Groentesprokkel 26

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De langste dagen van het jaar nemen me ook dit jaar weer mee in het versnelde ritme van de uitbundige zomer. Het is een uitdaging om het vele werk afgerond te krijgen.
Ergens (niet te heel diep) in mijn gedachten, dansen echter mijn dromen rond. Het zijn de plannen die we ’s winters uitdenken en de dromen die me al enkele jaren zo nu en dan in een paradijselijke roes brengen.
In een van de teksten uit ‘A Sand County Almanac’ (1949), pent Aldo Leopold de volgende zin neer: “Nor the wolf nor the mountain agreed with such a view”.
Sinds ik dit las, ben ik me ervan bewust dat naast: mensen, wolven, muizen en bomen, ook bergen een vorm van bewustzijn en geheugen hebben…

In deze zomerse tijden, leef ik eerder op het ritme van de muis: snel; zintuigelijk, enigszins gejaagd. Muizen zijn te druk bezig om hun dromen vorm te geven denk ik vaak.
Daarom heb ik mezelf aangeleerd om zo nu en dan eens te vertragen naar het ritme van de berg. Ook bergen zijn ooit ontstaan (ongetwijfeld toen de dieren nog spraken) en ook bergen stoppen ooit met bestaan. De traagheid en tijdsduur van zo’n bergenbestaan is haast niet te bevatten voor een mensenkind zoals ik. Toch loont het om tijdens drukke zomermaanden het geduld en de vastberadenheid van een berg aan te meten zodat die eigenzinnige plannen en dromen ergens op de achtergrond gepolijst worden.
De ontwikkeling van je innerlijke berg: die stormen, beukende oceanen en snijdende winden weerstaat en een betrouwbare baken vormt, is een eerste stap naar de mooie toekomst waarin ik geloof.
Maar nu ben ik dus nog héél eventjes een dartel muisje dat geniet van de opkomende blos op de tomaten.

Geniet van je pakket,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: wortel, venkel, rode of groene kropsla, tuinbonen en spitskool van Zonnekouter (Vroente); rode bietjes van Ourobouros (Vroente)
Groot: wortel, venkel, groene eikenbladsla, bosuitjes, raapjes, snijbonen, courgettes van de Zonnekouter (Vroente); rode bietjes van Ourobouros (Vroente)
Gemengd: wortel, courgettes, spitskool en rucola van de Zonnekouter (Vroente); canari meloen (Es), banaan (FT, Do) en abrikozen (Es)via Biofresh
Fruit: canari meloen (Es), banaan (FT, Do), abrikozen (Es), nectarines (Es) en Maribelle (Be) via Biofresh

Recepten

Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels
Nodig: 500 g aardappels, 25 g zadenmix, 2 knoflooktenen, 1 spitskool, 2 rode uien, 125 g cherrytomaatjes, 75 g geraspte kaas, 1 el mosterd, 2 el olijfolie, 1 el citroensap, zout en peper naar smaak

Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was en boen de aardappels, je hoeft ze niet te schillen, en snijd in dunne partjes. Kook gaar in 10 min. Meng voor de dressing de zadenmix, mosterd, olijfolie en citroensap in een kom. Pel en pers de knoflook erboven uit en meng door elkaar. Snijd de spitskool in de lengte in 4 parten, of snijd de parten nog een keer in de lengte doormidden. Pel de ui en snijd klein. Was de cherrytomaatjes en snijd door de helft. Spreid de spitskool, aardappels, cherrytomaatjes en ui uit over de bakplaat en besprenkel met de dressing en geraspte kaas. Rooster de spitskool in op 180°C in 20-25 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

Snijbonen op zijn Grieks
Nodig: 1 kg snijbonen; 25cl olijfolie, 3 grote uien (gesnipperd), 1 bokaaltje (250 ml) tomatensaus, 3 tomaten (ontveld), vers selderieblad (fijngesneden), verse peterselie, oregano, knoflook, verse munt (naar smaak)

Snij de bonen schuin in reepjes, en fruit de ui in de olijfolie. Voeg de snijbonen en de rest van de ingrediënten toe. Voeg een beetje (2 dl) water toe, genoeg om de bonen te kunnen koken. Aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen tot de bonen gaar zijn.