Groentesprokkel 21

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het wordt druk op het land, alle hens aan dek!
Ook buiten wordt ondertussen volop geoogst: sla, spinazie, bloemkool en aardbeien. Door de vele regen wordt het schoffelwerk even uitgesteld.
Het wiedwerk in de wortelen kan dan weer wel doorgaan. Natte en rulle grond laat het onkruid gemakkelijker los dan droge, harde grond.
In de serre groeit alles zienderogen. De tomatenplanten worden elke week gedieft (de okselscheuten weggehaald) en aan hun touw vastgeclipst (die groeien per week zo’n 15cm!). De eerste komkommers hangen te groeien (de grootste zijn nu een 5-tal cm), de snijbonen en paprika’s staan in bloei en de herfstprei staat te popelen om buiten uitgeplant te worden.
’t Kopke er goed bijhouden en alles op tijd bijhouden is nu van groot belang.

Deze en volgende week hebben we zoals elk jaar 2 stagiairs van de Steinerschool op landbouwstage. Dit jaar zijn het Ella en (jawel!) Ella, 2 leuke meisjes van 15 die van de Antwerpse binnenstad in het boerderijleven duikelen.
Volgende week geven zij hun verhaal in de nieuwsbrief.

En nu mag de zon terug beginnen te schijnen!
Smakelijk en prettig weekend,
Katrien

Samenstelling pakket

Voor de opmerkzame geesten: de groentepakketten van deze week verschillen niet erg van vorige week. Gewoon massaal veel lekker lentegerief dat op moet. Met een beetje hulp van jullie zal dat wel lukken!

Klein: spinazie, boswortel, kropsla, rode biet, bloemkool van de Vroente-Zonnekouter;
Groot: spinazie, boswortel, groene en rode eikenbladsla van de Vroente-Zonnekouter; melde, pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; chinese kool (Nl), tomaat (B) via Biofresh
Gemengd: rode biet, boswortel, eikenbladsla van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; appel maribelle (Nl), kiwi (It); banaan FT (Do) via Biofresh
Fruit: aardbei van de Wassende Maan; sien ovali (It), appel maribelle (Nl), kiwi (It) via Biofresh
Aardappelen: volgende week (10/6)

Recepten

Tuinmelde in de wok
Tuinmelde is een veredeld onkruidje, even gezond en smakelijk dan spinazie, en in tegenstelling tot spinazie heeft het geen ontkalkende werking op het lichaam. Melde kun je gebruiken voor alle spinazierecepten, de jonge blaadjes zijn ook rauw erg lekker in de sla.

Nodig: Melde (toppen van de plant of verder alleen de bladen) 250 gr. pp, 1 spaans pepertje (in kleine stukjes zonder zaadjes), 100 gr. Griekse geitenkaas, pp 1 ui (kleine stukjes), (olijf) olie, knoflook zoveel als je lust (kleine stukjes of geperst), zout en peper.
In wok de olie heet maken, ui, knoflook en peper kort bakken. Drooggeslingerde melde er bij doen, korte tijd roerbakken. Geitekaas op het laats even mee opwarmen. Op smaak brengen met zout en peper.

Bloemkoolsalade
Nodig: 1 bloemkool (let op, op 5 min zijn die lentebloemkooltjes gaar!), 4 hardgekookte eieren in plakjes of kwartjes, ½ komkommer of augurk in schijfjes, , 1 e.l. vers gesnipperd dillegroen of peterselie; voor de saus 6 e.l. mayonaise (of half yoghurt) en sap van ½ citroen.
Stoom de bloemkool, snijd in roosjes en laat ze schrikken onder koud water. Meng met de eieren en de komkommer, en bestrooi met dille of peterselie. Serveer met de saus.

Salade van quinoa en rode biet
Nodig: 250 gram quinoa (gekookt), 3 rauwe rode bieten (liefst jonge), 200 gram feta, olijfolie extra vierge, citroensap
Rasp de rauwe bietjes, verbrokkel de feta en meng beiden door de quinoa.
Doe er naar smaak olijfolie, zout en citroensap bij.