Groentesprokkel 29

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Zomerdrukte op de boerderij; met vereende krachten moeten we er tegenaan om mee te zijn met het land, en alles op tijd gezaaid en geplant en gewied en geoogst en verkocht te krijgen. De partij savooien zit al de grond in. Nu planten we de winterprei volgens het geijkte systeem: we beginnen eraan voor de start van de Gentse feesten, het jonge plantgoed uitgraven en bijsnijden, een strook land klaarspitten, lijnen trekken, plantgaten prikken en de preiplantjes er in mikken, en dan de gaatjes aangieten. Niet teveel ineens, want met die hete zon drogen de geprikte plantgaten vlug uit. We gaan er met de hele ploeg tegenaan; ieder zijn taak en goed op elkaar afstemmen is de boodschap! Eens je in het tempo geraakt komt er ruimte om tijdens het werk verhalen op te dissen, of gewoon je gedachten de vrije loop te laten. En ondertussen het groene preiveld langzaamaan zien aangroeien. Heerlijk is dat!

We zijn aan de tomatenoogst begonnen, maar ze rijpen nog maar af met mondjesmaat. Om iedereen al wat te laten meegenieten hebben we ze verdeeld over alle pakketten; ook dus met mondjesmaat. Volgende week vollen bak!

Wat ons naadloos brengt bij de workshop tomaten inmaken op de Lousbergmarkt:
’s Zomers groeien tomaten in overvloed, de zon doet ze blozen en laat hun zoete krachten ontvouwen. Proef ze, omarm ze en bewaar ze voor een potje vol zomer in de winterse koude.
De workshop is een samenwerking van De Vroente met Hanne D’hulster, opgegroeid op het biologisch tuinbouwbedrijf Akelei en kok in eethuis Homblé. Onder de naam ‘Ode’ deelt ze graag haar enthousiasme en inspiratie. Ze brengt dan ook een ode aan de tomaat, waarbij verschillende rassen geproefd worden. Leert jou een basisrecept voor passata aan en maakt je warm voor een passata de luxe uit de oven! Klinkt lekker, niet?
Schrijf je in voor één van de twee sessies op vrijdag 26 juli of zaterdag 27 juli, telkens van 14u tot 16u30 (25€ per deelname, de passata neem je achteraf mee!)
Inschrijven kan via mail naar winkel@vroente.be.

Vakantieregelingen voor de abonnees:

– Gentbrugge OWW is gesloten, pakketten worden op 19/7 en 26/9 geleverd in de Lousbergmarkt, Lousbergkaai 33. Voor 2/8 zoeken we nog een oplossing.
– De Blandijn is gesloten op 26/7, we leveren dus geen pakketten, maar wie dit aangaf kan zijn pakket ophalen op de Lousbergmarkt.
– Donza is gesloten op 19/7 en 26/7, de pakketten worden geleverd in de Velostraat 41 in Deinze (tuinhuis) of op de Zonnekouter, naar keuze.

En een grote dankjewel aan al die abonnees die creatieve oplossingen zoeken om onze groenten te blijven afnemen, voor tijdens en na hun reizen!

BOERDERIJFEEST! Met stip op de agenda!

!!! BOERDERIJFEEST op de Zonnekouter op ZATERDAG 31 augustus !!!

Samenstelling pakket

Klein: rucola, sla, venkel, snijboon en tomaat van de Vroente-Zonnekouter; aubergine van Hebben; bloemkool via Biofresh
Groot: rucola, sla, venkel, busselwortel, courgette, kerstomaat, basilicum van de Vroente-Zonnekouter; chinese kool van ’t Groenlof Hof; aubergine van Hebben; bloemkool via Biofresh
Gemengd: rucola, courgette, kerstomaat en wortel van de Vroente-Zonnekouter; blauwe bes van O’Bio; framboos van Daniel Vandevoorde; pruim (Es) via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio; framboos van Daniel Vandevoorde; appel Jonagold en pruim (Es) via Biofresh

Recepten

Gevulde tomaten met rijst en boontjes
Nodig: 1 kop gekookte rijst, 4 grote tomaten, 200g snijboontjes, 150g gehakt, 1 ajuin, gemalen gruyère
Snipper de ajuin en fruit ze in olijfolie. Snij de snij boontjes dwars in fijne reepjes, voeg ze bij de ajuin en stoof gaar op een laag vuurtje (opletten voor aanbranden, desnoods wat water bijvoegen). Bak het gehakt, en meng samen met de boontjes onder de rijst.
Snij het kapje van de tomaten en hol ze uit (het binnenste kan nog in soep verwerkt worden). Vul de tomaten op met het rijstmengsel, leg bovenop wat gemalen kaas en zet ze in een ovenschotel. Bak 15’ in een voorverwarmde oven (200°)