Groentesprokkel 24

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Voor we beginnen met dit artikel zullen we ons even voorstellen. Wij zijn Uma en Zoë, leerlingen van de steinerschool in Antwerpen. Wij komen hier 2 weken stage doen om een leerrijke boerderijervaring op te doen. Voor we aan dit avontuur begonnen, hadden we geen idee wat ons te wachten stond. We dachten dat we niet veel meer zouden moeten doen dan dieren verzorgen en wat planten planten, maar niets was minder waar. Op de eerste dag ondervonden we snel dat het niet zo was. Na de eerste paar dagen merkten we al dat er ons een zware week zou te wachten staan. Het werk is zwaarder dan we dachten. Maar toen we aan de 2e week begonnen waren we al wat meer gewend. Ondanks het vele en zware werk bleef het een zeer leuke en leerrijke ervaring. Ook de boeren zullen we zeker niet vergeten, die ons hartelijk hebben ontvangen en ons 2 avontuurlijke en wijze weken hebben bezorgd.
Dit was een ervaring die we niet snel zullen vergeten! Hartelijk dank aan de Zonnekouter en alle medewerkers om ons zo openlijk te behandelen.
Met vriendelijke groeten, Zoë en Uma

Verder nog een slaweetje: gisteren raasden dondere onweerswolken boven de boerderij voorbij. Op zich een geluk, want de droge grond kan wel water gebruiken. Maar een hevige regen en hagelbui tijdens de oogst heeft ook wel wat gevolgen. Je zal zien dat de sla deze week toch ‘vuiler’ is dan anders, dit komt doordat het onweer de aarde tot diep tussen de bladeren heeft geduwd. Onze excuses, maar je zal deze week dus meer spoelwerk hebben!

Samenstelling pakket

Klein: sla, busselwortel, bosbiet en courgette van de Vroente-Zonnekouter; broccoli van ’t Groenlof Hof; aubergine van Hebben; komkommer via Biofresh
Groot: sla, busselwortel, bosbiet, tuinboon en courgette van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; spitskool van De Wassende Maan; broccoli en bleekselder van ’t Groenlof Hof
Gemengd: sla en busselwortel van de Vroente-Zonnekouter; broccoli van ’t Groenlof Hof; komkommer via Biofresh; aardbei van Vandevoorde; peer Conference via Hebben; abrikoos (Fr) via biofresh
Fruit: aardbei van Vandevoorde; appel Evelina van Warmonderhof (Nl); peer Conference via Hebben; nectarine (It) via Biofresh

Recepten

Broccolisalade
Nodig: broccoli, 4 hardgekookte eieren in plakjes of kwartjes, ½ komkommer of augurk in schijfjes, 1 e.l. vers gesnipperd peterselie; voor de saus 3 e.l. mayonaise, 2el yoghurt, 1/2tl curry en sap van ½ citroen.
Stoom de broccoliroosjes (gebruik de stengels voor de soep) en laat ze schrikken onder koud water. Meng met de eieren en de komkommer. Meng alle ingrediënten voor de saus en giet dit vlak voor het opdienen over de afgekoelde broccoli. Werk af met de fijngesneden peterselie.

Courgettes met ricotta
Nodig: 2 courgetten, 1 ui, 1 teentje look, 250g ricotta, 1 ei, 2el pijnboompitten, 1el gesnipperde basilicum, 2el geraspte parmezaan, olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven oor op 200°C. Spoel de courgettes, snij in twee en haal er het vruchtvlees uit. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Pel en snipper de ui en de knoflook. Meng de ricotta met het ei, de ui, de knoflook, de pijnboompitten en de parmezaan. Vul de courgettes met het mengsel en bestrooi eventueel met wat extra parmezaan. Schuif in de oven voor 30 min.

Couscousslaatje met tuinbonen, perzik en feta voor 4 personen
Nodig: 500 gr gedopte tuinbonen, 1 kropsla in grove stukken gescheurd, een halve krop rode eikenbladsla in grove stukken gescheurd, 3 rijpe perziken in partjes, zeste en sap van 1 citroen, 150g feta, 200g couscous, 4dl groentenbouillon, 3el olijfolie, peper en zout
Doe de couscous in een kom en overgiet met de hete groentebouillon. Dek af en laat 10 minuten zwellen. Roer los met een vork en laat afkoelen.
Kook intussen de tuinbonen 5 à 6 minuten in lichtgezouten water tot het velletje wat begint te rimpelen. Giet af en spoel onder koud water. Plop met je vingers de tuinbonen uit hun velletje.
Verdeel de sla over 4 borden of leg op 1 grote schotel. Verdeel er de couscous, de tuinbonen en de partjes perzik over. Verkruimel de feta over de salade en overgiet als laatste met de limoendressing.