Groentesprokkel 29

Beste abonnee,

Het is volop zomer. Kilo’s en kilo’s mooie gewassen worden van het veld gehaald. Het is een komen en gaan tussen het land, de serre en de frigo om alles op het juiste moment geoogst te krijgen. Gelukkig met heel wat helpende handen. Mooie, oogstrijpe gewassen mogen niet te lang op het land blijven staan. Het zou zonde zijn ze over hun hoogtepunt te laten gaan. Aan honderd per uur worden hier prinsessen- en snijboontjes geplukt, tomaten, courgettes en sla geoogst, wortels gebusseld, … Een ware overvloed!
Ondertussen wordt ook komend seizoen al volop voorbereid: niet vergeten zaaien, planten, schoffelen en wieden. Met de blik vooruit. Voorbereid zijn op de winter die zal komen.
En ook de plannen voor de Lousbergmarkt lopen verder. Elke dag wordt het concreter. Het moet wel. Nog een maand en we zullen er als Vroente staan met een degelijk onderbouwde CVBA de vroente, drie verse medewerkers, een uitgebouwd kraam met een berg aan kraakverse groenten en fruit. Een hele uitdaging! Maar gelukkig is er veel goesting voorradig.

Eet smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein prinsessenboontjes, kropsla, courgettes, komkommer, rucola, tomaat van de Vroente-Zonnekouter; peterselie van de vroente-Kollebloem
Groot: prinsessenboontjes, bussel wortel, kropsla, basilicum, komkommer, rucola en tomaat van de Vroente-Zonnekouter; peterselie van de Vroente-kollebloem
Gemengd: prinsessenboontjes, bussel wortel, eikenbladsla en tomaat van de Vroente-Zonnekouter; blauwe bes van O’Bio; pruimen (ES) via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio, pruimen (ES) watermeloen (Es) en nectarines (Fr) via Biofresh

Recepten

Rucolasalade
Nodig: 4 handjes rucola (gewassen en uitgelekt), 1/2 bosje koriander of basilicum, grof gehakt, 2 bosuitjes in ringetjes, 3 el pijnboompitten (geroosterd), 50 g parmezaanse kaas in 1 stuk, sap 1/2 citroen, 4 el olijfolie, zeezout en peper (evt ook tomaten)
Schep de rucola en de koriander (of basilicum) om in een kom. Voeg de bosui, de tomaat, de pijnboompitten en de met een dunschiller in krullen geschaafde Parmezaanse kaas toe. Besprenkel de salade met het citroensap en de olijfolie en bestrooi met wat zeezout en peper. Schep de salade voor het serveren goed om.

Salade met rucola en bieslook (Velt 1998)
Nodig: 1 kropsla, 10-tal jonge rucolablaadjes, 10-tal bieslookstengels, 2 el. walnoten, 150 g schapenkaas, vinaigrette (2 el. olijfolie, 1 el. walnotenolie, 1 kl. mosterd, 1 el. balsamicoazijn, peper & zout.)
Snij de kaas in dobbelsteentjes. Snij ook de bieslook in stukjes. Was de kropsla en scheur de blaadjes in kleinere stukken. Meng de sla met de rucolablaadjes, de noten en de kaasblokjes. Bestrooi met bieslook en overgiet tenslotte met de vinaigrette.

Ratatouille met boontjes (uit het Velt-kookboek)
Nodig: 200g boontjes, 1 aubergine, 2 kleine courgettes, 2 tomaten, 1 ui, 1 teentje look, 1 e.l. olijfolie, 1 laurierblad, 1 e.l. prov. kruiden, zout, peper
Snipper de ui, snij de aubergine in dobbelsteentjes en de courgettes in niet te dunne plakjes. Maak de boontjes schoon. Fruit de ui en de geperste look in olijfolie, voeg de boontjes toe en na 5’ de aubergine, de courgettes en de kruiden. Laat gaar stoven (ong. 10’) Ontvel de tomaten, snij ze in stukken en voeg deze op ’t laatst toe (eventueel samen met 300g seitan in stukjes). Laat nog 3’ sudderen, en breng op smaak.

Courgetteslaatje
Nodig: komkommer, courgette, mosterd, citroen, olijfolie, verse gesnipperde koriander, zout/kruidenzout
Rasp komkommer en courgette zeer fijn, en roer de andere ingrediënten er doorheen.