Groentesprokkel 20

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Sinds mijn stage bij de Zonnekouter heb ik al talloze werken en klusjes geleerd en onder de knie gekregen. Nu ik als werknemer ben aangenomen is er beetje bij beetje een routine ontstaan waarin ik mij volop kan uitleven en ik mijn capaciteiten kan uitwerken. Zo heb ik de waarde van mijn werk op de boerderij leren appreciëren. Een van mijn favoriete taken blijft het rondvoeren van de pakketten op vrijdag. Dit is de laatste schakel voordat onze groentjes tot bij jullie geraken.
Alles begint met het inladen van de camionette. Elke week is het een uitdaging om alles er op de juiste manier in te krijgen zodat het er mooi in past. Een beetje zoals Tetris spelen om het zo te zeggen. Om zo vroeg mogelijk te kunnen vertrekken mag ik altijd eerder beginnen met lunchen. Een privilege als je al om 10u van de honger sterft door het harde werk op het land. Nog een paar spullen inladen (koffie en koekjes zijn zeker van de partij), en weg ermee! Ik krijg altijd een licht hart van op de weg te zijn en iedereen te voorzien van verse groenten en fruit. Concentratie is zeker nodig, niks mag over het hoofd gezien worden. Elk depot moet het juiste aantal pakketten krijgen en niks mag achtergelaten worden. Hier en daar kom ik jullie dan tegen, en van een babbeltje over de koetjes en de kalfjes word ik altijd blij. Jullie aanmoediging in deze tijden doet ons ook ontzettend veel deugd! Als leuke afsluiter rij ik nog langs bij Ria en Familie Coens, die met een thuislevering een speciale behandeling krijgen voor alles wat ze gedaan hebben voor ons. Het is daar altijd zeer gezellig en als ik door omstandigheden een stressvolle ronde heb gehad word ik door hen weer opgekrikt. Als ik terug op de boerderij ben zit de dag er meestal al op en kan ik met de collega’s van een fris biertje genieten en een blik terug werpen op de week die zo snel gepasseerd is. Nogmaals wil ik jullie bedanken voor het goede humeur dat jullie mij hebben meegegeven, en de aanmoediging die wij hebben gekregen. Zo word ik eraan herinnerd waarom ik dit werk zo graag doe.

Groetjes, Lukas

Take away Pretpakket op vrijdag 22 mei of zaterdag 23 mei

Dan mag je wel kunnen genieten van al dat lekkers in het pakket, toch kan je het gewoon ook even beu zijn om zelf te koken. Goed nieuws! Hanne (zus van Marie) en Jelmer stellen jullie het take away pretpakket voor. Ze toveren het Zonnekouterveld in al haar vitaliteit tot een biologisch en vegetarisch driegangenmenu, klaar om af te halen op de Zonnekouter. Kies uit één, twee of drie gangen en mail jouw bestelling naar welkom@hanne-jelmer.be vóór 19 mei en vermeldt daarbij de dag en richtuur van afhaal. De abonnees rond de Zonnekouter vinden een flyer in hun pakket. Ben je als Gentenaar benieuwd naar de menu? Check zeker eens het facebookevenement ‘Take Away Pretpakket op De Zonnekouter’!

Samenstelling pakket

Klein: paksoi en radijs van de Vroente-Zonnekouter; krulandijvie en kropsla van ’t Groenlofhof; aubergine van Hebben; wortel (Es) en courgette via Biofresh
Groot: paksoi, radijs en busselbiet van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi, kropsla en rucola van ’t Groenlofhof; asperge van Leroy (Fr); aubergine van Hebben; wortel (Es) via Biofresh
Gemengd: paksoi, radijs en eikenblad van de Vroente-Zonnekouter; wortel (Es), appel Golden Delicious, watermeloen (Es) en sinaas Azahar (Es) via Biofresh
Fruit: appel Golden Delicious, watermeloen (Es), sinaas Azahar en banaan (Do, Fairtrade) via Biofresh

Recepten

Hanne en Jelmer brachten ook een ode aan de radijs met een groentefiche vol inspiratie, tips en speelplezier voor bij jou thuis. Een eigen exemplaartje is af te vinden in de Zonnekouterwinkel of bij De Vroente op de Lousbergmarkt. Eén recept kunnen we al delen, want ja zelf het loof van de radijzen is heerlijk te verwerken:
Pesto van radijsloof
Nodig: loof van 2 bussels radijzen, 3el olijfolie, zout, 20g geraspte parmezaan of 1el edelgistvlokken, 3el geroosterde cashewnoten, een kneepje citroensap, 1 teentje look
Mix alle ingrediënten tot een romige pesto. Indien te droog, voeg wat olijfolie toe. Proef en kruid bij naar smaak.

Of probeer eens de favoriete soep van Myriam, één van onze pakkettendames.
Start met een basis voor soep (ui, bouillion en een aardappel om te binden) en voeg hieraan het radijsloof toe. Laat eventjes meekoken en mix tot een gladde soep.