Groentesprokkel 24

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Schoonheid.
Hoe herken je dat? Ik denk vaak aan de quote: ‘Schoonheid zit in het oog van de waarnemer,’ maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet altijd klopt.
Schoonheid is een kracht die van binnenuit een levend wezen komt. Wat leeft weerspiegelt zijn innerlijke leven aan de buitenkant.
Mooie mensen zijn voor mij de mensen waaruit een warme innerlijke gloed zich uit in hun ogen, gezicht, lichaamshouding. Het zijn mensen die zich (ondanks de beslommeringen waarmee wij allen te maken hebben) evenwichtig door het leven waden. Zowel op bekende als op onbekende paden laten ze zichzelf toe om vertrouwen te hebben in het onbekende dat voor hen ligt.
Ik weet wel dat mensen van een heel andere orde zijn dan plantjes. De schoonheid is echter ook bij planten een kracht die zich toonbaar maakt in hun uiterlijk.
Een plant krijgt vertrouwen door de omgeving waarin ze staat: de grond aan haar voetjes, de zon, de wind, de aanwezigheid van allerlei natuurlijke vrienden die haar samen met de mens verzorgen. Een plant is volledig afhankelijk van externe factoren en als het evenwicht in haar omgeving goed zit, toont ze dat. Ook de delicate balans van niet-stoffelijke invloeden op onze plantjes trachten wij op De Zonnekouter zo goed als het kan te behouden. Het is een levenslang leertraject om delicate veranderingen in deze onzichtbare natuurlijke systemen waar te nemen en om er gepast op te reageren.
Ik stel me steeds de vraag in hoeverre de schoonheid van mensen bepaald wordt door de schoonheid van het voedsel dat ze tot zich nemen. Steeds vaker stel ik vast dat écht vitaal voedsel een grote invloed heeft op dat innerlijke menselijke vuurtje.

Zou dat ook met bedrijven, gemeenschappen, naties… zo niet kunnen zijn? Dat hun schoonheid bepaald wordt door de warme zielen van de betrokken mensen en bij gevolg dus ook van het voedsel dat deze mensen eten? Ik droom van een wereld waarin vitale voeding zorgt voor verbondenheid ipv racisme, van solidariteit ipv zuur individualisme, van respect voor onze natuurlijke wereld ipv ontginning en consumisme. Ik droom van schoonheid en ik werk eraan; steeds…

Groetjes, Jan

Samenstelling pakket

Klein: courgette van de Vroente-Zonnekouter; rode busselbiet van ’t Groenlofhof; sugar snaps van ‘t Goed ter Heule; oranje bloemkool en paarse spitskool van De Wassende Maan, bataat (Es) via Biofresh
Groot: groene eikenblad en courgette van de Vroente-Zonnekouter; warmoes en pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; sugar snaps van ‘t Goed ter Heule; rode spitskool van De Wassende Maan; aubergine en tomaat Coeur Du Boeuf van Hebben; kastanjechampignon via Biofresh
Gemengd: bloemkool van ’t Groenlofhof; tuinboon van Goed ter Heule; rode spitskool van De Wassende Maan; wortelen via Hebben; appel Maribelle (Nl), abrikoos (It), honingmeloen (Es) via Biofresh
Fruit: appel Maribelle (Nl), kiwi (It), perzik geel (Es) en honingmeloen (Es) via Biofresh
Aardappel: aardappel Connect van ’t Livinushof, kookt zacht, perfect voor de puree!

De sugar snaps (of ook wel peultjes) kunnen in z’n gehelen gegeten worden. Sommige peultjes hebben al een dikkere erwt en een taaiere schil, die kunnen het best gedopt worden om dan enkel de erwtjes te eten.

Recepten

Couscousslaatje met tuinbonen, perzik en feta voor 4 personen
Nodig: 500 gr gedopte tuinbonen, 1 kropsla in grove stukken gescheurd, een halve krop rode eikenbladsla in grove stukken gescheurd, 3 rijpe perziken in partjes, zeste en sap van 1 citroen, 150g feta, 200g couscous, 4dl groentenbouillon, 3el olijfolie, peper en zout
Doe de couscous in een kom en overgiet met de hete groentebouillon. Dek af en laat 10 minuten zwellen. Roer los met een vork en laat afkoelen. Kook intussen de tuinbonen 5 à 6 min. in lichtgezouten water tot het velletje wat begint te rimpelen. Giet af en spoel onder koud water. Indien de tuinbonen al wat later in het seizoen gekocht worden, knijp je best het boontje uit het velletje. Verdeel de sla over 4 borden of leg op 1 grote schotel. Verdeel er de couscous, de tuinbonen en de partjes perzik over. Verkruimel er de feta over en lepel er de limoendressing over.

Spitskoolsalade
Nodig: ½ spitskool, 1 pijpui, 1 tomaat; vinaigrette van olijfolie, kruidenazijn, zwarte peper,zout
Snij de kool in fijne reepjes, de pijpajuin in ringetjes en de tomaat in stukjes. Meng alles met een vinaigrette van olijfolie en kruidenazijn (of balsamico), en zout naar smaak.