Groentesprokkel 29

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is zomer en dé week van de zomerse primeurs. De eerste tomaten zijn geboren! Eindelijk heeft de zon haar warme bijdrage geleverd en beginnen de eersten te blozen, tot grote vreugde van Jan (en alleman). Op de nationale feestdag plukten we de eerste prinsessenboontjes. Het lijkt er wel om gedaan. En de eerste aardappelen hebben voor het het licht gezien deze week. Als dit geen reden is om te feesten!

Maar de echte klap op de vuurpijl is toch wel: de eerste geitenkaas van de Nomaderij! Leen kan zich nu in haar spiksplinternieuwe kaasmakerij in de Bunderstraat helemaal laten gaan en tovert Pieters verse rauwe geitenmelk om tot een heerlijk assortiment verse kaas met komkommer en kruiden, crottins (natuur, bruschetta, peper), en straks gerijpte cendré en fetakaas.
Alle samen een feest voor de smaakpapillen, waar we jullie allemaal van willen laten genieten.

Deze kaasjes zijn te koop op de boerenmarkt in Tielt, elke zaterdag tussen 14u en 16u. En uiteraard in onze boerderijwinkel (woe: 14u-18u, do: 14u-18u, vr: 9u-12u en 14u-18u, zat: 9u-12u).

Samenstelling pakket

Klein: komkommer, wortel, courgettes, prinsessenbonen van de Zonnekouter (Vroente); hertshoornweegbree van de Kollebloem (Vroente); venkel van Goed ter Heule, tomaten van Hebben.
Groot: komkommer, snijbonen, rode krulsla, wortel, courgettes van de Zonnekouter (Vroente); prei van Goed ter Heule, tomaten, rode biet en aubergines van Hebben.
Gemengd: snijbonen en courgettes van de Zonnekouter (Vroente); hertshoornweegbree van De Kollebloem (Vroente); tomaten van Hebben, blauwe en witte bes van ‘OBio , persappelsienen (It) en platte perzik (Es) of nectarines (Es) via Biofresh.
Fruit: blauwe en rode bes van ‘Obio, persappelsienen (It) en bananen (FT, DO), via Biofresh

De platte perziken en de platte nectarines die geleverd werden voor de fruitpakketten en de gemengde pakketten bleken beide niet van gewenste kwaliteit. Na wat puzzel-, zoek- en vliegwerk werd een oplossing gevonden: voor het fruitpakket werden de nectarines vervangen door bananen, voor het gemengde pakket werden de toch nog beste nectarines en perziken uitgeselecteerd. Hopelijk is de kwaliteit nog behoorlijk wanneer deze bij jullie terecht komen. Indien niet zo, dan horen we het graag.

Recepten

De Hertshoornweegbree is een kruidachtige plant waarvan de jonge bladeren worden gegeten als groente. De plant komt van nature voor in België en Nederland en andere kustregio’s in Europa. De Hertshoornweegbree groeit op ziltige, zandige plaatsen in de duinen, op zeedijken en andere plaatsen in kustgebieden. In Nederland wordt Hertshoornweegbree niet veel gegeten, maar in (Noord-)Italië is de groente erg geliefd.
Hertshoornweegbree is familie van de Weegbree (Plantago spp). Deze familie wordt al van oudsher gebruikt als kruid in de keuken. Het heeft een fijne aromatische smaak, omschreven als: licht bitter, een beetje zuur en een beetje zout. Hertshoornweegbree is gezond. Het bevat onder andere de vitamines C en B1 en voedingvezels. De plant schijnt bloedzuiverende en geneeskrachtige eigenschappen te hebben. Net als de andere Weegbreesoorten bevat de plant antibacteriële eigenschappen. Je kunt de groente gekookt eten, maar meestal wordt deze rauw verwerkt, als afwisseling in een salade.

Ratatouille met boontjes (uit het velt-kookboek)
Nodig: 200g boontjes, 1 aubergine, 2 kleine courgettes, 2 tomaten, 1 ui, 1 teentje look, 1 e.l. olijfolie, 1 laurierblad, 1 e.l. prov. kruiden, zout, peper
Snipper de ui, snij de aubergine in dobbelsteentjes en de courgettes in niet te dunne plakjes. Maak de boontjes schoon. Fruit de ui en de geperste look in olijfolie, voeg de boontjes toe en na 5’ de aubergine, de courgettes en de kruiden. Laat gaar stoven (ong. 10’) Ontvel de tomaten, snij ze in stukken en voeg deze op ’t laatst toe (eventueel samen met 300g seitan in stukjes). Laat nog 3’ sudderen, en breng op smaak.