Groentesprokkel 19

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Een drukte van jewelste op de Zonnekouter en zo ook een korte nieuwsbrief. Met het slachten viel er heel wat samen en zo is er nu kip, rund en varken beschikbaar. Er was regen en wat wisselvallig weer voorspeld dus deden we ons best om met het zonnige en winderige weer zoveel mogelijk wied- en schoffelwerk te doen. Het gras groeit ook welig en zo is er vorige week een weide gemaaid. De eerste wintervoorraad is binnen! Gisteren brachten we 3 runderen naar Daniël Vandevoorde. Deze echte vakman waarvan jullie regelmatig fruit in de pakketten mogen ontvangen heeft een stuk grasland waar de aardbeien voor volgend jaar op moeten komen. Ondertussen mogen onze koeien het nog eens goed kort eten en bemesten. Erna gaan ze naar een mooie oude boomgaard bij zijn erf. En zo ontstaat er een leuke samenwerking. Niet alleen met fruit, maar ook begrazing en bemesting. Tegelijkertijd gaat het goed vooruit met de uitbreiding van de winkel. De oude muren zijn gevoegd en het schrijnwerk is bijna af. Nog even geduld en de tussenmuur kan eruit!
Groetjes, Arne

Voor de geïnteresseerden: je kan ons Zonnekoutervlees bestellen via mail:
Rundvlees is helaas al op. Er is wel nog gehakt (12,5/kg, per 350g), stoverij  (14 €/kg, verpakt per 1/2 kg) en worst (13,5/kg, per 4 st) van gemengd varken/rund.
(meer info, verdere vragen: Arne 0484/796821)

Samenstelling pakket

Klein: venkel van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; paksoi van Hebben; trostomaat van PCG Kruishoutem; komkommer, courgette via Biofresh
Groot: venkel, rode biet, rucola van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; bosui van Goed ter Heule; paksoi van Hebben; trostomaat van PCG Kruishoutem; komkommer, courgette via Biofresh
Gemengd: venkel, rode biet, prei van de Vroente-Zonnekouter; aardbei, rabarber van Vandevoorde; courgette, kiwi (It) via Biofresh
Fruit: aardbei, rabarber van Vandevoorde; appelsien Valencia (It), appel Pinova/Jonagored (Nl), kiwi (It) via Biofresh
(vergeten) Aardappelen voor depot Zulte, Merelbeke en Gentbrugge

Recepten

Bloemkool met vinaigrette
Die eerste malse bloemkooltjes, kook ze niet te lang. Stoom ze een minuut of 5 boven kokend water, dan zijn ze al beetgaar. Maak een vinaigrette met olijfolie, (appel) azijn en mosterd, peper en zout, voeg evt wat gesnipperde pijpajuin toe, en overgiet hiermee de nog lauwe bloemkool. Even laten trekken.

Hartige bloemkool
Nodig: 1 bloemkool, 2 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen komijnzaad, 2 tl zout, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 1 mespunt sambal of harissa, 1 tl gemberpoeder of verse geraspte gember, 1 tl kurkuma, 1 blik tomaten in stukjes, 4 aardappelen
Doe de knoflook, de gember en de ui in de keukenrobot met 4 eetlepels water. Meng dit tot een pasta. Verhit olijfolie in een pan en giet het mengsel hierin. Voeg de kurkuma toe en bak 5 minuten tot alles goudgeel wordt. Voeg de tomaat, koriander en de sambal of harissa toe en bak nog 2 minuten. Voeg nu de bloemkool en de aardappel in stukjes toe, samen met 1dl water en zet het deksel op de pan. Laat 10 à 15 minuutjes koken op een laag vuur. Versier eventueel met verse koriander.

Rode biet
Wist je dat het malse jonge rode bietenblad ook best lekker is? Een beetje vergelijkbaar met warmoesblad: snij het in reepjes en wok het met wat look en zout in olijfolie.

Taboule met courgette
Nodig: 1 kop couscous, 2 koppen water, 2 tomaten, 1 paprika, 2 courgettes, 1 ui, 1 teentje look, 2 augurkjes, verse kruiden (bieslook, kruizemunt of korianderblaadjes (niet samen gebruiken), peterselie), olijven, feta, vinaigrette met olijfolie en kruidenazijn (of citroen)
Rooster even de couscous in wat olijfolie en voeg 2 koppen kokend water toe met wat zout. Van het vuur halen en laten zwellen (Voor de liefhebbers kan er ook wat komijnzaad in).
Maak een vinaigrette. Snij de groenten en kruiden heel fijn, pers de look en meng alles er doorheen. Maak de couscous met een vork rul en roer ze door de groenten. Snij de feta in stukjes en meng ze met de olijven door de couscous.