Groentesprokkel 20

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De periode van de ijsheiligen ligt achter ons. Vrieskoude nachten lijken een ver verleden. Zo nu en dan krijgen we een dagje zomer voorgeschoteld door onze moeder Aarde. Het verheugt me dat we als boeren deze overgang naadloos mee beleven. De serre werd de voorbije paar weken omgevormd tot een kapel vol zomerse gewassen: de paksoi maakte plaats voor paprika’s.
Waar de winterpostelein, de rucola en de spinazie floreerden, groeien nu de tomaten (die voorlopig een mooie belofte in zich verborgen houden). Ook de venkel, snijbonen, komkommers, rode bietjes en meloenen planten bij ons een zaadje van goesting naar die zomerse weelde.
Buiten begint ook alles voller te geraken, het doet deugd om urenlang te kunnen schoffelen en wieden. We weten immers: als het onkruid groeit, groeien ook onze gewassen.
Vorige week haalden we, na die droge warme dagen, het hooi binnen (zo’n 100 kleine balen bio-hooi). We verhuizen de koeien om de zoveel dagen naar een andere weide (ons systeem van rotatiebegrazing ontplooit zich) en deze week kwam er zelfs een klas 8-jarige enthousiastelingen op bezoek.
Het leven in al haar mogelijke vormen tiert welig op de Zonnekouter.
Vaak voel ik me meer een ‘levensverzorger’ dan een boer en dat voelt heerlijk.
Geniet, beste lezer, de wereld is prachtig… vooral in de lente!
Jan

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, venkel van de Vroente-Zonnekouter, pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van Wassende Maan; warmoes van Hebben, courgette van Cambie, knolselder via Biofresh
Groot: kropsla, venkel van de Vroente-Zonnekouter, pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van Wassende Maan; rucola, warmoes van Hebben, courgette van Cambie, wortel color via Biofresh
Gemengd: kropsla, venkel van de Vroente-Zonnekouter, warmoes van Hebben, courgette van Cambie; knolselder (B), appel maribelle (Nl), appelsien (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: aarbei (Vandevoorde); appel maribelle (Nl), appelsien (It), kiwi (It) via Biofresh
Recepten
Venkel basisrecept: Vierendeel de knollen, en stoof ze gaar (een half uurtje) in een pan met olie en een weinig water. Kruiden met peper en zout of sojasaus, eventueel wat room toevoegen.
Een eenvoudig lekker sausje hierbij : meng in een pannetje 3 eetlepels zure room of villi met drie eetlepels sinaasappelsap en 3 theelepels arrowroot, en laat even koken om de saus te binden.

Recepten

Venkelsalade

Nodig: ½-1 e.l. citroensap, 3-4 e.l. zure room of 3 e.l. villi en 1 e.l. olie, 1 mespunt zout. Meng dit alles tot een fluwelig sausje. Schaaf 100g venkel zo fijn mogelijk en vermeng telkens met de saus. Meng hier een halve appel en een halve sinaasappel onder, in kleine blokjes gesneden.

Venkel met tomaat, kikkererwten en curry
Nodig: 250 gram reeds gekookte kikkererwten, venkel, verse gember, tomatenpassata, komijnzaad, kardemon, koriander, zeezout, paprikapoeder, curry.
Verwijder van de venkelknol de lange vezelachtige stengels en de vezelachtige onderzijde. Snij de knollen in twee (grotere in 4). Schil een stukje gember en hak dit zeer fijn. Verwarm wat olijfolie en voeg de fijngehakte gember en wat komijnzaad toe en kort nadien wat curry. Voeg dan de venkel toe en roer deze om in de gefruite kruiden. Voeg dan de tomatenpassata toe samen met nog wat gemalen komijnzaad, wat zeezout, gemalen koriander, gemalen kardemom, eventueel nog wat curry, zoet paprikapoeder en indien gewenst ook nog wat cayennepeper. Laat dit op zacht vuur (beet)gaar worden, voeg op het einde de kikkererwten toe en laten deze kort meekoken. Voeg de haverroom toe en roer goed door. De saus kun je nog wat opbinden met wat arrowroot.

Knolseldersalade
Nodig: 250g knolselderij, geschild; 2 e.l. groene tuinkruiden (bv bieslook, peterselie), 8 halve walnoten, 8 reepjes rode paprika of partjes tomaat. Bij oudere knolselder kan je ook een appel toevoegen, ze wordt dan minder scherp van smaak
Saus: 4 el. (soja)room, 2 el. yoghurt, 1 el. citroensap, 1tl. marjolein
Rasp de knolselder en de appel en vermeng onmiddellijk met de saus, om verkleuring te voorkomen. Strooi er de groene kruiden overheen en garneer met de tuinkruiden, noten en paprika of tomaat.