Groentesprokkel 22

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Toen mijn school vertelde over onze landbouwstage moest ik denken aan een vriendin van mij die op een boerderij woonde in Brugge. Maar zij hadden al helaas een stagiair en moest ik op zoek naar een andere boerderij. Toen kwam mijn moeder af met het idee om naar De Zonnekouter te gaan, een boerderij waar mijn moeder al een lange tijd groentepakketten bestelde. Ook vertelde ze dat Jannes er werkte, een oud-toezichter van mijn lagere school die ik al zes jaar niet meer gezien had en dat motiveerde mij wel om daar mijn stage te laten verlopen. Hier werd ik wel toegelaten maar had niet de volledige vertrouwen in omdat ik eigenlijk niks wist over De Zonnekouter behalve de groentepakketten en alles was dus een beetje vaag.
Maar toen ik hier maandag toe kwam en mee ging met Jannes om Chinese kool te oogsten kreeg ik er meteen super veel zin in om de verdere vijf dagen hier te verblijven.

Ik ben hier alleen gekomen omdat ik even genoeg had van alle mensen rond mij heen, ik zie ze allemaal super graag, vat mij niet verkeerd op, maar ik had nood aan wat rust van alle vrienden omdat ik mij snel druk maak als iemand anders een probleem heeft. Vaak voel ik mij dan geroepen om meteen die persoon te willen helpen wat veel energie en tijd kost. Gelukkig heb ik in deze week alleen maar nieuwe mensen tegen gekomen die hier allemaal super sympathiek zijn en voelde ik dat ik geen zorgen moest maken om hun (want mensen van mijn leeftijd kunnen nog al drama maken om het minste). Deze week deed daarom veel deugd.
Hoewel de week qua fysieke energie zeer vermoeiend was, was deze week qua mentale energie een grote rust. Ik was steeds op mijn gemak en elke keer als ik in de ochtend aan de tafel ging zitten met een tas koffie kreeg ik zin om er weer in te vliegen.
Het was een zalige week en ik heb veel nieuwe, super vriendelijke mensen tegenkomen die ik niet snel ga vergeten. Het was ook tof om nog eens na al die tijd met Jannes te praten en veel oude verscholen herinneringen boven te halen.

Elke avond als ik in mijn samenvatting voor school moest schrijven moest ik denken aan wat ik geleerd heb. Dan schreef ik op hoe ik geleerd heb om spinazie te oogsten en koeien te nummeren en zo voort… maar woensdagavond besefte ik dat ik een grote les heb geleerd die eigenlijk niets te maken heeft met het werk zelf, ik heb leren genieten van de kleine dingen. Iets wat nog niet goed in mij zat voor ik hier kwam werken maar ik merkte dat ik meer genoot van de kleine dingen.
Elke avond als ik uit mijn venster keek met een boek en de zon zag ondergaan was magisch. Ik weet nog dat ik dacht de tweede avond als ik daar zat: “Ik wil dit voor altijd meemaken.”, een gedachte dat heel die avond in mijn hoofd spookte. Maar als de dagen voorbij vlogen voelde ik wel mijn energie traag wegnemen omdat het wel nog steeds veel werken was in die vijf dagen. Toch heb ik er super hard van genoten en veel dingen geleerd, het was zeker niet voor niks. Ik ben blij dat ik hier gekomen ben, zeker alleen. Ik voel nu hoe hard ik deze week eigenlijk nodig had. Nu ik wat rust heb gehad zit ik weer met goede hoeveelheid motivatie om terug mijn oude leventje op te pakken.

Ook wil ik An en Marie bedanken dat ik elke avond mee mocht eten met hun, ik werd hier nog al verwend. Twee koks met veel talent, dankuwel!

Tibor

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, rode biet, rode of groene kropsla, rucola van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente) en busselwortel van de Wassende Maan
Groot: courgettes en Grazerkraut sla van de zonnekouter (vroente), chrysanthemo en koolrabi van de Kollebloem (Vroente), busselwortel van De Wassende Maan, broccoli, peultjes en kerstomaatjes van Hebben.
Gemengd: Courgettes en groene eikenbladsla van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), peultjes van Hebben, aardbei en rabarber van Daniël Vande Voorde, banaan (DO, Fair Trade) via Biofresh
Fruit: Rabarber van Daniel Vande Voorde, abrikoos (Es), cantaloupe (Es) en Banaan (DO, Fair Trade) via Biofresh.

Onze spinazie-oogst is, mede dankzij onze goede beregening, uitermate goed gelukt dit voorjaar. Dit betekent dat onze klein-groentepakketten-abonnees zich weer helemaal kunnen dik-eten in spinazie.