Groentesprokkel 26

Beste abonnee,

We hebben een invasie van koolmotjes. Ze waren echt overal. Meegevoerd met één of andere bevriende luchtstroom. Niet alleen op de koolgewassen maar ook over de venkel en sla zag je ze opvliegen wanneer je er door liep. Die invasie werd ook bevestigd door het proefcentrum en ook van vele collega’s hoorde je hetzelfde. De motjes zelf doen op zich geen kwaad maar de rupsjes kunnen wel schade aanrichten. Normaal zijn ze nooit zo extreem aanwezig en merk je er ook niet veel. Dit keer is het wel anders. De spruitplanten zitten vol met rupsjes en zijn nogal behoorlijk geperforeerd om het lichtjes uit te drukken, net kantwerk!
Ik herinner me dat toen ik hier 5 jaar geleden voor het eerst als plukkaarter op de Zonnekouter kwam er op de spruiten ook veel rupsen zaten. Vanuit mijn opleiding had ik geleerd dat er middelen zijn die toegelaten zijn in de biologische landbouw (zoals bacteriën die de rupsen aantasten). Ik sprak Walter hierover aan en hij stelde me gerust: die planten kunnen wel tegen een stootje, die rupsen bestrijden is hier absoluut niet nodig! Ik schrok even omdat ik geleerd had dat de meeste boeren wel hiertegen spuiten. Maar ik was onder de indruk en nieuwsgierig hoe die planten er doorheen zouden groeien. Toen ik in die periode naast de spruiten savooien aan het planten was, zag ik de vogels vanuit de haag heen en weer vliegen. Die deden zich te goed aan de rupsjes. Die dag was ik enorm geïnspireerd door Walter zijn houding! Vertrouwen in plaats van angst. Vertrouwen in weerbare planten op een weerbare bodem in een weerbare omgeving. En hoewel ik toen maar kort op de Zonnekouter gewerkt heb, is het sindsdien dat ik ziekten en plagen op een andere manier ben gaan bekijken. Niet in de eerste plaats kijken naar wat de schade is die aangericht wordt, maar nieuwsgierig zijn naar hoe hierop gereageerd wordt. Door de planten, de bodem en de omgeving. En inderdaad, ook nu als ik ‘s avonds langs het spruitenperceel loop zie ik de vogels wegvliegen van tussen de spruitenplanten. En hoewel het er nu wel extreem uitziet met de motjesinvasie vertik ik het om angstig te zijn en ben ik vol vertrouwen dat we komende winter spruiten zullen eten, ik alvast met een knipoog naar Walter!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: snijbonen, boswortel, rode krulsla, venkel, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; courgette van de Wassende Maan
Groot: boswortel, groene krulsla, venkel, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Ourobouros; ajuin, tuinbonen van Goed ter Heule; courgette van De Wassende Maan; spitskool (B) via Biofresh
Gemengd: venkel, komkommer, rucola van de Vroente-Zonnekouter; japanse honingbes van O’Bio; spitskool (B), appel Maribelle (Nl), meloen galia (Es) via Biofresh
Fruit: japanse honingbes, kruisbes van O’Bio; appel Maribelle (Nl), avocado (Es)meloen galia via Biofresh
Aardappelen: jonge Frieslander van PCG

Recepten

Snijbonen gestoofd in citroensap (eenzelfde recept zonder citroen is het basisrecept voor snijbonen)
Nodig: 500 gram snijbonen, 1 citroen, 25 gram boter of olijfolie, 1 el citroenrasp, zout & peper
De schoongemaakte snijbonen schuin in ruitvormige stukjes van ca. 0,5 cm snijden. De helft van de citroen in dunne plakjes snijden; de andere helft uitpersen. In een pan de boter smelten, en snijbonen en citroenrasp erdoor scheppen. Citroensap, 1 halve dl. water en zout toevoegen.
Met het deksel op de pan de snijbonen in ca. 20 minuten gaarstoven. Eventueel nog een beetje water toevoegen om te voorkomen dat de snijbonen droog komen te staan. Snijbonen op smaak brengen met zout en peper; in een schaal garneren met plakjes citroen.
Salade van tuinbonen
Nodig: 200g tuinbonen, 1 teentje uitgeperste look, sap van ¼ citroen, 1 e.l. olijfolie, zout, een snuifje chilipoeder, fijngehakte peterselie
Kook de gedopte tuinbonen net gaar in een bodem kokend water (10 –15 min) en laat ze goed uitlekken. Maak een sausje van de ingrediënten, meng met de tuinbonen en bestrooi met peterselie.
Spitskoolsalade
Nodig: ½ spitskool, 1 pijpui, 1 tomaat; vinaigrette van olijfolie, kruidenazijn, zwarte peper, zout
Snij de kool in fijne reepjes, de pijpajuin in ringetjes en de tomaat in stukjes. Meng alles met een vinaigrette van olijfolie en kruidenazijn (of balsamico), en zout naar smaak.