Groentesprokkel 23

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Dat mei en juni drukke maanden zijn, is licht gezegd. Maar gelukkig zijn het boeiende maanden met veel ontmoetingen en (zon)licht die energie geven. Die drukte was zonet te voelen in de telefoon die ik van Arne kreeg, waarin hij me vroeg snel een nieuwsbrief te schrijven aangezien hij er geen tijd meer voor gevonden heeft. Hij zou ook niet op tijd terug zijn, want de koeien worden omweid en wat willen we maar al te graag gelukkige koeien in sappige groene weides. Dus hier zit ik dan, even het winkelwerk opzij en typen maar.

In navolging van Wouters brief schrijf ik jullie graag eens over Team Winkel (zoals we ons noemen). Team Winkel bestaat uit Ilse, Felicia en ikzelf (Judith). Een winkel openhouden mag voor velen dan misschien wel lijken als ‘leuk winkeltje spelen’, maar er komt toch ook o zo veel bij kijken. Op dinsdag starten de voorbereidingen met de bestellingen voor de zuivelproducten, het brood en de groenten en het fruit. De winkel wordt grondig gekuist zodat we jullie vanaf donderdag in een propere omgeving kunnen ontvangen. De geleverde droogwaren worden geprijsd en aangevuld en indien nodig worden er nog bijbesteld. Op woensdag worden de prijzen berekend en de prijsbordjes geschreven en later op de dag wordt de kaastoog reeds klaargelegd. We proberen zoveel mogelijk op voorhand te doen zodat we de donderdagochtend minder druk kunnen maken. Want op donderdagochtend wordt uiteindelijk de hele winkel klaargezet. De groenten en fruit mogen de rekken vullen. De laatste puntjes worden op de i gezet, want vanaf 14u zijn we jullie graag verschijnen! Tussendoor moeten er nog klantenbestellingen worden klaargezet en zijn we vooral bezig met jullie te bedienen. In volle drukte zijn we blij dat we met twee in de winkel kunnen staan, zodat de ene de klanten kan bedienen terwijl de andere de winkel terug aanvult. De voorraad groenten en fruit staan in de koelcel in de schuur, dus het is altijd wel even ‘wandelen’ om terug een gevulde winkel te krijgen. Gelukkig doen we dit allemaal met heel veel plezier, want de dankbaarheid van de klanten is het mooiste dat we kunnen terugkrijgen. En tussen al dat winkel werk door probeer ik nog de communicatie te onderhouden. Voor de facebook- en instagrampagina krijg ik hulp van Felicia, een goeie tandem om de pagina’s actiever te voeden. Maar ik mag vooral niet vergeten rond te lopen op het land, met de camera in de hand om de mooiste verhalen te kunnen vastleggen en vooral inspiratie te kunnen op doen voor de volgende maandbrief. Verwacht dus binnenkort maar alvast de maandbrief van mei in jullie mailbox. Het is me alweer niet gelukt om deze op het einde van de maand te kunnen versturen (waar ik wel naar streef), maar zoals jullie dus kunnen lezen zijn mijn dagen snel gevuld met de noodzakelijkste basis voor de winkel!
Ziezo, een greep uit het winkelgebeuren, daar ga ik dan weer.
Groetjes,
Judith

PS: mocht je de maandbrief nog niet ontvangen en ben je wel benieuwd naar het groter verhaal op maandbasis, inclusief veel beeldmateriaal?! Stuur gerust een mailtje naar info@dezonnekouter, dan voeg ik jouw mailadres toe!

Samenstelling pakket

Klein: eikenbladsla groen of rood, pijpajuin, courgettes, spitskool van de Zonnekouter (Vroente), tomaten van PCG, bloemkool van De Wassende Maan, komkommer van de Zaailing.
Groot: rode kropsla, chinese kool, spitskool en pijpajuin van de Zonnekouter (Vroente), aubergine en gele paprika van Hebben, tomaten van PCG, bloemkool van de Wassende Maan, komkommer en Parijse wortel van de Zaailing.
Gemengd: ijsbergsla, spitskool en spinazie van de Zonnekouter, biusselwortel van De Wassende Maan, appel innored (It), appelsien (Es) en abrikoos (Fr) via Biofresh.
Fruit: aardbei van Daniel van de Voorde, appelsien (Es) , watermeloen (FR) en appel Innored (It) Via Biofesh.

Recepten

Spitskool is een minder gekende, maar zeer malse en lekkere zomerkool (daar zijn de duiven trouwens ook van overtuigd). Je kunt ze heel goed rauw eten als slaatje (fijn geschaafd). Een van de geheimen om spitskool lekker mals te maken is; na het fijn snijden of raspen de kool even zacht masseren. Zo komt het sap gemakkelijker vrij. Rauw combineert spitskool bijvoorbeeld goed met appel, een beetje appelsiensap en pijpajuin. Gestoofd, of liever nog gewokt (heel kort wokken) combineert ze heel goed met worteltjes en ajuin (snij eerst de worteltjes in reepjes en stoof ze een tiental minuten met de ajuin, en voeg er dan de spitskool bij (in reepjes gesneden). Laat nog een tiental minuten stoven tot alles gaar is. Op het einde kun je ook nog een tomaat in stukjes toevoegen. Kruiden met zout of soyasaus, peper en karwijzaadjes.

Spitskool met garnalen
Nodig: 200g spitskool, 5 sjalotjes, 3 teentjes look, chilipeper (bij voorkeur verse), een stukje verse gember, 150g gepelde garnalen, 2 eieren, 3 el. olie, zout, Indonesische kruidenmengeling
Snij de spitskool in reepjes, snij de sjalotjes en de knoflook in dunne plakjes, verwijder het steeltje en de zaadjes van de pepers en snijd het vruchtvlees fijn, snipper de gember. Verhit de olie in een wok (wajan), smoor hierin de sjalotjes de knoflook ongeveer 1 minuut. Voeg de garnalen, de kruiden en zout naar smaak toe. Roerbak tot de garnalen zijn verkleurd. Doe de spitskool, de gember en de pepertjes erbij en roerbak ongeveer 5 minuten. Klop de eieren los en roer ze door het mengsel in de wok. Laat ze net stollen en schep het roerei direct uit de pan.