Groentesprokkel 3

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Januari lijkt zich snel voort te bewegen en daarmee komt het moment om zaadgoed te bestellen, teeltplannen te herzien en het uitkijken naar t-shirts en blotenvoeten-temperatuur. Het ‘seizoen’ maakt zo langzaam zijn intrede, een ideale tijd om na een groot en (3-jarig) lang avontuur terug te keren naar een plek ‘naar mijn hart’. Met het nieuwe jaar is er dus ook een nieuwe cyclus hier op De Zonnekouter gestart voor mij en voel ik hoe de boerderij gegroeid en geëvolueerd is en tegelijkertijd ook haar essentie en karakter onverbeterlijk weet te behouden.

Zoals ik de afgelopen jaren in mijn studies in holistische wetenschappen leerde over de processen van de levende Aarde, die op geniale wijze de temperatuur en omstandigheden zo weet te behouden zodat wij onze menselijke ervaring hier kunnen delen, voel ik dat ook boerderijen en plekken op die Aarde levendig, intelligent en vol dromen en plannen zitten.

Zo merk ik dat mijn ogen zich meer en meer openen naar de intelligentie die zich buiten het menselijke afspeelt. Ook het uitbrengen van de biodynamische compostpreparaten, vorige week, is daar een soort vertaling van. De plantpreparaten helpen de composthoop open te stellen voor alle (on)zichtbare krachten die ons omringen en om de levende processen van bacterieën en schimmels daarin te stimuleren. Een soort ‘blessing’ voor de compost en de vruchtbaarheid van dit komende teeltseizoen.

Bij zo’n nieuwe cyclus hoort het weerzien met oude vrienden; de spruitplant, de prei, de savooikool,.. maar ook het afscheid van het ‘oude’, onder andere van Eva, een oer-zonnekouterkoe die voor mij de laatste bekende was van de kudde hier en deze maandag geslacht werd. Met haar vlees zal ze ons voorzien van oerkracht en ben ik blij de, voor mij althans, nieuwe kudde te leren kennen. Wanneer ik na een oogstdag Landwijzer-stagair Wouter vragend hoor roepen ‘Zal ik de koeien avondeten geven?’ weet ik dat die nog onbekende kudde een belangrijke plek heeft in al die cyclussen en daar ook naar verzorgd wordt. Juist ja, cyclussen verzorgen, dieren verzorgen, planten verzorgen en mensen, échte dingen, en daarom een plek ‘naar mijn hart’.
Laat deze geliefde oude groentenvrienden smaken, ik ben blij ze weer te telen voor de wekelijkse paketten.
Jana

De Zonnekouter weidevlees

Zoals je kon lezen, hebben we afscheid genomen van opperkoe Eva én zeggen we volgende week vaarwel aan onze varkens. We zetten in op grasgevoederde koeien om betere levens- en vleeskwaliteit te garanderen. De varkens krijgen biologische voeding en mogen naar hartenlust wroeten in onze boomgaard. Met trots kunnen we dus weer vlees aanbieden!
We bieden opnieuw per pakketten van 5 of 10kg aan en kunnen afgehaald worden vanaf woensdag 10/2 op De Zonnekouter of bij Lousbergmarkt.
Bestel nu jouw pakket via https://forms.gle/2uu4ssFd7h9w1kQCA of via info@dezonnekouter.be (Bestellen kan tot en met maandag 8 februari)

De zonnekouter verfilmd!

Wil je onze verhalen vervat zien in een filmpje? Bioforum kwam ons interviewen over ons Zonnekouter-ecosysteem. We werken samen met de bodem, de natuur en met elkaar. We gunnen de grond rust en zoeken naar een goed evenwicht. Bekijk het volledige filmpje op https://biomijnnatuur.be/nieuws/portret-de-zonnekouter-wij-werken-samen-met-de-bodem-de-natuur-en-met-elkaar .

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei en savooi van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; postelein van ‘t Goed ter Heule; pastinaak van Zaailing
Groot: veldsla, prei, savooi en haverwortel van de Vroente-Zonnekouter; venkel met loof van ’t Groenlof; postelein van ‘t Goed ter Heule; witloof van Vanderhauwert; pastinaak van Zaailing
Gemengd: veldsla, spruiten en schorseneer van de Vroente-Zonnekouter; postelein van ‘t Goed ter Heule; pastinaak van Zaailing; appel Joly Red via BBo; peer Conference van Van Eykeren; bloedsinaas Tarocco (It) via Biofresh
Fruit: appel Topaz en peer Conference van Van Eykeren; bloedsinaas Tarocco (It), mandarijn (It) en banaan (Do, Fairtraide) via Biofresh
Aardappel: Alouette van De Zonnekouter

Recepten

Quiche met spruiten en schorseneren

250g spruiten, 250g schorseneren, 1 bladerdeeg, 250g fetakaas, indien gewenst 250g spekblokjes, 4 eieren, peper, zout, paprikapoeder, 2el fijngesneden peterselie
Maak de spruiten en de schorseneren schoon. Snij de schorseneren in stukken. Blancheer de spruiten en de schorseneren beetgaar in gezouten water. Laat dit uitlekken. Bak de spekblokjes en laat ook uitlekken. Roer de eieren los en meng er de fetakaas onder. Breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder en de peterselie. Bekleed een taartvorm met bladerdeeg en schep er de groenten en spekjes in. Overgiet met het eiermengsel en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.