Groentesprokkel 19

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag dag op dag ben ik 1 jaar deel van de Zonnekouter. 4 seizoenen heb ik hier al mogen planten, oogsten en verkopen. Ik heb mogen voelen hoe de grond helend werkt, hoe de seizoenen op hun manier en tempo bloeien en hoe de zonnekoutermensen niet alleen zorgen voor het land maar ook voor elkaar.
Het is opmerkelijk dat op een boerderij de seizoenen toch anders lopen dan in de klassieke kalenderperiode: zo start de winter klassiek op 21 december op de kortste dag, terwijl dat net betekent dat de dagen vanaf dan zullen lengen en de winter dus eerder op zijn einde loopt. Iedereen geniet nu volop van de eerste warme lentedagen, maar wij zijn energetisch al helemaal in zomer modus: Ons rood goud, onze tomaten en paprika’s, hebben we deze week mogen planten. Ook de Bunderstraat zit dit jaar mee in het roulement, daar hebben we voor ’t eerst spruiten geplant gisteren!
Ondertussen ben ik geland in de winkel bij Judith en Ilse, waar we samen met een hart voor de boerderij onze klanten mogen verwennen met onze groentes en nog zo veel meer.

Felicia

Ferme Apero ‘De Zonnekouter ontmoet de Nomaderij’ Vrijdag 20 mei

In het kader van de Week van de Korte Keten, zetten we graag onze samenwerking met de Nomaderij eens extra in de kijker. Samen organiseren we een ‘Ferme Apero’.
Op vrijdag 20 mei ben je vanaf 16u welkom voor een aperitief op de Zonnekouter. Om 17u ontdek je het Zonnekouterland via een geleide wandeling over het land. Daarnaast zal je Leen kunnen ontmoeten, de kaasmaakster van de Nomaderij. Zij zal er staan met haar kaaskraam. De smaken van beide boerderijen kan je proeven op een aperobordje.

Kom naar onze Ferme Apero of kom winkel op donderdag 19, vrijdag 20 of zaterdag 21 mei en ontvang een geschenkje.

Samenstelling pakket

Klein: eikenbladsla, paksoi, spinazie, rode biet en venkel van de zonnekouter (vroente), bloemkool van de Mollenakker.
Groot: kropsla, paksoi, spinazie, rettich en courgettes van de zonnekouter (Vroente), hertshoornweegbree van de Kollebloem (Vroente), bloemkool van de Mollenakker, asperges (Be) via Biofresh.
Gemengd: eikenblad, spinazie, radijs van de Zonnekouter (Vroente), aardbei van ’t Goed ter Heule, jonagold van de Fruittuin, banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh
Fruit: aardbei van ’t Goed ter Heule, jonagold van de Fruittuin, banaan (Do Fair Trade), avocado (Es) en galia meloen (Ma) via Biofresh

Recepten

Hertshoornweegbree
Hertshoornweegbree dankt zijn naam aan de vorm van het blad, de hoorn van een hert. Een andere naam voor dit gewas is Landkraal. En inderdaad, leg je het even in een badje gezouten water dan neemt het de smaak van het zout op en kan de smaak doen denken aan het zilte zeekraal. Veelal wordt dit kruid rauw gegeten, maar verwerken in soep is zeker ook een aanrader.

Spinaziesaus
Nodig: 100g spinazie, ½ e.l. olie, ½ fijngesneden ui, 1 dl bouillon, 2 e.l. rijstmeel of bloem aangemaakt in 1 dl bouillon, 2 e.l. halfvolle kwark, 1-2 e.l. olie, 1 t.l. gemalen anijszaad of ½ t.l. chilipoeder, ½ t.l. zout
Smoor de ui boterzacht in de olie op een laag pitje. Blus met de bouillon en leg de (goed uitgelekte) spinazie er bovenop. Laat ze even slinken en pureer. Doe de spinaziepuree terug in de pan en voeg het meel toe. Laat alles onder roeren vlug aan de kook komen, draai het vuur uit en laat de saus met het deksel op de pan even nawellen. Roer intussen de kwark los met de olie en roer zout en anijs erdoor. Verdun dit sausje met wat spinaziesaus en voeg het bij in de pan. Verwarm terug indien nodig.

Variante: vervang de spinazie door radijsblaadjes (van twee bosjes) of raapsteeltjes. Vervang de kwark door room, vervang de anijs door een snufje nootmuskaat of gemalen peper. Deze sausjes smaken zeer pittig. 1 e.l. perendiksap of 2 t.l. honing verzachten de smaak.