Groentesprokkel 28

Beste abonnee, klant, sympathisant,

‘Melk, van koeien met hoorns’: enigszins verbaasd over deze reclameslogan voor bio-dynamische melk, vroeg ik verduidelijking aan Arne. Blijkbaar hebben de hoorns van de koe verschillende functies: ingebouwde klimaatcontrole, hulp bij de spijsvertering… Boeren die koeien met hoorns houden, hebben m.a.w. respect voor de natuur van het beestje; alles heeft immers een functie. Rechtstreeks uit dat respect, voel je ook de liefde: voor het vak, voor alles wat leeft en groeit op de boerderij.
Tijdens mijn korte voorstage van amper 12 dagen, beleefde ik dit intenser dan ik verwachtte. Het is een wederzijds gevoel. Je ziet dat ook de planten welvaren bij deze overvloed van aandacht. Die ene komkommerplant die weerstaat aan het ideaalbeeld waaraan haar buren voldoen, die revolteert tegen de gangbare opvattingen over uiterlijk en die er vrolijk verwilderd uitziet. Ze wordt gerespecteerd door de Zonnekouteraars en ze bedankt met de prachtigste vruchten.
De ambitieuze tomatenplant die in haar drang naar groei veel meer en veel grotere ‘dieven’ aanmaakt dan de andere leden van hetzelfde ras.
Sierlijke klimbonen, robuuste spruiten en ronde, stevige bolletjes kropsla. Je krijgt het gevoel dat elke plant hier het recht heeft op zijn eigen karakter, net zoals de mensen op de Zonnekouter: allemaal boeren en boerinnen en toch allen heerlijk verschillend; harmonieus naast elkaar aan het wieden op de blote knieën, maken ze elkaar én de groenten gelukkig.
Als trouwe klant van de boerderijwinkel, vraag ik me al jaren af wat het verschil in smaak veroorzaakt tussen de groenten van de Vroente en al de rest.
Nu weet ik het: het is de liefde.
Jan

Samenstelling pakket

De venkeltjes zijn mini deze maand, te weinig water gekregen als ze klein waren…
Klein: kropsla, komkommer, tomaat, courgette, boontjes, venkel van de Vroente-Zonnekouter, groene bleekselder van de Vroente-Kollebloem
Groot: boswortel, kerstomaat, komkommer, rode kropsla, courgette, venkel, basilicum, groene paprika van de Vroente-Zonnekouter; zomerpostelein van de Vroente-Ourobouros; gele biet van de Vroente-Kollebloem; bloemkool via Biofresh
Gemengd: boswortel, komkommer, venkel van de Vroente-Zonnekouter, rode kropsla van de Vroente-Ourobouros; blauwe bes van O’Bio; rode bes van Vandevoorde; perzik plat wit via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio; rode bes van Vandevoorde; nectarine wit (Fr), watermeloen (Es) via Biofresh
Aardappel: frieslander van de Zonnekouter voor de evenweekse pakketten

Recepten

Venkel met tomaat, kikkererwten en curry
Nodig: 250 gram reeds gekookte kikkererwten, venkel, verse gember, tomatenpassata, komijnzaad, kardemon, koriander, zeezout, paprikapoeder, curry.
Verwijder van de venkelknol de lange vezelachtige stengels en de vezelachtige onderzijde. Snij de knollen in twee (grotere in 4). Schil een stukje gember en hak dit zeer fijn. Verwarm wat olijfolie en voeg de fijngehakte gember en wat komijnzaad toe en kort nadien wat curry. Voeg dan de venkel toe en roer deze om in de gefruite kruiden. Voeg dan de tomatenpassata toe samen met nog wat gemalen komijnzaad, wat zeezout, gemalen koriander, gemalen kardemom, eventueel nog wat curry, zoet paprikapoeder en indien gewenst ook nog wat cayennepeper. Laat dit op zacht vuur (beet)gaar worden, voeg op het einde de kikkererwten toe en laten deze kort meekoken. Voeg de haverroom toe en roer goed door. De saus kun je nog wat opbinden met wat arrowroot.