Groentesprokkel 3

Beste abonnee, klant, sympathisant,

’t Is nog vroeg op het jaar maar ik kan jullie nu al beloven dat ook dit jaar de lente er weer aan komt!
Eerst even een korte schets van het dagelijks leven hier op de boerderij nu de grond te nat is om tractoren toe te laten. We oogsten prei en schorseneren met de hand dezer dagen. Spitvork in de grond en steken maar! Mocht de manuele preioogst een sport zijn op de Olympische winterspelen, ons team zou al in Peking vertoeven.
Als de prei en de schorseneren voor de betere voet-hand-coördinatie zorgen, dan zorgen de spruiten, veldsla en postelein voor de grove tot fijne motoriek van onze handen. We halen best nogal wat oogsten de schuur binnen in januari.

Tussen al het winterse geoogst door, toonde de komende lente zich echter veelbelovend aan me. Het was bijna schalks, vrijwel onopgemerkt. Tussen prei en spruiten in, nam ik de nodige tijd om een bedje (dat is 250m²) in de serre klaar te leggen… Zaaien is altijd een meditatieve handeling: ik haalde het onkruid weg, bemestte gefocust de exacte hoeveelheid, harkte tot een mooi vlak zaaibed, haalde het zaad en mat mooi het aantal zaden per meter in ons zaaiwagentje, trok 40 rechte lijntjes in de grond… én zaaide de eerste radijsjes! Wat een prachtig gevoel is het steeds opnieuw dat zaaien, en al zeker als je weet dat de oogst een nieuw en lang verwacht seizoen zal inluiden.

Je zaait immers een belofte voor de toekomst en geeft het zaad al de mooiste wens mee die op dat moment in je leeft (ik doe het telkens opnieuw).

Aan jou, beste lezer, stuur ik hiermee ook mijn mooiste wensen door.
Ik hoop dat je geniet, het hele jaar, van onze groenten die gewenst werden.

Groetjes,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: schorseneren en selder van De Zonnekouter (Vroente), wortel van Livinushof, pastinaak van de Zaailing, witte kool van Staelens, Kastanjechampignons van Noppe-Duyck.
Groot: Veldsla, spruiten, prei en daikon van De Zonnekouter (Vroente), aardpeer van Ourobouros (Vroente), wortel van Livinushof, pastinaak van de Zaailing, witte kool van Staelens, kastanjechampignons via Biofresh.
Gemengd: postelein, pastinaak en knolselder van de Zaailing, kastanjechampignons van Noppe-Duyck, appel elstar van De Fruittuin, appelsien (Es) en clementines (Es) via Biofresh
Fruit: appel elstar van de Fruittuin, clementines (Es), appelsien (Es) en kiwi gold (It) via Biofresh.
Aardappel: Carolus van De Wassende Maan

Recepten

Heldere koolsoep
Nodig : 200g fijngeschaafde groene of witte kool, 1 fijngesneden ui, 1 e.l. olie, ¾ l bouillon, 1 t.l. gekneusd mosterdzaad, of komijn- of karwijzaad, 2-3 blaadjes pepermunt, 1 e.l. fijngesneden lavas, 1 stukje fijngeraspte wortel of 1 e.l. tomatenpuree, peper, zout, foelie, 2 t.l. arrowroot
Fruit de ui in de olie, voeg de kool toe en laat al roeren even meesmoren. Voeg bouillon, foelie, mosterdzaad, pepermunt en zout toe, en laat alles op een klein vuurtje in 10-15 min gaarkoken. Voeg de overige ingrediënten toe en roer er de in water opgeloste arrowroot door. Doe het vuur uit en laat nog even trekken.

Schorseneren met brie
Nodig: 1 kg schorseneren, 250 gr rijpe brie, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 glas witte wijn, 1 handvol walnoten, olijfolie, rozemarijn kruiden, peper en zout
Schil de schorseneren met een dunschiller en spoel ze in azijnwater, snij ze in gelijke stukken. Leg ze in een pan en giet er de witte wijn bij. Vul aan met water te de schorseneren onder staan. Giet er een scheut olijfolie bij en kruid met peper en zout. Breng aan de kook. Hak ondertussen de ui en de look en voeg deze bij de schorseneren. Laat alles ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Giet het water af en zet de pan nog even terug op het vuur om het laatste vocht te verdampen. Verwarm de oven op 180°C. Leg de groenten in een ovenschaal en de in stukken gesneden brie ertussen. Bestrooi met rozemarijn. Zet ongeveer 10 minuten in de oven. Voeg de laatste 3 minuten de walnoten erbij.