Groentesprokkel 24

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het vakantieseizoen is stilaan begonnen. De zon en het goede weer lonkt bij ieder van ons. Velen onder jullie maken reisplannen. Voor de pakketten geeft het ingeven van de vakanties en het zorgen voor compensaties ons wel wat extra werk; mail dus tijdig wat jullie plannen zijn naar info@dezonnekouter.be

Net in de periode dat er weelde en overvloed is op ons land met de smaakvolle tomaten, paprika’s en komkommers gaan we met z’n allen op reis. Daarom hebben we eigenlijk het liefst dat jullie een ‘tehuis’ zoeken voor onze pakketten terwijl jullie weg zijn. Misschien ken je wel iemand die met plezier jouw wekelijks pakket overneemt, zodat onze groenten van het land geraken én opgegeten worden! Als je de gelukkige hebt gevonden, hoef je dit niet noodzakelijk aan ons door te geven vermits er niets verandert aan de wekelijkse levering. Leuke extra hierbij is dat je hierdoor andere mensen laat kennis maken met ons abonnement, zodat bij hen ook de groenteverslaving kan toeslaan… Om chaos in de depots te vermijden, vragen we je wel om goed uit te leggen wanneer, waar en hoe het wordt afgehaald.
Kan je geen vrienden, familie of buren warm maken voor het overnemen van het pakket: mail minstens een week op voorhand welke weken (vrijdagen) je geen pakket neemt, vermeld hierbij zeker jouw naam en depot. En wat je daarvoor in de plaats wil (compensatie in natura, normaal de vrijdag na je vakantie, maar dat kan ook op een ander moment als je dat beter past); dat kan een extra pakket groenten en fruit zijn, een droogwarenpakket, of een winkelbon voor de Zonnekouter. Nog even (eerste helft juli) en de tomaten en de boontjes komen eraan; ideale groenten om in grote hoeveelheden in te maken om op deze manier ook in de winter nog te kunnen genieten van de zomerse zon. Misschien zien je het wel zitten om bij thuiskomst een hoeveelheid te bestellen en zo je gemiste pakketten te compenseren.

Voor de wekelijkse bestellers van voedselteams een warme oproep: organiseer je bestellingen met andere mensen als je een weekje weg bent, want voor je het weet heb je (en verkopen wij) een maand geen groenten, en zien we ook ons loon naar beneden duikelen… Het zou zonde zijn mochten die smakelijke gewassen die nu net klaar zijn om geoogst te worden niet verkocht en gegeten kunnen worden….

Samenstelling pakket

Klein: pijpajuin, tuinbonen, courgettes, venkel, broccoli en groene eik of kropsla van de Zonnekouter (Vroente), komkommer (Be) via Biofresh.
Groot: rode biet, tuinbonen, courgettes, broccoli, rucola, bieslook, kropsla, lollorossa van de Zonnekouter (Vroente); warmoes van Ourobouros (Vroente), komkommer (Be) via Biofresh.
Gemengd: venkel, rode biet, eikenbladsla en spinazie van de Zonnekouter, rabarber van Daniel Vandevoorde, watermeloen (ES), maribelle (NL) en pruimen (Es) via Biofresh.
Fruit: rabarber van Daniel Vandevoorde, watermeloen (Es), Maribelle (Nl) en pruimen (Es) via Biofresh

Vorige week waren de abrikozen helaas niet van de kwaliteit die we jullie graag hadden willen verkopen. Dit had niet mogen gebeuren. Deze week worden zowel de fruitpakketten als de gemengde pakketten verwend met een extra portie pruimen.

Recepten

De tuinboon is een forse boon die bestand is tegen koude en wind, vroeg in ’t voorjaar kan gezaaid worden, en zelfs kiemt als je de zaden inploegt. De gewatteerde peulen zijn niet te eten; de gedopte boontjes binnenin zijn een delicatesse, rijk aan fosfor, ijzer, en vitamine B en C.
Als de bonen zelf te oud worden krijgen ze bij ’t koken een taai dik velletje; je kunt de boontjes er dan gemakkelijk uitduwen door er zachtjes op te knijpen.

Couscousslaatje met tuinbonen, perzik en feta voor 4 personen
Nodig: 500 gr gedopte tuinbonen, 1 kropsla in grove stukken gescheurd, een halve krop rode eikenbladsla in grove stukken gescheurd, 3 rijpe perziken in partjes, zeste en sap van 1 citroen, 150g feta, 200g couscous, 4dl groentebouillon, 3el olijfolie, peper en zout
Doe de couscous in een kom en overgiet met de hete groentebouillon. Dek af en laat 10 minuten zwellen. Roer los met een vork en laat afkoelen.
Kook intussen de tuinbonen 5 à 6 min. in lichtgezouten water tot het velletje wat begint te rimpelen. Giet af en spoel onder koud water.
Neem een tuinboon tussen je vingers en knijp het boontje uit het velletje. Doe hetzelfde met de rest van de tuinbonen. Verdeel de sla over 4 borden of leg op 1 grote schotel. Verdeel er de couscous, de tuinbonen en de partjes perzik over. Verkruimel er de feta over en lepel er de limoendressing over.