Groentesprokkel 19

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Nu eens geen boer of boerin aan het woord, maar een getuigenis van een trouwe abonnee, waar we helemaal blij van worden!

Ode aan het pakket

7 jaar lang al zijn we elke donderdag in blijde verwachting van ons pakket met lekkere groenten en fruit van Zonnekouter, de Kollebloem, Ourobouros,…
Ons kinderen zijn letterlijk grootgebracht met lekkers gezaaid en geoogst op enkele luttele kilometers van onze thuis.
Bij deze wil ik mijn oprechte dankbaarheid betuigen aan alle boerinnen en boeren die dag in, dag uit, jaar in, jaar uit, hard werken om die heerlijkheden af te leveren.
Het pakket is meer dan groenten en fruit, het heeft ons door de jaren heen dichter bij de essentie gebracht.
Ik voel dat als je lekker eet en je weet waar de groenten vandaan komen die je dagelijks voeden, dat dit een gevoel geeft van rust en thuis zijn. Op fietsafstand je pakket ophalen, je inkopen doen, de boerinnen en de boeren beter leren kennen, zien dat je kinderen zich thuis voelen op de boerderij, het zorgt voor een ruimer thuis-gevoel.
Het pakket heeft er ook voor gezorgd dat we steeds bewuster consuminderen. Sinds we het pakket hebben, is de koelkast leeg op het einde van de week en hebben we ook geen voedselverspilling meer.
Het pakket heeft ertoe bijgedragen dat ik me gegrond voel. Had je me 7 jaar geleden aangesproken over ‘gegrond zijn’, zou ik nieuwsgierig en misschien sceptisch gissen waarover je het had. Maar na al die tijd heeft het wekelijkse pakket en het regelmatige contact met de Zonnekouter ervoor gezorgd dat ik voel dat goed en lokaal eten zorgt voor een goede gronding, een van de fundamenten van ons welzijn.
Het enige nadeel van het pakket is dat je zo verwend wordt met de kwaliteit en de smaak van de groenten en het fruit dat uit gaan eten minder snel bekoort. We gaan dus veel minder uit eten en vonden adresjes waar ze ook goede, lokale en biologische producten gebruiken.
Het pakket heeft ook mijn manier van koken gevormd: mijn startpunt is niet langer een recept, maar wel wat er in het pakket zit. Dit heeft mijn culinaire creativiteit een enorme boost gegeven! Nooit gedacht dat ik zo vertrouwd zou zijn met witte kool, koolrabi of raapsteeltjes, laat staan dat de favoriete groente van ons twee kinderen rode biet zou zijn!
Je voelt het misschien, ik kan mijn enthousiasme moeilijk onder stoelen of banken steken.
Ik kan het pakket alleen maar aanraden: de groenten en het fruit zijn van topkwaliteit, je steunt rechtstreeks lokale ondernemers, je koopt afvalvrij, er komen geen onnodige kilometers aan te pas, en je netwerk breidt uit…
Mijn dankbaarheid is groot voor al dat moois!
Allen aan de pakketten 🙂

Hadiel Holail Mohamed

Samenstelling pakket

Het is deze week het laatste witlof van het seizoen; de kwaliteit gaat nu immers snel achteruit (de witlofwortelen zijn al van vorig jaar en worden dus ook al wat ouder). Ook onze prei is op (gelukkig maar, anders zou die nu al beginnen opschieten), deze week de allerlaatste in jullie pakket!
Klein: kropsla, prei van de Vroente-Zonnekouter, bloemkool van de Vroente- Ourobouros; pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; witlof, rode biet van de Wassende maan
Groot: kropsla, prei van de Vroente-Zonnekouter, bloemkool van de Vroente- Ourobouros; pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; witlof, rode biet van de Wassende maan, knolselder van Biologistic
Gemengd: kropsla, prei van de Vroente-Zonnekouter; rode biet, witlof van de Wassende maan; rabarber van Vandevoorde; appel maribelle (NL), appelsien via Biofresh (It)
Fruit: rabarber van Vandevoorde; appel maribelle (NL), avocado (Es), appelsien (It) via Biofresh
Aardappelen: Raja van Vuylsteke, Vitabella (B)via Biofresh

Recept

Bloemkool met geraspte gember (beter verteerbaar dan gekookte bloemkool)
Nodig: 500g bloemkool in kleine roosjes verdeeld, 0,75 tl komijnzaad, 3 el olie, 1-2 e.l. geraspte gemberwortel, snufje rode chilipoeder, 0,25 t.l. gemalen komijn, zout, snufje garam masala (curry)
Stamp de komijnzaadjes fijn, verhit de olie in een wok en fruit de gember. Doe er na 30 sec. het komijnzaad, de chili en de gemalen komijn en wat zout bij, roer, en doe de bloemkool erbij. Strooi de garam masala erover en roer goed.