Groentesprokkel 29

Beste abonnee, klant sympathisant,

Plots schiet het tomatenseizoen in volle kruissnelheid. We waren er nog niet echt op voorbereid, maar de grote hitte van afgelopen dagen heeft hen in een ijltempo laten afrijpen. Alle hens aan dek om hen geplukt en verkocht te krijgen!

Komende weken zijn er uitzonderlijk veel tomaten te verkrijgen. Wie nog extra wil bestellen voor een heerlijke verse salade of om met kilo’s tegelijk in te maken:

uitzonderlijk aanbod

5 kg trostomaten aan 18€

3 kg sint-Pierre tomaten aan 14.50€

Een extra portie bij je pakket kan je bestellen via: info@dezonnekouter.be

Samenstelling pakket

Klein:  rode kropsla, venkel, tomaten, groene paprika, veldkomkommer, prinsessenboontjes van eigen land (zonnekouter, vroente), koolrabi van De Kollebloem (Vroente)

Groot: ijsbergsla, rucola, venkel, wortel, prinsessenboontjes, st-Pierre tomaten, groene paprika van eigen land (Zonnekouter, Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente)

Gemengd: ijsbergsla, tomaten, groene paprika, prinsessenboontjes van eigen land, appel Story (Fr), blauwe druif (It), galia meloen (It) via Biofresh.

Fruit:  Blauwe bes van Obio, blauwe druit (It), perzik (Es) en galia meloen (It) via Biofresh

Recepten

Ratatouille met boontjes (uit het velt-kookboek)

Nodig: 200g boontjes, 1 aubergine, 2 kleine courgettes, 2 tomaten, 1 ui, 1 teentje look, 1 e.l. olijfolie, 1 laurierblad, 1 e.l. prov. kruiden, zout, peper

Snipper de ui, snij de aubergine in dobbelsteentjes en de courgettes in niet te dunne plakjes. Maak de boontjes schoon. Fruit de ui en de geperste look in olijfolie, voeg de boontjes toe en na 5’ de aubergine, de courgettes en de kruiden. Laat gaar stoven (ong. 10’) Ontvel de tomaten, snij ze in stukken en voeg deze op ’t laatst toe (eventueel samen met 300g seitan in stukjes). Laat nog 3’ sudderen, en breng op smaak.

 

Prinsessenboontjes met knoflook, (kers)tomaatjes en balsamico
Nodig: 500g boontjes, 2 el olijfolie, 2 fijngesneden teentjes look, een handjevol kerstomaatjes of tomaten in kleinere stukken gesneden, 1el balsamicoazijn

Blancheer de boontjes voor ongeveer 5 minuutjes in kokend water. Laat ze nadien in een ijsbad afkoelen en giet af. Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en doe er de knoflook bij. Voeg de boontjes en de tomaatjes toe. Kruid met peper en zout en roerbak voor ongeveer 4 minuten op een hoog vuur tot de boontjes beginnen te bruinen. Doe er tot slot de balsamico bij en roer goed om.

 

Groene salade

Nodig: 1 kropsla, 1 middelgrote, witte ui, 100 gram prinsessenboontjes, 0.5 komkommer, 1 groene paprika, 50 gram kappertjes, 12 groene olijven, 1 eetlepel gehakte, verse peterselie, 2 hard gekookte eieren

Voor de dressing: 10 centiliter olijfolie, 5 centiliter ciderazijn, enkele druppels limoensap, 1 theelepel honing, 0.5 eetlepel gehakte selderij, zout, peper

Maak de prinsessenboontjes schoon en snijd ze in stukjes van ca. 3 cm, laat ze in een pannetje met wat water beetgaar worden in ca. 10 minuten, giet af en laat volledig afkoelen. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Was en droog de sla. Meng de sla, de fijngesnipperde ui met de boontjes en de in stukjes gesneden komkommer, de fijngesneden paprika, de kappertjes en de olijven en de peterselie. Meng alle ingrediënten voor de dressing en verdeel over de salade. Snij de eieren in 4 parten en bestrooi ze met zout.

Koolrabi-experiment van een abonnee

Koolrabi doormidden snijden, laten gaar worden in kokend water, en voorzichtig uithollen. De uitgeholde koolrabi vullen met gehakt ( vermengd met een ei, gesneden uitjes, peper, zout) en in een ovenschotel plaatsen, de uitgeholde stukken mogen errond gelegd worden, eventueel wat boterklontjes toevoegen en laten gaar worden in de oven.

Een lichte bechamelsaus maken, tomatenpuree toevoegen en over de koolrabi gieten

De steeltjes van de koolrabi kunnen ook worden gekookt en in kleine stukken gesneden, deze kunnen dan bij de saus gevoegd worden. Opdienen met aardappeltjes of rijst.