Groentesprokkel 25

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het licht van de zon doorstroomt de weidsheid van de ruimte,
Het gezang van de vogels doorklinkt het domein van de lucht,
De zegen van de planten ontkiemt uit het aardewezen.

24 juni, Sint Jan, zomerzonnewende. Het land gezegend met een fikse dosis zon en regen, gewas en onkruid groeien uitbundig om ter eerst samen de hemel in. In deze langste dagen van het jaar geeft de aarde zich helemaal over aan de overweldigende natuur. Daarna breekt voor de gewassen een andere fase aan, en zet de groeikracht zich met al die opgedane kosmische wijsheid om in aardse voeding voor mens en dier, een hele zomer en herfst lang.

Wiedwerk met hopen, maar ons hoor je niet klagen; liever dit dan een droog jaar zonder onkruid maar een schrale oogst. In de serre begint alles beloftevol vrucht te dragen: de courgettes staan in volle glorie, deze week plukten we de eerste snijbonen, de komkommers bloeien, tomaten en paprika’s verschijnen aan de forse planten, nu nog klein en groen, straks blozend rood en overheerlijk. Buiten plukken we volop tuinbonen, schone sla en venkel, en de eerste knapperige worteltjes. Op het perceel voorjaarskolen oogstten we rettich, paksoi, broccoli, bloemkool, spitskool… Maar helaas geen Chinese kool: die kreeg stress van de koude lente en tooide zich in gele bloemenpracht in plaats van lekkere dikke kooltjes te vormen. Die werden dan maar geklepeld tot groenbemester voor de volgende teelt, zo dragen ze ook nog wat bij aan het land.
Arne haalde de voorbije weken ook een gigantische hooioogst van het land, dubbel zoveel als vorig jaar: koeien en geiten zullen deze winter niets tekort hebben!

En midden in dat zomerse gewoel van zaaien, wieden, oogsten en maaien stond de boer zijn tijd even stil … en werd Rosa Ida geboren, tweede dochter van Arne en Marie!

Geniet van de groenteweelde, An

Op reis?

Geen probleem. Misschien kan je een buur of vriend verrassen met een portie verse groenten van het land. Mocht je toch geen thuis kunnen vinden mail dan minstens een week op voorhand welke weken (vrijdagen) je geen pakket neemt en wat je daarvoor in de plaats wil; een extra pakket groenten en fruit, een portie boontjes of tomaten om in te maken, een droogwarenpakket, of een winkelbon voor de Zonnekouter. Meer info: www.dezonnekouter.be

Samenstelling pakket

Klein: sla lollo rossa, busselwortel, courgette van de Zonnekouter (Vroente); warmoes van Ourobouros (Vroente); peultjes van Goed ter Heule, paprika en aubergines van Hebben, tomaten (Be) via Biofresh.
Groot: tuinbonen, spitskool, bloemkool, venkel, sla, busselwortel, basilicum van de Zonnekouter (Vroente); rucola van Ourobouros (Vroente); paprika geel van Hebben, tomaten (Be) via Biofresh.
Gemengd: tuinbonen , courgettes en busselwortel van de Zonnekouter, aubergines van Hebben, kiwi (It), perzik plat (Es) en appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: aardbei van ’t Goed ter Heule, kiwi (It), perzik plat (Es) en appelsien 5es) via Bioffresh

Recepten

Aubergine met tomaat uit de oven
Nodig: 2 aubergines, in plakken van ong 1 cm dik gesneden, 5 tomaten in blokjes, 2 teentjes knoflook uit de knijper, peper, 1 kl, provençaalse kruiden, enkele druppels tabasco, 6 el olijfolie
Verwarm de oven op grillstand. Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.
Verwarm dan de oven voor op 200 °C.
Kruid de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels tabasco. Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de gekruide tomaten. Besprenkel met olijfolie en bak in de oven gaar in 30 minuten.

Dipsaus van tuinbonen en linzen (Egypte)
Nodig: 200g gekookte tuinbonen, 2 el gekookte kinzen, 2 teentjes geperste look, 4 e.l. citroensap, ¼ t.l. gemalen komijn, zout, 3 e.l. olijfolie, 1 .l. gehakte peterselie, mespunt paprikapoeder
Prak de bonen en de linzen met een vork of pureer ze in een bekermixer. Voeg de look, et citroensap, de komijn, wat zout en 2 e.l. olijfolie toe tot er een gladde massa ontstaat. Doe dit mengsel in een ondiepe schaal. Giet de rest van de olijfolie over de dipsaus, garneer hem met wat peterselie en wat paprikapoeder en dien op met een warm broodje en reepjes wortel en bleekselderij.