Groentesprokkel 29

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Komkommertijd in de serre of eerder in de nieuwsbrief? Deze week geen nieuws, goed nieuws van op ’t land, maar een dartelend portret van de favoriete groente van Lien. Zet jullie even buiten in het groen en laat jullie mee afdwalen in haar verhaal!

Mijn favoriete groente? Warmoes, uiteraard!

Er zijn zo van die zogenaamde vergeten groenten waarvoor ik niet veel fantasie nodig heb om te weten waarom ze vergeten zijn. Maar er zijn er ook andere die onterecht ooit in een verdomhoekje geduwd werden: warmoes, bijvoorbeeld.
Als kind vond ik het maar een van de vele bladgewassen uit mijn vaders’ moestuin, standaard klaargemaakt als puree-patatjes, weinig fantasierijk. Pas later ontdekte ik dat het veel meer in zijn mars heeft. In Antwerpen werd het snijbiet genoemd en had het niet de veel sprekendere naam ‘warmoes’. Snijbiet en warmoes zijn strikt genomen twee verschillende gewassen; waar de snijbiet smalle nerven heeft en voornamelijk voor het groene blad geteeld wordt, heeft warmoes brede nerven en is de smaak hierdoor net iets romiger. Slechts weinig tuinders maken het verschil tussen beide gewassen en ik heb de indruk dat het verschil in naam eerder regionaal bepaald wordt.
Geef mij maar WARMOES. Deze naam klinkt meteen veel fantasierijker en zinnenprikkelender en roept spontaan het beeld op van een weelderige groei: grote, rijzige donkergroene bladeren met witte (mijn culinaire voorkeur), gele of rode (mijn visuele voorkeur) nerven. De grote uitbundige bladeren ogen stoer in de zomer en frêle in de winter. Het is wonderlijk hoe dit gewas zelfs bij lage temperatuur en een minimum aan zonlicht toch blijft doorgroeien.
Culinair val ik volledig voor de combinatie van het aardse met het zacht romige. Wat mij betreft kan het met gemak spinazie overstijgen in de smakenranking. Warmoes heeft heel wat culinaire mogelijkheden. Een van mijn favorieten blijft eenvoudig en juist daardoor erg sterk: nerven en blad samen stoven met een ajuintje en wat look, het geheel mixen, alsof je pesto maakt, een beetje room eronderdoor roeren en mengen onder pasta. Afwerken gebeurt met parmezaanse kaas. Voor de liefhebbers kunnen er geroosterde nootjes of pitjes, stukjes spek of zalm onder gemengd worden.
Eet smakelijk!
Lien

Samenstelling pakket

Klein: rode kropsla, korte komkommer, courgette en busselwortel van de Vroente-Zonnekouter; prei van ‘t Goed ter Heule; aubergine van Hebben
Groot: groene kropsla, snack komkommer, bieslook, courgette en busselwortel van de Vroente-Zonnekouter; catalogna (=bladchicorei) van de Vroente-Ourobouros; spitskool van ’t Groenlof; prei van ‘t Goed ter Heule; tomaat coeur de boeuf van Hebben
Gemengd: rode eikenblad, korte komkommer, venkel en courgette van de Vroente-Zonnekouter; rode bes van de Vroente-Ourobouros; meloen Charentais (Fr) en blauwe druif (It) via Biofresh
Fruit: rode bes van de Vroente-Ourobouros; rabarber van de Vroente-Kollebloem; stekelbes van Vandevoorde; nectarine (It) en blauwe druif (It) via Biofresh
Aardappel: Alouette van de Vroente-Zonnekouter

Recepten

In het groot pakket zit deze week catalogna geteeld door onze collega’s op Ourobouros. Dit is in feite een Italiaanse bladchicorei die verwant is aan het roodlof of witloof. In Italië wordt het voornamelijk gaargekookt gegeten, maar heel fijn gesneden kan het ook al sla dienen. Heel eenvoudig kan je de catalogna gaarkoken, om nadien goed te laten uitlekken. Maak ondertussen een vinaigrette van olie, citroensap en peper en zout. Meng de vinaigrette goed onder de catalogna en serveer warm of koud.
Wil je liever wat van de bitterheid af; verwerk ze in een quiche! Bak hiervoor een bladerdeeg blind af. Meng ondertussen 3 eieren met 60ml kokosroom, 1 rode ui, citroenzest en 20g parmezaanse kaas. Snij de catalogna fijn en leg ze op de bladerdeeg. Overgiet met het eiermassa tot de catalogna onderstaat en bak af op 180°C.

Tzatziki
1 korte komkommer, 1 teentje look, 200g yoghurt, 2 el verse kruiden (munt of bieslook of peterselie..)
Rasp de komkommer en doe ze in een vergiet om even te laten uitlekken. Pers de knoflook en hak de verse kruiden fijn. Meng de kruiden met de komkommer en meng ook de yoghurt hierdoor. Hoe langer de tzatziki blijft staan, hoe meer alle smaken kunnen intrekken.