Groentesprokkel 27

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is een drukke periode buiten op het veld en ik had afgesproken een nieuwsbrief te schrijven. Er zijn een aantal thema’s waar ik graag over wou schrijven maar nu is het toch eerder rap rap en spaar ik de thema’s in mijn hoofd voor later. Dus een kleine update over het reilen en zeilen op de boerderij. Vandaag planten we de prei en eergisteren werden de savooien geplant. Dit zijn de laatste grote teelten die buiten de grond in gaan en zo geraken de akkers mooi vol. Hier in de Vossenholstraat zag het er even wat kaler uit. Veel voorjaarsteelten zoals spinazie, radijs, spitskool en chinese kool zijn geoogst en we leggen de grond klaar voor een nieuwe ronde najaarsteelten. Met de diversiteit aan gewassen is het sowieso een mozaïek van verschillende stadia. De prei zijn nog kleine sprietjes, de pompoenen hebben bijna een gesloten bladerdek en in de aardappelen zijn we begonnen met oogsten. Op handen en knieën, want de nieuwe aardappelen zijn nog gevoelig. En niet onbelangrijk om te vermelden, in de serre zien we de eerste tomaten kleuren. Misschien iets later dan voorgaande jaren door probleempjes met de temperatuur in de opkweek maar ons geduld zal beloond worden. Ook is het een cruciale periode op vlak van onkruid. We zijn goed mee en naarstig in de weer met schoffel, wiedeg en andere. Zowel met tractor als met de hand. Maar het onkruid dat toch wist door te groeien dreigt nu zaad te vormen en dat hebben we beter verwijderd om de onkruiddruk voor komende jaren niet te laten oplopen.
We maaiden ook de tweede snede gras en slapen geleidelijk aan op onze twee oren omdat de voorraad wintervoer voor koe en geit stevig aandikt.

Groetjes
Arne

PS De laatste spitskolen gaan in het pakket. Ze waren mooi en stevig maar langs buiten toch aangetast door de larves van de koolvlieg waardoor ze niet op z’n mooist zijn.

 

Samenstelling pakket

Klein: venkel, snijboon, courgette en groene paprika van de Zonnekouter (Vroente); aubergine van Ourobouros (Vroente); rode eikenblad van De Zaailing; bloemkool van Nimmegeers

Groot: ijsbergsla, rucola, snijboon, courgette, komkommer en busselwortel van de Zonnekouter (vroente);  koolrabi van De Kollebloem (Vroente); broccolini van de Zaailing; aubergine van Hebben

Gemengd: spitskool, venkel, tuinboon, ajuin en snackkomkommer van de Zonnekouter (Vroente); blauwe bes van O’Bio; appel jonagold en pruim (ES) via Biofresh

Fruit: blauwe bes van O’Bio; meloen Charentais (Fr), pruim (Es), kiwi (It) en abrikoos (It) via Biofresh

Recepten
Gegratineerde venkel
Nodig: 2 venkel, peper, zout, olijfolie, parmezaanse kaas
Verwijder de harde ken van de venkel en snij ze in dunne repen. Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de venkel al dente, dus net niet gaar. En doe ze vervolgens in een ovenschaal. Voeg wat zout en peper toe en voeg olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar, zorg er voor dat de venkel goed omhult is met olijfolie. Bestrooi met de parmezaanse kaas.

 

Gestoofde snijbonen met knoflook en ajuin
Nodig: 200g snijbonen, 1 ajuin, 2 teentjes look, 1 chilipepertje, olijfolie, citroensap

Snij de snijbonen in stukken van ongeveer 3cm. Zet een kookpot op met water en breng aan de kook. Kook de snijbonen gaar in ongeveer 8 minuten.
Versnipper de ajuin en snij de knoflook in plakjes. Bak de ui en de look in olijfolie en voeg het chilipepertje. Voeg vervolgens de snijbonen toe en stoof gedurende 5 minuten. Roer geregeld om. Druppel een theelepel citroensap over de boontjes en kruid af met peper en zout.

 

Aubergine uit de oven

Nodig: 1 aubergine, olijfolie, zout, peper

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de aubergine in plakken van 1,5 cm dik en doe ze in een grote kom met een scheutje olijfolie en wat zout en peper.2. Schep alles goed door elkaar en leg de plakjes naast elkaar op een bakplaat.
Bak de plakjes 20–30 minuten in de oven, tot ze gaar en de randjes goudbruin zijn; keer ze halverwege. Tip: bestrijk met wat extra olijfolie als de plakjes te droog worden.