Groentesprokkel

Beste abonnee,
Vorige week gaf ik les bodemkunde en bemesting aan de landwijzercursisten. Zoiets zet me altijd terug aan het denken. En dan komen al die ‘Grote Vragen’ eraan… Wat is de essentie van een bodem, en waar draait het eigenlijk om? En welke gevolgen heeft iedere keuze voor je bedrijf? Zo gebeurde het dat een les die begon bij bodem en mest (in geuren en kleuren!), uiteindelijk eindigde bij de mens, bij het sociale verhaal rond de landbouw.
Hoezo?
We willen allemaal een evenwichtige levende bodem, die haar vruchtbaarheid houdt doorheen de generaties. Dat doe je niet enkel voor de bodem zelf, maar dat straalt ook af op de kwaliteit van je gewas.
Dus… hoe bemest je je bodem in functie van dat mooie doel?
Als we flink doormesten, zullen onze gewassen vlugger groeien, en geven ze meer kilo’s opbrengst, maar dat komt vaak niet ten goede aan een goede bodemopbouw, en aan de kwaliteit, de smaak, de houdbaarheid van je gewas. Gaan we voor die extra kwaliteit, boeten we in aan kilo’s opbrengst… als we dus gewassen willen telen die lekker zijn en ons écht voeden (daar doen we het uiteindelijk voor?) moeten we dus consumenten vinden die daar een goede, juiste prijs voor willen betalen, anders gaat het ten koste van ons boerenloon.
Intensieve groentebedrijven hebben nood aan voldoende rust op het land, met grasklaver of een andere groenbemester tussendoor; dat zorgt er meteen ook voor dat je minder bemesting hoeft aan te voeren. Maar dat betekent ook dat je minder oppervlakte over hebt om groenten op te telen. Om eenzelfde loon te houden, moet je je groenten dus duurder verkopen. Ook hier ligt de sleutel dus bij de bewuste consument die mee wil in dat verhaal. Of je zoekt hiervoor grond bij om toch evenveel groenten te kunnen blijven telen. Maar grond kost geld, veel geld… En dan kunnen we creatief worden! Grond bijkopen met een vzw (zoals Land-in-zicht) of een vennootschap (De Landgenoten!); maar dat gaat niet zonder klanten die dat mee willen financieren.
Als je een gemengd bedrijf hebt met dieren, kan je in je eigen mest voorzien, dan hoef je die niet aan te kopen, en ben je zeker van een goeie kwaliteit.. Maar hoe worden de dieren gevoederd? Met grasklaver (dus ook hier is nood aan voldoende grond voor hooi- en graasland!), en groenteresten, die zijn er toch. En dan bijvoederen met sojaschroot uit Zuid-Amerika? Nee, eigenlijk willen we het verantwoorder. We geven ze liever eigen graan, dan hebben we ook genoeg stro voor in de stal. Dus moeten we alweer land bij hebben…. En dat vraagt uiteraard ook extra werk, en veel zorg; dat kan je al niet meer alleen, dan ga je samenwerken met anderen binnen je bedrijf. Of je zoekt als groentebedrijf een veeboer met wie je een goede samenwerking aangaat, een koppelbedrijf, zodat je deel van elkaars verhaal wordt.
Er valt niet aan te ontkomen: iedere keuze in functie van duurzaam grondbeheer en bemesting draait rond eerlijke prijzen, genoeg grondoppervlakte en samenwerking. Dat vraagt naar een rechtstreekse band met de consument, zodat die vanuit een bewuste keuze voor kwaliteitsvolle voeding een engagement kan aangaan voor duurzame landbouw.
Dus… wordt bemesting uiteindelijk ook (en vooral!) een maatschappelijk sociaal verhaal. Je begint bij de bodem, en je eindigt bij de mens!
Smakelijk! An

FILMTIP!

‘De Liberterres’

2 februari – Studio Skoop in Gent

Een film over boerenverzet tegen de dwalingen van de voedselindustrie. Na de film volgt er een nagesprek. Inschrijven is verplicht via www.oikos.be, een ticket kost 7,50 euro. Organisatie Oikos, Voedselteams, Landwijzer, JNM en BioForum

Samenstelling pakket : ’t is winter !!!

Klein: pompoen, daikon van de Zonnekouter; witte kool van de Wassende Maan; ajuin, wortelen van ‘t Livinushof; schorseneren via Biofresh
Groot: veldsla, pompoen, daikon van de Zonnekouter; witte kool van de Wassende Maan; ajuin, wortelen van ‘t Livinushof; schorseneren, champignons via Biofresh
Gemengd: daikon, veldsla van de Zonnekouter; witte kool, pompoen van de Wassende Maan; schorseneren via Biofresh; appel jonagored van Van Eyckeren, wijnsien (It), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eyckeren, pee Conference (Nl)wijnsien (It), pompelmoes (Es), avocado (Es) via Biofresh
Aardappel: volgendelevering op 5/2 (op 12/2 voor evenweekse pakketten)

Recepten

Gratin van aardappel en schorseneren met roquefort
Nodig: ½ kg aardappelen – 700 g schorseneren – 1 flinke of 2 kleine uien – 120 g roquefort – 4 eetl zure room of koffiemelk
Schil de aardappelen. Maak de schorseneren schoon (schil ze onder stromend water, dan kleeft het sap niet aan je vingers, en leg de geschilde wortels onmiddellijk in een badje van water en azijn, dan worden ze niet bruin) en snij ze in stukjes van max. 2 cm lang. Kook de aardappelen gaar en stoom de schorseneren beetgaar. Snij de ui in dunne ringen, verwarm de olie en fruit de ui. Meng in een ondiepe ovenschotel de ui, schorseneren en aardappelen. Bestrooi met peper en een weinig zout. Schep de zure room over de schotel en brokkel er vervolgens de kaas over. Plaats in een voorverwarmde oven (200 °C) gedurende ca. 15 ‘ tot alles een goudbruin kleurtje heeft.