Groentesprokkel 27

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Tijdens mijn maandje weg gebeurde hier een hele transformatie op het land! Al het lentegroen is verdwenen uit de serre, ze staat nu op haar zomerse best: de snijbonen zijn een oerwoud geworden, de komkommers klimmen naar de hemel en dragen nu volop vruchten, tomaten, paprika’s en meloenen werken zich vlijtig een weg omhoog en tonen hun eerste (nog groene) vruchten.

Buiten op ’t land oogsten we nu de eerste wortelen, erg mooi en lekker, een beetje kronkelig (en soms wat vierkant) van ’t harde werk om de droge harde bodem in te boren; en niet gestoken: we hebben deze maal de wortelvlieg verschalkt! En op ’t wortelgroen eindelijk na jaren afwezigheid nog eens enkele roodgroengeringde rupsen van koninginnepage gevonden en een fraai volwassen exemplaar zien voorbijfladderen, daar wordt je altijd vrolijk van!
Onze venkel staat er nu ook mooi bij, de boontjes komen eraan, het pompoenland wordt opgefleurd met zonnebloemen (zoals vorig jaar) en nu ook suikermais; de schorseneren en haverwortel groeien gestaag onverstoord verder, en de phacelia staat volop in bloei : goed voor hommels en bijtjes!
Maar ‘t is te warm en droog droger droogst: ‘t gras groeit niet meer, de groenten zien af, ons regenwaterreservoir (voor de beregening in de serre) was al opgebruikt en moest aangevuld met Leiewater. Ook de jonge groenten buiten op ’t land hebben nu zeker een water-zetje nodig. Toen we deze week de savooien plantten lagen ze daar zo amechtig te zuchten op dat blakerende land (voor wie goed kan luisteren tenminste…), een milde dosis water ’s avonds bracht duidelijk soelaas!
Ook de hazen hebben dorst, we merken het aan de sla: waar ze niet is afgedekt wordt er duchtig aan geknabbeld. Ze mogen wel een beetje, maar jammer genoeg zijn ze niet goed opgevoed, in plaats van enkele kroppen helemaal te verorberen eten ze overal met mondjesmaat van, de malste beetjes eerst…

Voor de abonnees van OWW Gentbrugge:
De WW is dicht van 11/7 tot 31/7; op vr 13/7 en 20/7 kan je je pakket afhalen in de Lousbergmarkt, Lousbergkaai 33, tussen 13u en 18u (of op zaterdag). Op 27/7 is de Lousbergmarkt ook gesloten, en zoeken we nog een oplossing om te leveren; bij één of andere abonnee? Laat maar weten als je kandidaat bent!

! Voor in de agenda: Zonnekouter Boerderijfeest op za 1/9 !
Meer info volgt…

Samenstelling pakket

Klein: sla, snijbonen, busselwortel, komkommer, venkel van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van Koen Weyers
Groot: sla, snijbonen, busselwortel, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van Koen Weyers; courgette, spitskool van de Wassende Maan; warmoes van de Vroente-Ourobouros
Gemengd: sla, snijbonen, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabietjes van de Vroente-Kollebloem; courgette van de Wassende Maan blauwe bes, jostabes (een kruising tussen cassis en stekelbes) van O’Bio; persappelsien (It) via Biofresh
Fruit: blauwe bes, jostabes (een kruising tussen cassis en stekelbes) van O’Bio; persappelsien (It), meloen charentais (F) via Biofresh

Recepten

Snijbonen roerbakken of wokken
Nodig: 250g verse snijbonen, 1 grote sjalot in ringetjes gesneden, 100g wortel in schijfjes gesneden, 100g sojascheuten (taugé), 50 gram gebroken cashewnoten, 1 stukje gember (geschild en julienne gesneden), 1 rode peper, 200 milliliter kokosmelk, ½ theelepel citroengras poeder, zoete sojasaus, ¼ theelepel, zout
Maak de olijfolie warm in de wok, voeg alle ingrediënten met uitzondering van de taugé toe en wok gedurende tien minuten. Zet het vuur uit en roer de taugé door de groenten.

Warme komkommer met dragonsaus
Snij de komkommer in dobbelsteentjes, en stoom ze beetgaar (ongeveer 6‘). Maak een saus van melk met maïzena of arrowroot (1 eetlepel oplossen in een kopje koude melk, wat melk aan de kook brengen, er onder roeren en laten koken tot de saus dikt), kruid ze met ½ k.l. dragon, wat peper en zout, en meng de komkommer er onder.

Tzatziki
Rasp de komkommer, bestrooi met wat zout, en laat even trekken in een kom. Giet het sap eraf (lekker drankje) en meng met yoghurt en een geperst teentje look.