Groentesprokkel 27

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week gaan de savooien de grond in en volgende week de laatste prei. Daarmee staat onze akker in Gottem voor de eerste keer vol groentes.
In 2017 kregen we de mogelijkheid deze akker te pachten en zaaiden we grasklaver in als groenbemester, om de bodem nieuw leven in te blazen en zo de omschakelingsperiode naar biologisch te doorlopen. De grasklaver deed goed zijn werk; na 2 jaar groenbemester was de bodem goed doorworteld en lichtjes verend onder de voeten, en vonden we overal regenwormen terug. Vorig jaar werkten we een deel in en teelden we op een klein stuk groentes. Het resulteerde in mooie prei! De spruiten en savooien konden beter maar dat had dan ook met de droogte te maken.
Dit jaar staat deze akker dus helemaal vol met aardappelen, pompoenen, wortelen, prei, spruiten en savooi. Met de grasklaver als voorgaande teelt, een goeie dosis bedrijfseigen compost, de mooie regenbuien en enkele weken intens wied- en schoffelwerk staat het er allemaal stralend bij. Ook zijn we dit jaar gezegend met een krachtig team dat zich vol ijver inzet om de gewassen te laten groeien en bloeien! Het is nog vroeg om conclusies te trekken maar het doet me al verlangen naar komende (hopelijk rijke) oogsten.

Groetjes
Arne

Vakantieregelingen abonnement

– OWW Gentbrugge is gesloten op 16/7, 23/7 en 30/7; op die vrijdagen leveren we deze pakketten in de Lousbergmarkt.
– Blandijn is gesloten in de week van 21/7; op 23/7 leveren we die pakketten in de Lousbergmarkt. Als dit niet past, kan je altijd een weekje pakketvakantie nemen; laat maar weten!

Samenstelling pakket

Deze week nog eens een laatste portie tuinbonen in jullie pakket, hopelijk geen overdosis. We hadden dit mooi gepland: wij de vroege, Ourobouros de latere oogst. Helaas heeft het koude voorjaar anders beslist, en waren ze allemaal tegelijk klaar…
De koolrabi’s van Groenlof zijn door de natte weer wat bovenmaats uitgegroeid; snij genoeg af van de houtige onderkant; daarboven is ze heerlijk mals!

Klein: courgette, tuinbonen van Zonnekouter (Vroente); rode warmoes van Ourobouros (Vroente); komkommer van de Zaailing; koolrabi van Groenlof; trostomaat (B) en broccoli (B) via Biofresh
Groot: wortelen, tuinboon, komkommer, basilicum van de Zonnekouter (Vroente); rode warmoes van Ourobouros (Vroente); aubergine van de Zaailing en Hebben; bloemkool van de Zaailing; koolrabi van Groenlof; tomaat coeur de boeuf (B) via Biofresh
Gemengd: venkel, eikenbladsla van de Zonnekouter (Vroente); rode biet van De Kollebloem (Vroente); trostomaat (B) via Biofresh; rode bes, rabarber van Vandevoorde; druif Black Magic via Biofresh
Fruit: stekelbes, frambozen, rabarber van Vandevoorde; druif Black Magic via Biofresh
Aardappelen: nieuwe oogst Alouette van Staelens (de onze zijn ook bijna klaar!)

Recepten

Salade van tuinbonen
Nodig: 200g tuinbonen, 1 teentje uitgeperste look, sap van ¼ citroen, 1 el. olijfolie, zout, een snuifje chilipoeder, fijngehakte peterselie
Kook de gedopte tuinbonen net gaar in een bodem kokend water (10 –15 min) en laat ze goed uitlekken. Maak een sausje van de ingrediënten, meng met de tuinbonen en bestrooi met peterselie.

Kruidige tuinbonen met aardappelen
Nodig: 500 g vers gedopte tuinbonen, 500 g (nieuwe) aardappelen, 2 el plantaardige olie, 1 grote ui, 2 laurierblaadjes, 2 tl rozemarijn, 2 tl tijm, 3 tl lavas, snufje nootmuskaat, zout (eventueel)
Fruit de ui in een ruime pan, voeg er de in blokjes gesneden aardappels aan toe en laat al roerende even meebakken. Voeg er de overige ingrediënten en 3 dl water aan toe en breng aan de kook; laat een kwartier sudderen.