Groentesprokkel 22

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Zomerweer, het lijkt nooit winter geweest te zijn!
Fietsen naar De Zonnekouter in korte short en losse blouse, liters water drinken en ook weer verliezen in onze sauna (aka de serre), wat langer doordoen en erna samen koken en dineren,…

‘Hoogdagen!’ zegt Arne, en zo voelt het ook! Het land verandert op een snel tempo, de pompoenen en spruiten zijn geplant, de tomaten worden gedieft (en de eerste vruchtjes hangen van het zonnetje te genieten). Vandaag gaan we de eerste prei planten en ook de komkommers groeien bijna zichtbaar.
Er wordt veel gewied en geschoffeld, en er wordt veel gegroeid.
Ook de lieveheerstbeestjes zijn terug actief, en al maar goed! Zoals u misschien zult merken in uw pakket hebben de sla (en ook de jonge klimmende snijbonen) last van luizen. De lieveheersbeestjes staan ons bij en eten ze zo veel mogelijk op, waarvoor dank lieve heertjes!

De zomerse overvloed aan oogst die er zit aan te komen hangt in de lucht, hopelijk daarmee ook een regenbuitje (of twee?). Het land en de groenten zouden er deugd van hebben, en wij na onze saunabeurt ook!

Smakelijk!
Jana

Samenstelling pakket

De kroppen sla zijn sappig en gigantisch groot; maar de bladluizen kunnen ze ook wel smaken; al valt het al bij al wel mee voor dit seizoen. Goed spoelen dus!
Klein: radijs, kropsla van de Vroente-Zonnekouter, Mechelse vroege bloemkool van Koen Weyers; komkommer (B), wortel (Es) via Biofresh
Groot: radijs, kropsla, rode kropsla van de Vroente-Zonnekouter, Mechelse vroege bloemkool van Koen Weyers; andijvie, asian red van de Vroente-Kollebloem; aubergine van Hebben; courgette (B), komkommer (B), wortel (Es) via Biofresh
Gemengd: radijs, kropsla, rode biet van de Vroente-Zonnekouter, Mechelse vroege bloemkool van Koen Weyers; aardbei van de Wassende Maan; rabarber van Hanssens
Fruit: aardbei van de Wassende Maan; rabarber van Hanssens; appel topaz (Nl), abrikozen (F) via Biofresh
Aardappelen: Dit weekend krijgen we de eerste Belgische geleverd uit de serre van Bernt, dus volgende week aardappelen in de wekelijkse pakketten; de week daarop in de veertiendaagse even weken.

Recepten

Asian red salad of/en radijzenblaadjes
Lekker gewokt, met look en sojasaus, en dan gemengd met gekookte rijst en gebakken fijne rundslapjes, seitan of tofu.

Soep van radijzenblaadjes
Nodig: 2 uien, 1 kg courgette, olie, 1l bouillon, 100gr blaadjes van radijzen, peper en zout
Snipper de ui en stoof hem glazig. Voeg de cougettes in kleine stukjes en de bouillon, peper en zout toe. Laat alles 5 min koken. Voeg de radijzenblaadjes toe en laat even meekoken. Mix de soep.

Bloemkool pakora’s (EVAvzw)
Nodig: 100 g kikkererwtenmeel, 0,5 tl gemalen koriander , 1 tl zout , 0,5 tl gemalen kurkuma, 0,5 tl chilipoeder , 0,5 tl garam masala, 1 à 2 teentjes knoflook, 1,75 dl water, 0,5 bloemkool (in roosjes), 2 kleine uien
Zeef het meel in een kom. Voeg koriander, zout, kurkuma, chilipoeder, garam masala en knoflook toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Voeg langzaam het water toe en mix tot een dik, glad beslag. Haal bloemkoolroosjes en uiringen door het beslag. Verhit 4 cm olie in een diepe pan. Bak de bloemkool en ui in porties in 4 à 5 minuten goudgeel. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bloemkoolsalade (kan ook met broccoli)
Kook de bloemkool bijtgaar (gaat vlug bij deze eerste bleomkolen!). Maak een sausje van 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels kwark, ½ theelepels curry en een mespunt zout, en giet dit vlak voor het opdienen over de afgekoelde broccoli. Strooi er wat fijngeknipte tuinkruiden over (bieslook, peterselie, pimpernel), en eventueel wat kleine stukjes tomaat, augurk of gekookt ei.