Groentesprokkel 19

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag planten we spruiten. Reeds jaren een vertrouwde teelt hier op de Zonnekouter. Afgelopen seizoen waren ze goed, doordat we ze ook water gaven. Het jaar ervoor verraste de droogte ons nogal en waren de spruiten niet van goede kwaliteit. Hoe de volgende spruiten zullen zijn, valt nog af te wachten. Toch is er al het een en ander over te zeggen. We planten voor het eerst op de nieuwe grond in Gottem. Dit jaar mogen we de Gottemse oogst voor het eerst bio labelen. De voorbije twee jaren waren dan ook omschakelingsjaren waarbij de grond rust kreeg doordat we er grasklaver inzaaiden.
Het heeft waarschijnlijk al enkele keren in de nieuwsbrief gestaan, maar voor wie nieuw is, mag het nog eens herhaald worden. Gras en klaver zorgen voor een goede bodemstructuur door hun sterke doorworteling. Klaver is dan nog eens kampioen in het vastleggen van stikstof uit de lucht in de bodem. Dit alles samen geeft een boost aan het bodemleven en de humusopbouw in de bodem. Daarom dat iedere paar jaar grasklaver een belangrijke plaats inneemt in onze vruchtwisseling van groentes. Ook op een nieuw perceel zaaien we dit mengsel in zodat de groentes die we de jaren erna telen een goede start krijgen.
Toch brengt komend teeltseizoen op de nieuwe grond nieuwe vragen met zich mee. Hoe geven we er water als het droog wordt, en hoe zullen de grond en de gewassen reageren op de droogte? En wat met plaaginsecten? Zullen we daar ook snel natuurlijke vijanden aantrekken, waar we op kunnen rekenen, zoals op de Zonnekouter zelf?
De grond is er anders, iets meer leem. Het klaarleggen gebeurde in goede omstandigheden en lukte zonder ploegen. De resten grasklaver en compost die we bemest hebben, zijn niet onder in de grond beland, maar blijven in de bovenste laag waar het bodemleven er mee aan de slag kan. Alvast een goede start voor de spruiten. Maar hoe het zal worden, weten we pas in oktober. Daar denken we voorlopig nog niet te veel aan. Eerst verlangen naar de eerste tomaten. Die staan lustig te groeien in onze serre!

Groetjes Arne

Samenstelling pakket

Klein: paksoi en venkel van de Vroente-Zonnekouter; slamix van ’t Groenlofhof; wortel kleurmix, komkommer en asperge (Nl) via Biofresh
Groot: paksoi en sla van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; witloof van Vanderhauwert; warmoes, rammenas rosa en kardoen van ’t Groenlofhof; wortel kleurmix, komkommer en pastinaak via Biofresh
Gemengd: paksoi van de Vroente-Zonnekouter; slamix van ’t Groenlofhof; witloof van Vanderhauwert; pastinaak, appel Maribelle (Nl), kiwi (It), banaan (Do, Fairtrade) via Biofresh
Fruit: aardbei van De Wassende Maan; appel Maribelle (Nl), kiwi (It) en sinaas Ovali (It) via Biofresh
Aardappel: Sevilla van ’t Livinushof; vast tot lichtbloemig, lekker voor frietjes!

Recepten

Kardoen, wat doen?!

Voor de grote pakketten was er even het idee om het pakket aan te vullen met een artisjok uit Italië, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor kardoen; familie van artisjok én geteeld door Groenlofhof in België. Het is qua smaak een mix van artisjok, selder en schorseneer. Bitter maar ook een beetje zoet.
Koen: “Toen we op reis waren in Sicilië aten we beignets van kardoen. De combinatie van de bittere kardoen en het zoute deeg was een voltreffer! Verwijder eerst het blad en de buitenste vezels met een dunschiller en kook dan de kardoen is eerst met wat citroen. We zagen ook vaak kardoen in risotto terechtkomen, in combinatie met iets zouts als spek, gorgonzola.Het zoute verzacht de bitterheid en maakt de smaak aangenaam. Verder kan kardoen in minestrone, met tomatensaus en natuurlijk ook met bechamelsaus! In elk geval heeft het ons warm gemaakt om het ook in België te gaan telen!”

Lasagne met paksoi en yoghurt
Nodig: 1 paksoi, 1 gesnipperde ui, scheutje olie, 6 tot 9 lasagnevellen, 2,5dl yoghurt, 1/2 dl room, 1 ei, 2 teentjes geperste look, zout, 2tl basilicum, 2tl oregano, 100g geraspte (oude) kaas, broodkruimels
Snij de paksoi in stukjes en stoof ze samen met de uit in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje paksoi in. Strooi er wat van de kaas en broodkruimels over. Leg er een laag lasagnevellen op en schep er opnieuw paksoi op. Giet er wat van de yoghurtsaus en kaas over en leg er opnieuw een laagje lasagne op. Druk goed aan en herhaal nog eens. Sluit af met een laag lasagne met daarop nog wat yoghurtsaus. Bestrooit met kaas en broodkruimels. Zet voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.