Groentesprokkel 30

Beste abonnee, klant sympathisant,

Vorige week was het best spannend, die twee extreem warme dagen! In vorige droge jaren liep tijdens die hete zomerdagen de temperatuur in de serre op tot meer dan 60 graden; genoeg om de tomaten te koken, de snijboonbloempjes onvruchtbaar te maken of brandvlekken op de paprika’s te veroorzaken. De planten transpireerden immers harder dan ze water uit de bodem konden trekken, in een wanhopige poging om af te koelen, met heel wat stress tot gevolg. Nu hadden we ons zo goed mogelijk voorbereid om de groenten in de serre zo stressloos mogelijk doorheen de hittedagen te begeleiden. De tomaten en paprika’s hadden al een dikke isolerende strolaag rond hun voeten gekregen. We oogstten op voorhand alle rijpe en rijpende tomaten, plukten de paprika’s weg die geen blad boven zich hadden en snoeiden de snijbonen wat in. De dag zelf legden Arne en Jannes nog een gaasdoek boven op het tunneldak om de directe zonnestralen te temperen, en om het uur kregen de planten een lichte douche om lucht en bodem af te ‘koelen’, zodat ze minder stress kregen. Ons reddingssysteem heeft (letterlijk!) haar vruchten afgeworpen!

Ook de groenten buiten op het land hebben zich wonderwel goed gehouden. De avond van de tweede hittedag (luchttemperatuur 40°) ging ik voor de aardigheid eens aan een krop roodlof voelen, misschien was die onderhand ook al gestoofd vanbinnen. Maar toen ik het bovenblad opzij duwde voelde de krop daaronder tot mijn grote verbazing koel aan! Met het grondwaterpeil op meer dan anderhalve meter diep in onze zandbodem is dat op zijn minst gezegd fenomenaal. Dan merk je dat dat jarenlange opbouwwerk aan onze bodem loont: dankzij de humus in de bodem kan de plant zijn wortelgestel optimaal ontwikkelen, en wordt het water beter vastgehouden. Met dank aan onze compost die voor de humus zorgt, aan onze koeien die voor de compost zorgen, en aan al de groenbemesters die onze bodem helpen ontwikkelen!

Toch ook wel een hele opluchting dat dit extreme weer maar een paar dagen duurde, ik moet er niet aan denken om nu te moeten boeren in een klimaat waar dit dagelijkse kost is, zoals op zoveel plaatsen in deze wereld, en het water wegblijft. Alles te zien verpieteren, zonder er iets aan te kunnen doen…. Dan mogen we ons hier nog gelukkig prijzen… nu toch nog…

Geniet van onze straffe groenten!
An

Komende weken zijn er dus nog altijd uitzonderlijk veel heeerlijke tomaten en boontjes te verkrijgen. Wie nog extra wil bestellen voor een zomers buurtfeestje, of om met kilo’s tegelijk in te maken:
5 kg trostomaten aan 18€
3 kg sint-Pierre tomaten aan 14.50€
3 kg boontjes aan 29.50€
Een extra portie bij je pakket kan je bestellen via: info@dezonnekouter.be

Samenstelling pakket

Klein: roodlof, basilicum, st-Pierre tomaten, wortel van eigen land (Zonnekouter), spitskool van De Kollebloem (Vroente), bloemkool va PCG.
Groot: sla afhankelijk van het aanbod van het land, St-Pierre tomaten, kerstomaten, blokpaprika en komkommer van eigen land (Zonnekouter), warmoes en aubergines van Ourobouros (Vroente), bosbiet en spitskool van de Kollebloem (Vroente)
Gemengd: St-Pierre tomaten, veldkomkommer en venkel van eigen land (Zonnekouter), bloemkool van PCG, Blauwe bes van Obio, platte nectarines (Es) en peer Guyot (Fr) via Biofresh
Fruit: stekelbes van Obio, canari meloen (Es), abrikoos (Fr), platte necatrines 5es) en peer Guyot (Fr) via Biofresh.

Recepten

Basilicumpesto van Jeroen Meus
Nodig: 80 g Parmezaanse kaas (in blok), 60 g basilicum, 1 teentje look, 15 cl olijfolie, 1⁄2 citroen, 60 g pijnboompitten, peper, zout (niet teveel, de kaas is al zout)
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.