruit ondertussen de ajuin, paprika, snijbonen en shitakes in olijfolie langzaam gaar, pers de look erop en kruid met curry, chilipoeder, kruidenzout en een goeie scheut sojasaus. Roerbak de rijst eronder, bestrooi voor het opdienen met de tomaatstukjes en wat citroensap.

Rode bietenslaatje met rucola en zonnebloempitten
Nodig: 0.5 kg rode biet, een handje zonnepitten, een bosje rucola, citroen, mosterd, citroen, olijfolie, peper, zout.
Borstel het zand van de bieten, en kook ze in genoeg water gaar. Rooster ondertussen de zonnepitten in een pan met dikke bodem op een klein vuur knapperig goudbruin, en was de rucola. Wrijf de schil van de gare bietjes onder stromend water. Snijdt de nog warme bietjes in kleine blokjes en meng ze met citroen, mosterd en royaal olijfolie; kruid met kruidenzout en peper. Laat afkoelen en meng met de rucola en de geroosterde pitten. Je kan er ook nog wat fetablokjes bijdoen om het feest compleet te maken!