Groentesprokkel 23

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ik word wakker. Denk ik. Met gesloten ogen en een pijnlijke linkerbil rol ik uit bed. Was ik vannacht ook wakker, toen ik mijn man uit bed duwde en riep: ¨Pas op! Er zijn hier bonen geplant!¨? De zwaluwen jagen door de stadsstraten en roepen dat ik bijna te laat ga zijn voor de donderdagochtend inspiratiecirkel op De Zonnekouter.
Ik word wakker. Tussen de radijzen dromen over kleine katjes en zelf klein zijn. Over de natuur die zijn plaats vraagt, eist en ook krijgt. Een groene specht die onze mijmeringen over voedselbossen goedkeurt. 70 meter venkel in 3 rijen op 30 centimeter van elkaar en diep genoeg geplant maar niet té diep en snel genoeg, maar doe het wel goed, zwoegt onder de hitte van 20% verduisterde middagzon.
Ik word wakker. Want Bach bloesems zijn helemaal niet afkomstig van de Bach plant. Wereld na wereld na wereld word ik door begeleid, hier op De Zonnekouter. Mijn pijnlijke spieren en net niet goed genoeg ingesmeerde rug branden tegen mijn met bonen beplante beddenlaken en terwijl ik de zwaluwen wegjaag met mijn gesnurk, word ik wakker. Denk ik.

Dankjewel voor de kleurrijke middagmomenten, Zonnekouter!

De stagaire, Renee

We zoeken volk, goed volk:

WINKELIER (3/5) VOOR VERKOOP
IN DE BOERDERIJWINKEL

Solliciteren kan nog tot 13 juni.

Voor meer info kijk op www.dezonnekouter.be of op onze facebookpagina of bel naar: An Verboven: 0497/77 66 54.

Samenstelling pakket:

Klein: rode kropsla, spinazie, radijs, courgettes van de Zonnekouter (Vroente); koolrabi van de kollebloem (Vroente), peultjes van Hebben, busselwortel van De Wassende Maan.
Groot: rode eikenbladsla, pijpajuin, spinazie, radijs van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), aubergines van Hebben, busselwortel en romanesco van De Wassende Maan, Peultjes van ‘t Goed ter Heule.
Gemengd: kropsla, spinazie en radijs van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), kiwi (It), Banaan (Do, FT), abrikoos (IT) via Biofresh
Fruit: aardbeien van ’t Goed ter Heule, banaan (DO, FT), appelsien (Es) en abrikoos (It) via Biofresh
Aardappel: Connect (zachtkokend) van De Wassende Maan

Recepten

Gevulde koolrabi (uit het VELT-kookboek)
Nodig: 2 kleine (of 1 grote) koolrabi, 200g champignons, 1 kleine ui, 1dl soyaroom, 1 k.l. kervel, 1 e.l. olijfolie, zout, peper
Schil de koolrabi en stoom ze gaar. Snipper de ui, snij de champignons in plakjes, bak samen in olijfolie, en kruid met peper en zout. Hak de kervel fijn en meng ze door de soyaroom.
Hol de gare koolrabi met een scherpe lepel lichtjes uit (gebruik het vruchtvlees in de soep), en vul met de champignons. Schenk de kervelroom in een ovenschaal en plaats de koolrabi’s hierin. Plaats 10’ in een voorverwarmde oven (200°C)

Spinazie met rozijnen en pijnboompitten:
Nodig: 400gr verse spinazie, 2el zonnebloemolie, 4 el rozijnen, 4el pijnboompiotten, zout en peper
Snij de spinazie in dunne reepjes en blancheer ze 30 à 40 sec in kokend water. Verhit de olie in een pan en fruit daarin rozijnen en pijnboompitten. Voeg de spinazie toe en bak de groente ca. 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.

Koolrabitip: als je de bladeren in flinterdunne reepjes snijdt, kun je ze ook roerbakken in de wok

Gestoofde koolrabi met pijpuitjes
Nodig: 2 kleine koolrabi’s – 10 pijpuitjes – 1 e.l. olijfolie –eventueel een snuifje (kruiden)zout.
Snij de geschilde koolrabi in reepjes. Het kleine blad kan je mee fijnsnijden. Snij de pijpui fijn. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten toe. Voeg een scheutje water toe en stoof zachtjes gaar.