Groentesprokkel 20

Beste abonnee, klant en vrienden van de Zonnekouter,

Wij zijn de stagairs van de steinerschool in Antwerpen. Vandaag is het 19 mei en daarbij ook onze voorlaatste dag op de boerderij. We zitten hier nu al twee weken en gaan in het weekend over huis. In het prille begin van de stage wisten we echt niet wat te verwachten. Wat gingen we allemaal doen?, waar sliepen we?, Hoe zouden de mensen zijn?. Maar die zorgen waren al rap voorbij nadat we de eerste dag al heel warm verwelkomd werden. We gingen aan het werk. Ons vaste taakje was de varkens en de kuikens eten geven. Eerst was dat wat onwennig maar na verloop van tijd vonden we wel een bepaald plezier in die taak (fun fact: varkens hebben altijd honger!). Dan waren er nog meer dingen om ons mee bezig te houden: wieden, oogsten, schoffelen, in de serre werken (echt een sauna 😉), pakketjes maken, groenten wassen, en tot slot een bezoekje bij de geitenboerderij. Woensdagavond konden we genieten van het verse eten dat An voor ons had klaar gemaakt.

De stage heeft ons heel veel dingen geleerd. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om in contact te zijn met de natuur, dat wieden rustgevend is, en dat je soms moet doorzetten. Het was hier een tijd om niet snel te vergeten!

Groetjes Zitta en Irem
Ps: Vandaag heeft het geregend!!

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, pijpajuin en rettich van de Zonnekouter (Vroente), aubergines en sluimererwten van Hebben, spitskool van De Wassende Maan, tomaten van het PCG.
Groot: Spinazie, venkel, eikenbladsla en Chinese kool van de Zonnekouter (Vroente), raapsteeltjes van Ourobouros (Vroente), aubergines en sluimererwten van Hebben, spitskool van De Wassende Maan, tomaten van PCG.
Gemengd: venkel en bataviasla van De Zonnekouter (Vroente), tomaten van PVG, spitskool van De Wassende Maan, aardbeien van ’t Goed ter Heule, pompelmoes (Es) en appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: aardbei van ’t Goed ter Heule, appel Esmeralda (It), pompelmoes (Es), kiwi (It) en appelsien (Es) via Biofresh.

Recepten

Spitskoolsalade
Nodig: ½ spitskool, 1 pijpui, 1 tomaat; vinaigrette van olijfolie, kruidenazijn, zwarte peper, zout
Snij de kool in fijne reepjes. Masseer de kool lichtjes met je handen zodat het sap van de kool wat vrijkomt. Snij de pijpajuin in ringetjes en de tomaat in stukjes. Meng alles met een vinaigrette van olijfolie en kruidenazijn (of balsamico), en zout naar smaak.

Spinaziesoep met geitenkaas
Nodig: een stuk fijngesnipperde ui of prei, 1 el olie, ¾ l bouillon, 1/4l water, 50g tarwemeel, 250g jonge spinazie, 1 tl marjolein of salie, 1/4l melk op kamertemperatuur, 50-100g geitenkaas of feta
Smoor de ui glazig en blus met de bouillon. Roer de meel door het water, giet al roerend bij de soep, en laat 10 minuten zachtjes koken. Hak de spinazie en de kruiden zo fijn mogelijk en voeg bij de soep. Breng alles vlug aan de kook en neem daarna de pan meteen van het vuur. Klop de melk door de soep en verkruimel de geitenkaas erover. Zout toevoegen naar smaak.
In plaats van de geitenkaas kun je ook 125 ml yoghurt gemengd met een teentje geperste look door de soep roeren (niet meer laten koken, anders gaat de soep schiften!) (naar een Egyptisch recept)

Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels
Nodig: 500 g aardappels, 25 g zadenmix, 2 knoflooktenen, 1 spitskool, 2 rode uien, 125 g cherrytomaatjes, 75 g geraspte kaas, 1 el mosterd, 2 el olijfolie, 1 el citroensap, zout en peper naar smaak
Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was en boen de aardappels, je hoeft ze niet te schillen, en snij in dunne partjes. Kook gaar in 10 min. Meng voor de dressing de zadenmix, mosterd, olijfolie en citroensap in een kom. Pel en pers de knoflook erboven uit en meng door elkaar. Snijd de spitskool in de lengte in 4 parten, of snijd de parten nog een keer in de lengte doormidden. Pel de ui en snijd klein. Was de cherrytomaatjes en snij door de helft. Spreid de spitskool, aardappels, cherrytomaatjes en ui uit over de bakplaat en besprenkel met de dressing en geraspte kaas. Rooster de spitskool in op 180°C in 20-25 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Breng op smaak met zout en peper en serveer.