Groentesprokkel 4

Beste abonnees, klant, sympathisant,

Afgelopen vrijdag was ik te gast bij Den Hannekesnest in Evergem om te polsen of er een samenwerking mogelijk zou zijn. Zij zoeken een manier om aan verse voeding te geraken, om minder voedseloverschotten te hebben in hun winkel en om extra mensen aan te trekken. Wij zoeken extra abonnees; twee vliegen in één klap, zou ik zo denken. Het werd een fijne ontmoeting op een bijzondere plek.

Voor ons startte het abonnementverhaal ruim twintig jaar geleden bij de oprichting van de zonnekouter. Er werd toen een manier gezocht (en gevonden) om de band tussen boer en consument te versterken; om consumenten terug vertrouwen te geven in de boer achter het voedsel; om consumenten in verbinding te brengen met de seizoenen én om de boer meer zekerheid te geven, zodat hij een eerlijk loon kan verdienen voor al het werk dat hij verricht. Een verrassingspakket van groenten biedt de boer de mogelijkheid om te oogsten en te verkopen wat er op dat moment klaar is om te oogsten, zodat er geen voedsel achterblijft op het land en het vergroot de creativiteit in de keuken en op het bord en geeft een uitgebreid smakenpallet in de mond.
Nog steeds is dit een verdomd goed verhaal en nog steeds even actueel.

Het was fijn te merken dat het verhaal van een abonnement nog altijd verteld kan worden en nog altijd mensen kan inspireren. Men zegge het voort!

Eet smakelijk,
Lien

Samenstelling pakket

Klein: prei en daikon van De zonnekouter (Vroente), groene selder en rucola van Hebben, witloof van Marc Vanderhauwert, rode biet van De Wassende Maan.
Groot: Postelein en prei van De Zonnekouter (Vroente), rucola van Hebben, witloof van Marc Vanderhauwert, wortel van Livinushof, pompoen, rode biet en palmkool van De Wassende Maan.
Gemengd: Schorseneren, andijvie en daikon van De Zonnekouter (Vroente), witloof van Marc Vanderhauwert, jonagold van De Fruittuin, avocado (Es), mandarijn (It) of clementines (Es) via Biofresh.
Fruit: Jonagold en conference van De Fruittuin, pompelmoes (Es), mandarijn (It) en appelsien (It) via Biofresh.

Recepten

Avocadosoep
Nodig: olijfolie, rode ui, 1 teentje knoflook, 2 rijpe avocado’s, groentebouillon, ¼ tl cayennepeper, zout, koriander of peterselie, sap van 1 limoen.
Snipper de ui en fruit deze 4 minuten in de pan. Pers de knoflook en bak deze nog even mee. Lepel de avocado uit en doe deze in de pan, overgiet met 500ml groentebouillon. Kruid met cayennepeper en zout. Breng aan de kook. Pureer tot een zachte soep. Voeg de fijngesnipperde koriander of peterselie toe. Voeg tenslotte het limoensap toe. Eventueel kan je geroosterde pompoenpitten of gebakken stukjes tofu toevoegen aan de soep.

Quinoa met daikon en geroosterde bietjes
Nodig (4 per): 8 kleine bietjes, olijfolie, 120gr quinoa, 1 el rodewijnazijn, 1tl knoflook, 1 daikon in dunne plakjes gesneden, 1 gesnipperde sjalot, 120gr feta, 1 kl honing.
Verwarm de oven op 180°C. Doe de bietjes in een ovenschaal en besprenkel ze met olie. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en zet 45 m in de oven. Laat de bietjes afkoelen, pel ze en snij ze in stukken. Kook intussen de quinoa gaar zoals aangegeven op de verpakking. Meng een el olijfolie met een halve eetlepel rodewijnazijn. Pers er de knoflook bij en meng door de warme quinoa. Meng de daikon met de bietjes, de sjalot en de peterselie. Verbrokkel de feta. Doe de groenten en de kaas bij de quinoa. Meng 1 el olijfolie en de azijn met de honing. Druppel de dressing over de salade.