Groentesprokkel 27

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is juli en dat betekent wel wat, hier op de boerderij.
Eerst en vooral is de oogst van mijn absolute lievelingsteelt stilletjesaan begonnen. De eerste kers- en trostomaten beginnen een gezonde blos te vertonen en dat betekent dat ze binnenkort ook op jouw bord belanden.
Ook de zorg van Marie voor de komkommers en voor de paprika’s loont. Het vraagt een feeling en zorg om de planten mooi gesnoeid te krijgen, iets waar Marie in excelleert.
Begin juli is ook het moment waarop we o.a. selder en roodlof zaaien; een van de laatste grote zaaiingen (in perspotjes) voor het najaar. Lukas heeft de zaaiingen op zich genomen dit jaar en het moet gezegd: hij heeft het maken van onze persblokjes bijna tot een hogere kunst verheven ;).
Een derde ding heeft te maken met de lievelingsgroente van Arne (de mensen die elke week de nieuwsbrief lezen, weten al waarover ik het heb).
We zijn vandaag (donderdag) druk in de weer met het planten van onze winterprei (dat zijn er maar liefst 12.500!). Elk jaar laait het vuur in Arne iets hoger op als we prei planten; hij denkt dan waarschijnlijk al aan de heerlijke preischotels die hem te wachten staan.
Het tractorwerk wordt met de uitgekiende precisie gedaan die je enkel van een ervaren boer kunt verwachten. De grond wordt op de juiste malsheid gecontroleerd, gaatjes worden geprikt, de prei erin, water geven en dan wachten tot het winter is. Maar tot het zover is, geniet ik nog een paar maand van die heerlijk zoete tomaten!
Vele zomergroentjes,
Jan

 

De favoriete groente van Judith

Dan bedenk ik zelf een nieuwe rubriek waarin jullie kunnen kennis maken met iedereen op de boerderij via hun favoriete groente en dan geraak ik er zelf niet aan uit wat mijn favoriete groente is. De winter is me iets duidelijker, maar als ik denk aan de zomergroenten dan passeren ze één voor één de revue. Ik verlangde naar de komst van de tuinbonen, de frisse bosbietjes hebben ook mijn aandacht weten pakken, dan zie je die snijbonen groeien tot volwaardige mooie boon, om dan nog niet te gaan spreken over de komkommers, paprika’s, tomaten… Dus ja, in de zomer zijn de vruchtgewassen gewoon in ’t geheel mijn favoriete groenten. En dat is niet perse omwille van hun heerlijke smaken, maar ook omwille van hun prachtige kleuren. Ik vind het zalig om met de vruchtgewassen in alle kleuren te gaan puzzelen zodat ze de aandacht van de klant kunnen trekken. Wanneer ik dan passeer aan het rek met die kleurschakeringen, dan komt de smaak (vaak geroosterd) al in mijn gedachten. Zalig toch die zomer!

Samenstelling pakket

Klein: tuinboon en courgette van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; romanesco, pijpajuin en spitskool van ’t Groenlofhof; kropsla van Goed ter Heule
Groot: sla, koriander en korte komkommer (intensere smaak) van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; chioggiabieten van de Vroente-Kollebloem; romanesco van ’t Groenlofhof; kropsla en mangetout van Goed ter Heule
Gemengd: snijboon, komkommer en groene paprika van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van De Zaailing; blauwe bes van O’Bio; meloen Galia (Es) via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio; appel Natyra (Nl) via BBO; meloen Galia (Es) en perzik plat (It) via Biofresh

Recepten

Warme komkommer met dragonsaus
Snij de komkommer in dobbelsteentjes, en stoom ze beetgaar (ongeveer 6‘). Maak een saus van melk met maïzena of arrowroot (1 eetlepel oplossen in een kopje koude melk, wat melk aan de kook brengen, er onder roeren en laten koken tot de saus dikt), kruid ze met een takje fijngesneden verse dragon, wat peper en zout, en meng de komkommer er onder.