Groentesprokkel 28

Beste abonnee, klant sympathisant,

De tomaten zijn er! Hét kroonjuweel uit onze serre. Ze werden gezaaid op een moment dat wij hier nog volop met sjaal en mutsen rondliepen en met onze voeten stampten om ze warm te houden. Nu is dit bijna niet meer voor te stellen.

et TTTomaten hebben een lange teeltperiode en hebben toch heel wat zorg nodig om dan uiteindelijk te komen op het punt waar we nu staan: mooie, rode of gele, zoete vruchten. De zomer kan beginnen! Tomaten zijn blij met de zon en haar warmte: sappig en zoet, een feest op het bord en in de mond.

Dé andere grote zomerliefde: prinsessenboontjes. Op mijn persoonlijke ranking misschien nog wel hoger dan tomaten. Of nog beter is de combinatie ioubvan hen beide; boontjes met tomaten.

Terwijl de eerste boontjes van het seizoen geplukt worden, zaait Wouter de laatste boontjes van het jaar. Qua teelt zijn tomaten en boontjes dan ook totaal niet te vergelijken.

Sinds enkele jaren kiezen we een iets stoerder ras; iets dikker en grover dan dé slanke prinsessenboon. Maar van smaak moet ze zeker niet onder doen. In tegendeel; zacht en romig in de mond. En minder werk bij het plukken.

Boontjes plukken is een oefening in geduld; in het hoofd rustig blijven terwijl de vingers vliegensvlug boontje per boontje in de emmer gooien. Opjagen heeft geen zin, gewoon rustig blijven en verder doen.

Mocht je je geroepen voelen om ook eens te ervaren hoe dit voelt:

Pluk je eigen boontjes!

Komende zaterdag, 16 juli tussen 9u en 12u, en komende maandag en dinsdag, 18 en 19 juli, tussen 9u en 17u zijn jullie welkom om je eigen boontjes te plukken.

Prinsen en prinsessen van het land, verzamelt u!

Eet smakelijk,

Lien

 

Samenstelling pakket

Klein: sla volgens het aanbod van het land, prinsessenboontjes, courgettes, st-Pierre tomaten van de Zonnekouter (Vroente), selder van ’t Schaaphof, zomerprei van ’t Goed ter Heule.

Groot: roodlof, sla volgens het aanbod van het land van de Zonnekouter (Vroente), prinsessenboontjes, courgettes, veldkomkommer en tomaten van de Znnekouter (Vroente), selder van ’t Schaaphof, bloemkool van De Zaailing, zomerprei van ’t Goed ter Heule.

Gemengd: Roodlof, snijbonen, courgettes, komkommer van de Zonnekouter (Vroente), frambozen van Daniel Vande Voorde, nectarines (Es), druif wit (It) via Biofresh.

Fruit:  Trosbes rood van Ourobouros (Vroente), framboos van Daniël Vande Voorde, banaan (DO, Fair Trade), nectarines (Es) en druif wil (It) via Biofresh

Recepten

 Roodlof (Radicchio) slaatje

 Nodig: roodlof, zonnepitten, olijfolie, balsamico azijn, kruidenzout, (evt peterselie)

Snij het roodlof fijn. Rooster de zonnepitten. Maak rijkelijk vinaigrette van de olie, balsamico en (kruiden)zout en meng alles door elkaar. Bestrooi met gesnipperde peterselie.

 

Risotto met gebakken roodlof en walnoten

Nodig: 200 g. risottorijst, 2 el. olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl. rode wijn, 5 dl. bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout 75 g. walnoten

Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe en bak deze 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onderstaat. Proef de risotto regelmatig. Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft. Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten.