Groentesprokkel 25

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week een ode aan de boer, te mooi om te laten liggen:

‘’Een stuk brute, ruige grond. Ge kunt u omdraaien en hem laten liggen waar hij ligt, en aan de haven gaan werken. Dan slaapt ge ’s avonds als een os. Maar steekt ge enkel uw vinger in die grond, dan wordt ge er als door wielen en katrollen met lijf en ziel in meegesleurd. Dan is die grond uw leven.
Dag en Nacht. Van in den donkere het bed uit, in de regen en slagen of zegenende zon, gedurig voorovergebogen staan of kruipen, bij ’t spitten, wieden, kappen, planten, oogsten, dorsen tot aan de laatste draad licht. Parei planten dat is op z’n eigen al een galei. Een ander slaapt lijk boter en droomt van schaapjes en zoetekoek, maar de boer, al is hij nog zo afgemat, ligt met één oog open. Hij luistert of er nog geen regen komt, of de regen nog niet ophoudt. Hij ziet al zijn vruchten voor zich, hij voelt ze als iets in hem, gelijk zijn eigen vingeren. (…) Hij staat op, steekt zijn kop buiten; hij beloert de maan en de wolken, voelt naar de wind en luistert naar zijn beesten, hij watert eens op de composthoop, niets mag verloren gaan, het mest is een halve god, en dan kruipt hij weer achter zijn warme boerin, en wacht de morgen af. Zo gaat het dag in dag uit, jaar om jaar, een leven lang: emmers zweet, blaren op uw handen, korstknieën en later een bult.
Rijk zult ge niet worden (…). Dat weet ge allemaal, en toch door de tover van uw boerenbloed speekt ge in uw handen: zegen ons! En ge steekt uw schup in de grond.”

“ God, ik dank U dat Gij van mij een boer hebt gemaakt”

Met dank aan Felix Timmermans en zijn ‘Boerenpsalmen’.

Samenstelling pakket

Klein: venkel, busselwortel en tuinbonen van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), peterselie van de Akelei, aubergines en komkommer van Hebben.
Groot: courgettes, busselwortel en tuinbonen van de Zonnekouter (Vroente), snijsla van Ourobouros (Vroente), peterselie van de Akelei, Nieuw-Zeelandse spinazie en komkommer van de Zaailing, coeur de boeuf, aubergine en oranje paprika van Hebben.
Gemengd: venkel en snijbonen van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), rabarber van Ourobouros (Vroente), aubergine van Hebben meloen cantalupe (Es) en nectarines (Es) via Biofresh.
Fruit: rabarber van Ourobouros (vroente), meloen Cantalupe (Es), nectarine (Es), appelsien (Es) en banaan (Fair Trade, DO) via Biofresh.

Recepten

De tuinboon is een forse boon die bestand is tegen koude en wind, vroeg in ’t voorjaar kan gezaaid worden, en zelfs kiemt als je de zaden inploegt. De gewatteerde peulen zijn niet te eten; de gedopte boontjes binnenin zijn een ware delicatesse. Als de bonen zelf te oud worden krijgen ze bij ’t koken een taai dik velletje; je kunt de boontjes er dan gemakkelijk uitduwen door er zachtjes op te knijpen.

Dipsaus van tuinbonen en linzen (Egypte)
Nodig: 200g gekookte tuinbonen, 2 el gekookte linzen, 2 teentjes geperste look, 4 el citroensap, ¼ tl gemalen komijn, zout, 3 el olijfolie, 1 .l. gehakte peterselie, mespunt paprikapoeder
Prak de bonen en de linzen met een vork of pureer ze in een bekermixer. Voeg de look, et citroensap, de komijn, wat zout en 2 el olijfolie toe tot er een gladde massa ontstaat. Doe dit mengsel in een ondiepe schaal. Giet de rest van de olijfolie over de dipsaus, garneer hem met wat peterselie en wat paprikapoeder en dien op met een warm broodje en reepjes wortel en bleekselderij.

Rabarberrösti: een voedzaam geurig Zwitsers gerecht
Nodig: een pak rabarber in flinterdunne schijfjes gesneden, 250g oud stevig volkorenbrood ook in fijne stukjes gesneden, 50g boter, 60g rietsuiker vermengd met 1 t.l. kaneel
Verwarm de helft van de boter in een grote pan en rooster op een matig vuur het brood (omscheppen!). Voeg langzaam de rest van de boter toe, tot het brood mooi bruin is. Voeg nu de rabarber toe en roerbak 5-8 min. Strooi de kaneelsuiker erop en schep alles goed door elkaar, en dien warm op.

Snijbonen op zijn Grieks
Nodig: 1 kg snijbonen; 25cl olijfolie, 3 grote uien (gesnipperd), 1 bokaaltje (250 ml) tomatensaus, 3 tomaten (ontveld), vers selderieblad (fijngesneden), verse peterselie, oregano, knoflook, verse munt (naar smaak)
Snij de bonen schuin in reepjes, en fruit de ui in de olijfolie. Voeg de snijbonen en de rest van de ingrediënten toe. Voeg een beetje (2 dl) water toe, genoeg om de bonen te kunnen koken. Aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen tot de bonen gaar zijn.