Groentesprokkel 25

Beste abonnee,

Alweer een kalfje bij Arnes tweede nieuwe Oost-Vlaamse koe! En alweer een vaarsje, Leila. Blijkbaar wil onze kudde echt wel uitbreiden. Zal hij dan toch ooit nog melkboer worden?
Gisteren was het hier alle hens aan dek: op de eerste droge dag in weken hebben we heel het land geschoffeld, in een wilde poging om het onkruid voor te blijven. Niet eenvoudig met al die regen! Hopelijk blijft het nu wat droger, want het gras moet dringend gemaaid.

De vakantieregeling:

Deze zomer hebben we weer volop groenten in de aanbieding. Het land is gul in die maanden, niet te stuiten. Maar veel abonnees en voedselteamers zijn er even tussenuit. Minder groenteverkoop haalt ons zomers inkomen naar beneden, en laat een aantal groenten verweesd op het land achter; twee dingen die we graag vermijden, en waar we creatieve oplossingen voor zoeken. Je kan natuurlijk ook gewoon thuis blijven en veel etentjes organiseren met onze lekkere groenten, maar een mens (zelfs een boer) heeft af en toe eens andere horizonten nodig…

De doorwinterde abonnees onder jullie hebben hun vakantieregeling al doorgegeven, waarvoor dank.
Voor de anderen zet ik alle mogelijkheden nog eens op een rijtje.

• Voor onze Voedselteamleden:
In de geest van het ‘solid food’-project vragen we de teamleden om jullie engagement niet mee op vakantie te sturen, en er creatief mee om te gaan. Terwijl je weg bent kan je uiteraard onze groenten niet eten, maar door onderling af te spreken binnen het team kan je er bijv. wel voor zorgen dat anderen voor jou bestellen, zodat je terug groenten hebt als je terugkeert.

• Voor onze abonnees (en de jaarabonnementen van de Voedselteams)

Met vervanger: de eenvoudigste oplossing is om als je weg bent je pakket gewoon te laten opeten door een buur, kennis, letser, suikertante…. Zo geraken onze zomergroenten geconsumeerd (wat uiteindelijk hun ultieme bedoeling is); leuke bijkomstigheid is dat je ook anderen laat proeven van Vroentegroenten en van ons abonnementensysteem, én wij hebben er geen extra werk aan… In dit geval hoef je ons niet te verwittigen, maar leg wel goed uit aan je vervanger wat hij of zij mag meenemen (juiste kleur kist!!), zodat er geen vergissingen gebeuren!!

Zonder vervanger: als je geen vervanger vindt, verwittig je ons minstens een week op voorhand (liefst per mail; zeker niet via de lijsten in het depot, die gaan soms verloren!). We verrekenen je vakantieperiodes enkel in natura, zo behouden we ons inkomen. Geef je naam + depot op en de vrijdagen dat je geen pakket wenst. Geef ook aan hoe je de gemiste pakketten wilt gecompenseerd krijgen na je terugkomst (maak het liefst niet te ingewikkeld):

– extra fruit- of groentepakketten, zo geraakt al die zomerse weelde toch nog op (14-daagse abonnees kunnen ook van week wisselen)
– extra zomergroenten: tomaten, boontjes, komkommers, courgetten, paprika’s hebben we meestal in overvloed, voor wie een voorraadje wil inmaken voor in winterse tijden
– een winkelbon voor in onze boerderijwinkel (do 14u-18u,vr 9u-12u, 14u-19u, za 9u-12u), als je in de zomer eens een uitstapje maakt naar ons Zonnekouterland (of op za 17 september: boerderijfeest!)
– een droogwarenpakket (met bijv. anti-maffiaproducten van Antico Sapore: www.anticosapore.be), of iets anders uit ons breed assortiment bioproducten in onze winkel. Indien we al opgelegde zomergroenten hebben (tomaten, snijbonen) steken we die er ook graag in, op die manier krijg je je gemiste groenten in verwerkte vorm.
Die compensatie krijg je dan de week na je vakantie (tenzij je dit anders aangeeft).

Samenstelling pakket

Klein: sla, boswortel, venkel, bloemkool, van de Vroente-Zonnekouter; tomaat (B) via Biofresh
Groot: sla, boswortel, venkel, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; rucola van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ouroburos; ajuin van Goed ter Heule; tomaat (B) via Biofresh
Gemengd: boswortel van de Vroente-Zonnekouter; landkers van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros; aardbei van Vandevoorde; nectarine(It), kiwi (It), toamten (B) via Biofresh
Fruit: aardbei van Vandevoorde; sien Valencia (It), nectarine (It), banaan FT (Do) via Biofresh