Groentesprokkel 22

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De laatste tijd vind je heel wat groentes met loof in het pakket: rode bietjes, venkel, radijsjes… Ook busselwortelen en zelfs koolrabi zulen je binnenkort met loof eraan bereiken.
We laten dat loof er niet enkel aan omdat we het mooi vinden of omdat we willen tonen hoe krakend vers alles is (wat uiteraard ook wel het geval is)! Het heeft ook een smaakvol doel.
Ik hoor soms dat mensen er hun huisknaagdieren vaak een plezier mee doen en dat vind ik best wel fijn, ook konijntjes kunnen zo’n biodynamisch maaltje best wel appreciëren.

De hoofdreden waarom we je het loof niet ontzien is dat het heel lekker is! Wij maken thuis vaak pesto van het loof. Of je rijstschotel opfleuren met die verrassende bladkleuren en rijke smaken door gewoon het loof eventjes te stoven met een ajuintje en door de rijst te roeren: overheerlijk! Lust je geen rijst? Dan kan je recepten voor allerlei bladgroenten opzoeken en deze gewoon vervangen door het gebladerte van je venkel, rode biet, wortel: koolrabibladeren zijn immers een soort kool, bietenbladeren zijn nauwe verwanten van warmoes, radijzenblaadjes hebben wel wat gemeen met raapsteeltjes (maar ik bereid ze vaak zoals spinazie) en venkel- en wortelloof kun je gebruiken zoals dille, meestal in de salade maar dus ook in rijstschotels.

Hoera dus voor groenten waar al dat loof nog aan zit. Let er wel op dat je ze apart bewaart: zolang een knol nog loof heeft, zal hij zijn suikers opgebruiken om het loof te voeden, wat de smaak van de knol niet ten goede komt. Het loof verdampt ook vlugger water zodat de knol minder lang zal bewaren. Snijd het loof dus los en bewaar knol en loof apart.

Smakelijk alvast en geniet van de warme dagen,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: kropsla en courgette (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; mizuna van de Vroente-Ourobouros; andijvie van de Vroente-Kollebloem; peultjes van Goed ter Heule; oesterzwam van Noppe-Duyck; wortel via Hebben
Groot: kropsla van de Vroente-Zonnekouter; mosterdblad en meiraapjes van de Vroente-Ourobouros; oesterzwam van Noppe-Duyck; wortel via en kerstomaatjes (primeur!) van Hebben; bloemkool van Biomarais (Fr), bataat (Es) via Biofresh
Gemengd: kropsla en chinese kool van de Vroente-Zonnekouter; busselbiet van ’t Groenlofhof; komkommer en perssinaas (Es) via Biofresh; aardbei van ’t Goed ter Heule
Fruit: aardbei van Vanderhauwert; appel Red Prince (Nl) via BBO; perssinaas (Es) en banaan (Do, fairtrade) via Biofresh

Recepten

Eén van onze abonnees voelde aan dat Jan met het thema ‘loof’ zat te spelen voor het schrijven van een nieuwsbrief en ging alvast vlijtig op zoek naar een geschikt recept. We delen het graag nog eens met iedereen om jullie allen te laten genieten van dat frisse loof!

Pilav met loof allerhande (met dank aan Dorien Knockaert voor het recept)
Nodig voor 4 à 6 personen: 200 g witte basmatirijst (die je meteen te weken zet in een kom lauw water), 400 ml kokend hete bouillon, 75 g boter, 1 fijngesnipperde ajuin, 400 g fijngesneden groenteloof naar keuze, peper en zout, 75 g grof gehakte pistachenoten of amandelnoten, 15 g fijngehakte muntblaadjes, 15 g fijngehakte peterselie, 15 g gehakte dille
Smelt de helft van de boter in een grote gietijzeren kookpot die je goed kunt afdekken. Fruit de ui zacht, in zo’n 10 minuten. Als je ook steeltjes van groenten gebruikt, zorg dan dat die heel fijn gehakt zijn en roer ze door de ui. Laat alles nog eens 10 minuten garen. Draai daarna het vuur open, voeg de blaadjes toe – eerst de stevigste en pas op het eind de teerste – en blijf roeren tot alle blaadjes geslonken zijn en het vrijgekomen vocht is verdampt. Giet de rijst af in een zeef en spoel hem nog even. Voeg hem toe aan de groenten, strooi er wat peper op en giet er de hete bouillon op. Breng alles aan de kook, roer het nog een keer door, dek daarna de pan goed af en zet hem voor 12 minuten op een heel laag vuur. Smelt de resterende boter in een klein pannetje en bak de nootjes al roerend tot ze beginnen te bruinen. Doe de noten en de kruiden bij de rijst (die intussen 12 minuten geprutteld heeft), zonder te roeren. Dek de pot weer af. Haal hem na 5 minuten van het vuur. Schep met een vork alles om. Leg een schone vaatdoek op de pot en leg daar het deksel op. Laat de pilav minstens 20 minuten zo staan.