Groentesprokkel 21

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Een paar maanden geleden las ik het (blijkbaar ook voor veel jonge mensen) inspirerende boek van Pierre Rabhi, “Het geluk van het genoeg, pleidooi voor soberheid.”

Pierre Rabhi, ondertussen bijna 80, is boer, schrijver, filosoof en één van de pioniers van de ecologische landbouw in Frankrijk. Hij verdedigt een andere maatschappij, één die respectvoller omgaat met de mens en de aarde, en hij ondersteunt de ontwikkeling van agro-ecologie over de hele wereld.
Een uiterst interessante man om te ontdekken !

Ik laat jullie graag meegenieten van het meest poëtische stukje uit z’n boek, tegelijkertijd wil ik het brengen als een ode aan Walter, de “oer-boer” van de Zonnekouter, ondertussen al meer dan 2 jaar geleden van ons heengegaan.

“Gelukkige dromen om de wereld mee te bezaaien”
Weet dat de schepping ons niet toebehoort, maar dat we er de kinderen van zijn.
Waak voor elke arrogantie, want de bomen en alle andere creaturen zijn tevens kinderen van de schepping. Leef met lichtheid, zonder ooit het water, de wind of het licht te kwetsen. En als je het leven ontneemt voor je eigen leven, doe het dan met dankbaarheid. Als je een dier slacht, weet dan dat het leven is dat zich aan het leven geeft, en dat niets van deze gave verspild mag worden. Weet de maat der dingen te bewaren. Maak geen onnodig lawaai, dood niet zonder noodzaak of uit tijdverdrijf.
Weet dat de bomen en de wind genieten van de melodie die ze voortbrengen, en dat de vogel, gedragen door de bries, zowel een boodschapper is van de hemel als van de aarde.
Wees zeer wakker als de hemel je pad verlicht, en als de nacht jullie bijeenbrengt, heb dan vertrouwen in hem, want als je geen haat en geen vijand hebt, zal hij je zonder schade begeleiden, op de prauwen van de stilte tot aan de oevers van de dageraad.
Mogen de tijd en de leeftijd je niet overweldigen, want ze bereiden je voor op andere geboorten, en in je verminderde dagen zullen er, als je leven rechtvaardig geweest is, nieuwe gelukkige toekomstdromen geboren worden, om de wereld mee te bezaaien.”

uit “Het geluk van het genoeg” Pierre Rabhi, uitgeverij Marmer

Laat de lente smaken,
Marianne

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, venkel, rode biet van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van Koen Wyers; witlof van Van Der Hauwert; groene selder van de Wassende maan
Groot: kropsla, venkel, rode biet van de Vroente-Zonnekouter; witlof van Van Der Hauwert; groene selder van de Wassende maan; koolrabi (B), broccoli (Es), champignons wit (B) van biofresh
Gemengd: venkel, groene krulsla van de Vroente-Zonnekouter; witlof van Van Der Hauwert; rabarber, aardbei van Vandevoorde; koolrabi (B), banaan (FT, Do) via Biofresh
Fruit: rabarber, aardbei van Vandevoorde; meloen charentais (Es), banaan (FT, Do) via Biofresh

Recept: risotto!

Ingrediënten voor 4 personen: 400 g risottorijst, 100 g gedroogde paddenstoelen, 250 g champignons, 500 g gekookte, rode biet, 1 glas witte wijn, 1 ajuin, 2 teentjes knoflook
2 bakjes tofu in reepjes

Bereiding
1. Begin met het weken van de gedroogde paddenstoelen in 1 liter gekookt water. Fruit ondertussen de fijngesneden knoflook en ui in een scheutje olie totdat ze glazig zijn.
2. Voeg de risotto rijst toe en smoor het geheel voor 2 minuten. Blus de risotto rijst af met de witte wijn (1 glas). Als de witte wijn opgelost is, regelmatig 1 pollepel van de gedroogde paddenstoelen bouillon toevoegen en herhaal dit totdat de paddenstoelen bouillon op is. Roer af en toe door de risotto.
3. Snijd ondertussen de rode bieten in blokjes van ongeveer 1 cm. Snij daarnaast de kastanjechampignons in stukjes en bak ze in een pan samen met de tofureepjes. Voeg de rode bietjes, kastanjechampignons en de tofureepjes samen toe aan de risottorijst (na ongeveer 15 min).