Groentesprokkel 20

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Gisteren vroeg me iemand: “Waarom kies je voor biodynamische landbouw en niet voor conventionele landbouw?” Ziehier mijn antwoord dat ik graag met je deel:

Verwondering is een talent: een zekere openheid om de wereld te ontmoeten via ons lichamelijke zijn, zonder vooroordelen en vooringenomenheid. Deze ingesteldheid vinden we op haar meest elegante manier terug in de fenomenologie. De wereld ontmoeten als fenomenoloog, is een wereld ontmoeten die niet beroofd is van haar wonderen. Deze verwondering kan ontstaan bij het zien van hele groepen, snel passerende regenwolken die over onze hoofden reizen op een warme zomeravond. Of om de absolute focus van al onze zintuigen en bewustzijn bij het geluid van opspattend water als een forel uit de Semois springt en een mugje vangt. Verwondering kan ook ontstaan tijdens het lezen van een wetenschappelijk artikel waarin met uiterste nauwkeurigheid de complexe cycli beschreven worden hoe er zonder leven op aarde geen water zou zijn en hoe er zonder water geen leven zou zijn. Verwondering kan ook ontstaan bij de ontmoeting van een persoon wiens imposante lichaamsbouw, eigenaardige woordkeuze, excentrieke gezichtsuitdrukking, ongewone intonatie en heel unieke inzichten en meningen, ons een glimp geven van een totaal andere wereldvisie dan de onze.

Geleidelijk aan en nooit volledig, onthult de wereld ons haar gelaagde en dynamische complexiteit. Haar dieptes, diversiteit, creativiteit en cycli van ontwikkeling. Ze roept ons op om te reflecteren over de plaats die we innemen in haar geheel. De Aarde is immers meer dan een inerte bol stenen, mineralen en andere elementen. De Aarde is het grotere, volledige lichaam van het onze en van alle andere lichamen die we rondom ons waarnemen. De Aarde kan zichzelf ervaren in ons en de Aarde kan zichzelf ervaren in zoveel andere levens: de forel, de mug, de microbe, de walvis, de rivier, de rots.
Er is volgens mij een robuuste wetenschappelijke reden om aan te nemen dat nu, nu de Aarde een respectabele leeftijd van 4,5 a 4,6 miljard jaar heeft bereikt, deze planeet een meer ontwikkeld zelfbewustzijn heeft dan op elk vroeger moment in de tijd.

Laten we daarom onze verwondering terug voeden en ontwikkelen. Met verhalen (zowel sprookjes als essays), ontvankelijke zintuigen, open geesten. Laten we zorgen voor onze Aarde, zodat onze verwondering kan blijven groeien. Zo blijven we inzien dat ze ons zoveel meer te bieden heeft dan onze eigen oplossingen voor problemen die ontstonden door een afwezigheid van verwondering.

Ik boer in constante en groeiende verwondering en daarom weiger ik gebruik te maken van kunstmest, bestrijdingsmiddelen, chemisch (of radioactief) behandelde zaden en GGO’s.

Deel je verwondering, het is een van de mooiste dingen die je kan doen.
Jan

Samenstelling pakket

Klein: rode biet, paksoi, venkel, rettich van de Zonnekouter (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente), aubergines van Hebben
Groot: rode biet, venkel, rucola en pijpajuin van de Zonnekouter (Vroente); snijsla van Ourobouros, spitskool en aubergine van Hebben, warmoes van ’t Ambrozijn, oesterzwam van Noppe-Duyck, komkommer (Be) en wortel (Be) via Biofresh.
Gemengd: paksoi, venkel en rettich van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem, banaan (Do) via BBO, kiwi (It) en watermeloen (Es) via Biofresh
Fruit: jonagored van de Fruittuin, Mairac appel (Be), kiwi (It) en watermeloen (Es) via Biofresh, aardbei van De Wassende Maan.

Recepten

Rode bieten met sinaasappelmarmelade:
Nodig: 375g rode biet, 2 tl rode wijnazijn, 3 sl sinaasappel (of abrikozen-) marmelade, geraspte schil en sap van 1 kleine sinaasappel.
Rode bieten in de schil koken. Van pel ontdoen en in schijfjes of stukjes snijden. De rode bieten samen met de rode wijnazijn, marmelade, sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil in een kom doen. Bij matig vuur 5 minuten laten koken tot de marmelade is opgelost. Warm opdienen.