Groentesprokkel 26

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze ochtend vroeg m’n fiets op. Een goede 20 km richting Zonnekouterland. De wolken zijn grauw en grijs, maar ik heb ondertussen al geleerd dat dit niet altijd wat betekent. Wat regen betreft blijft de zonnekouter bij de minst bedeelden en ook nu is m’n hoop niet groot.
Maar plots geschiedt het wonder: malse regendruppels belanden op m’n gezicht en ik ben blij als een klein kind. Het tempo wordt verhoogd in de hoop net op tijd te zijn om de malse regen op het land te zien neervallen. Maar net op het moment dat ik me realiseer dat ik er niet op gekleed ben en dat ik weldra nat zal zijn tot op m’n ondergoed, houdt de regen het voor bekeken, pakken de wolken hun boeltje in en vertrekken ze naar andere oorden. Dju, dat was het dan alweer! Het was dan misschien wel een druppel op een droge plaat, maar veel meer dan een druppel nu ook weer niet. Droog, droger, droog, … het blijft maar duren….

En ondertussen is het zomer geworden. St-Jan is gepasseerd en dit werd op de boerderij gevierd door honderden kleine dansende, zingende en springende-over-het-vuur kindervoetjes van de Steinerschool de Teunisbloem.
Na St-Jan is de grootste groei eruit. Het wordt nu tijd om vrucht te maken en af te rijpen. De eerste kleine kerstomaatjes bekennen kleur. Ook bij de grote tomaten is er hier en daar een bescheiden blos te bespeuren: zoete, rode, zomerse bolletjes … de rijkdom van de zomer: een tijd vol kleuren, geuren en een overvloed aan smaken.
Smakelijk, Lien

Tijdens de zomermaanden blijft onze boerderijwinkel gewoon open zoals anders. Enkel op donderdag 20 juli, vrijdag 21 juli en zaterdag 22 juli zal de winkel gesloten zijn.

!!! En niet te vergeten. Ons BOERDERIJFEEST: zondag 27 augustus !!!

Samenstelling pakket

Klein: boswortel van de Vroente-Zonnekouter, spitskool, groene krulsla, zomerpostelein van de Vroente-Kollebloem; tomaat, komkommer van Hebben, broccoli van ‘t Zilverleen
Groot: boswortel, kropsla, rucola van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; spitskool, rode biet, chinese kool van de Vroente-Kollebloem; tomaat van Hebben, broccoli van ‘t Zilverleen
Gemengd: boswortel, rucola van de Vroente-Zonnekouter, warmoes van de Vroente-Ourobouros; tomaat van PCG; Blauwe bes van O’Bio; rode pruim (Es) via Biofresh
Fruit: Blauwe bes, loganberry van O’Bio; rode pruim (Es), meloen Galia (Es) via Biofresh
Aardappel: op 7/7 voor wekelijkse pakketten; op 14/7 voor evenweekse pakketten

Recepten

Warmoes met Pasta:
Nodig: 1 bussel warmoes, look, (soja)room, blokjes spek, 4 tomaten, caseresse of andere korte pasta, peper en zout.
Stoof de look even op en voeg de stukjes warmoesstengels bij. Na vijf minuten voeg je ook het blad van de warmoes erbij. Laat sudderen tot alles mals is en mix de warmoes. Kruid et peper en zout. Bak ondertussen het spek op.
Kook de pasta gaar. Meng de warmoes, het spek en de pasta onder elkaar. Voeg een beetje room bij. Snij de tomaten in stukjes en voeg deze als laatste onder het geheel. Niet meer opwarmen nadat de tomaten werden toegevoegd.

Spitskoolsalade
Nodig: Spitskool, appel, appelsien, handje rozijn
Snij de spitskool in fijne reepjes. Voeg fijne schijfjes appel en stukjes appelsien toe. Laat de rozijnen weken en voeg als laatste toe. Overgiet het geheel met een vinaigrette van olijfolie en kruidenazijn (of balsamico), en zout
naar smaak.