Groentesprokkel 24

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Tot enkele jaren geleden was de kaasmakerij van het Hinkelspel gevestigd op de Lousbergkaai in Gent. De plek waar nu nog steeds de winkel gevestigd is. Nadat de productie en opslag verhuisd werd naar Sleidinge kwam er een grote ruimte vrij en kon het dromen en plannen beginnen. De droom van een overdekte markt met rechtstreekse verkoop door verschillende producenten werd geboren.

Slechts enkele weken geleden kwam ons ter ore dat een producent had afgezegd en dat er ruimte vrij kwam voor een andere groenteboer. Meteen werd duidelijk dat we hiermee iets moesten doen. Alleen kunnen we dit niet. Dat zou niet haalbaar zijn. Maar samen met onze collega Vroenteboeren wordt alles veel realistischer.
Het is kort dag (eind augustus wordt de markt geopend) en er moeten nog heel wat praktische watertjes door gezwommen worden: financieel plan, logistiek, inrichting van het kraam, … en nog zoveel meer… Maar nog het allermeest: de juiste mensen vinden die passen in het project en die daar, verbonden met de verschillende boerderijen, hun ding kunnen waarmaken.
Er zijn nog veel maren, oei’s en ai’s, maar desondanks wordt de goesting met de dag groter. Het is een uitgelezen kans om ons als Vroente verder te ontwikkelen en de samenwerking verder uit te bouwen. We zullen ons nog sterker met elkaar moeten uiteenzetten, het wordt een oefening in samenwerken en broederschap. Een ganse uitdaging met een blik op de toekomst.
Ondertussen het hier en het nu niet uit het oog verliezen. Alle hens aan dek om al het onkruid te lijf te gaan. Dankzij de vele handen en de strakke regie van Katrien lukt het gelukkig redelijk goed alles onder controle te houden.

Eet smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: sla van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; warmoes, bleekselder van de Wassende maan; broccoli, Chinese kool van het Zilverleen
Groot: komkommer, kropsla, bloemkool van de Vroente-Zonnekouter; andijvie, asian red van de Vroente-Kollebloem; pijpajuin van de Vroente-Ouroburos; bleekselder van de Wassende maan; aubergine van Hebben; spitskool (B) via Biologistic
Gemengd: venkel, bloemkool van de Vroente-Zonnekouter; andijvie van de Vroente-Kollebloem; aardbei van Vandevoorde; sien Valencia (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: aardbei van Vandevoorde; sien Valencia (It), kiwi (It), meloen Charentais (Fr) via Biofresh
Aardappel: Belgische Ditta (laatste inlandse)

Recepten

Risotto,basisrecept voor 6 personen
Nodig: 1,5 l groentebouillon (of kip- of vis-), saffraan, 3 fijngehakte sjalotten, 2 stelen bleekselder fijngehakt,2 tenen knoflook fijngehakt, 350 g arborio-rijst, 1 dl droge witte wijn, 60 g boter, 100 g geraspte Parmezaanse kaas
Verhit de bouillon met de saffraan. Verhit in een andere pan olie, laat sjalotten en selder 3 minuten zweten; voeg nu de knoflook toe, na nog 2 minuten de rijst. Zet het vuur hoger en laat de rijst terwijl je voortdurend roert, glazig bakken. Voeg de wijn toe; als de wijn opgenomen is, een soeplepel hete bouillon toevoegen. Temper het vuur,blijf de bouillon bij de rijst lepelen almaar roerend; wacht telkens tot de bouillon is opgenomen voordat je de volgende lepel bouillon toevoegt( dit neemt ongeveer 15 minuten). De rijst moet beetgaar zijn. Afsmaken met peper en zout. Zet de pan van het vuur en roer er boter (kan je ook weglaten) en gemalen Parmezaanse kaas door.
Opdienen met een verse groene salade en stokbrood.
Aubergine in de oven
Nodig: 1 aubergine, olijfolie, zout, peper
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de aubergine in plakken van 1,5 cm dik en doe ze in een grote kom met een scheutje olijfolie en wat zout en peper.2. Schep alles goed door elkaar en leg de plakjes naast elkaar op een bakplaat.
Bak de plakjes 20–30 minuten in de oven, tot ze gaar en de randjes goudbruin zijn; keer ze halverwege. Tip: bestrijk met wat extra olijfolie als de plakjes te droog worden.