Groentesprokkel 20

Beste abonnee, klant, sympathisant,
De voorbije twee weken hadden we hier twee negendeklassers van de Antwerpse Steinerschool op landbouwstage, Aiden en Nemo. Altijd mooi om zien: het weifelend toekomen, de eerste handen in de grond, de vele vragen; de tweede week komen ze al een beetje thuis, ze kennen hun weg, en gaan er tegenaan; ook voor ons een leuke ervaring! Als dagelijkse taak mochten ze de kippen verzorgen; kippenhok uitmesten, eitjes rapen, ontsnapte kippen vangen, kuikentjes buitenlaten; dat deden ze met verve. En daarna namen we ze mee in het landwerk; ze schreven er de volgende mooie bespiegeling over neer:

‘Met mijn ogen op mijn veld gericht, begin ik de dag
Met het houten handvat van mijn schop, graaf ik de eerste put.
Met voorzichtigheid, zaai ik de zaden
Met de grip van mijn hand op de kruiwagen, draag ik de lading.
Met de hitte van de zon op mijn schouders, wied ik de gewassen.
Met het zout van mijn zweet op mijn voorhoofd, schoffel ik in de grond.
Met geduld, zie ik de ontkiemde plantjes groeien.
Met een constante melodie in mijn hoofd, oogst ik de groenten.
Met mijn oog gericht op de aarde, was ik de kratten.
En met een glimlach op mijn gelaat, presenteer ik met trots mijn werk aan de wereld.
En ondanks de grote moeite die ik onderga, blijf ik doorgaan.
Van ’s morgens tot ’s avonds, van veld tot veld, van groente tot groente.
Daarom noem ik mezelf een trotse bio-boer.’
Aiden en Nemo

Donderdag 25mei (Hemelvaart) is onze boerderijwinkel gesloten!, Er is ook geen brood de andere dagen, de bakker is op vakantie!

Samenstelling pakket

Klein: venkel, boswortel, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; prei van PCBT, courgette (B), eikenbladsla via Biofresh
Groot: venkel, boswortel, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; andijvie van de Vroente-Kollebloem; prei van PCBT, courgette (B), eikenbladsla via Biofresh
Gemengd: venkel, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; prei van PCBT, courgette (B), appel topaz (Warmonderhof), pompelmoes (Es), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel topaz (Warmonderhof), abrikozen (It), pompelmoes (Es), avocado (Es) via Biofresh
Aardappelen: Nicolas (It)… hopelijk volgende keer als Belgische!
Brood: volgende week niet; de bakker is met vakantie!

Recepten

Spinazieraita
Nodig: 15 spinaziebladen, 2dl yoghurt, snuifje gemalen komijn en paprikapoeder, 12-15 rozijnen of 3 fijngehakte dadels, zout en peper.
Snij de spinazie in smalle reepjes, kook ze 3-4 min in 2dl water en laat goed uitlekken. Klop de yoghurt met zout, peper en komijn erdoor. Doe de spinazie erbij met eventueel rozijnen of dadels. Bestrooi met paprika.

Geroerbakte spinazie op Spaanse wijze
Nodig: 1 grote ui, gesnipperd, half rood pepertje (zonder pitjes), fijngesneden, 1 grote teen knoflook, fijngehakt, halve rode paprika, in blokjes, 1 kilo (wilde) spinazie, olijfolie, 2 oude witte boterhammen, 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten, scheutje miso of shoyo (japanse ketjap), versgemalen zwarte peper en zeezout, 150 gram feta (optioneel)
Rooster boterhammen, maak er wrijvend tussen de handen paneermeel van. Was de spinazie grondig, laat uitlekken en hak het op een grote (!) snijplank en met een groot koksmes in kleine stukjes. Verhit olijfolie in wok, voeg rode peper en uisnippers toe en bak tot ze zacht zijn.
Voeg knoflook en rode paprika toe en laat 2 minuten doorbakken. Voeg spinazie toe en roerbak tot het is geslonken. Voeg het zelfgemaakte paneermeel toe en roer dit samen met pijnboompitten door spinazie. Breng op smaak met ketjap, zout en peper. Laat even doorwarmen, verkruimel feta erover en serveer
Tip 1: Deze spinazie vormt een ideaal bedje voor gebakken vis, kabeljauw (Noorse) of zeebaars bijvoorbeeld. Laat dan de feta weg.
Tip 2: Hou je niet van paprika of pepers, zongedroogde tomaatjes doen het ook heel goed. Eerst even weken in warm water, dan in reepjes snijden.