Groentesprokkel 18

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Voor het eerst sinds lang kunnen we jullie opnieuw een groentepakket aanbieden met enkel en alleen maar groenten van de vroente: groenten uit onze eigen serre, de eerste radijsjes van buiten op de akker, aangevuld met gewassen van onze collega’s van de Kollebloem (mosterdblad) en van Ourobouros (bloemkool en rabarber).
Binnen de vroente telen we een ruim aanbod aan verschillende groenten het jaar door, maar tijdens de wintermaanden slinkt het aanbod altijd toch wel vrij snel waardoor we al gauw aangewezen zijn op collega’s buiten de samenwerking van de vroente om toch het aanbod zo gevarieerd mogelijk te houden. Uiteraard gunnen we dit onze andere collega’s van harte, maar nu het lente is in het land en het seizoen weer op kruissnelheid komt zijn we toch wel weer blij met al het lekkers van ‘eigen bodem’ dat we jullie kunnen aanbieden.

Mei is steeds een drukke maand; de groeikracht van alle gewassen is enorm, elke dag is anders, elke dag een verrassing. Niet enkel de gewassen kiezen voor het leven, ook het onkruid wil hier graag in delen. Het is zaak van goed wakker zijn, goed te kijken en in de gaten te houden en snel te handelen waar nodig.
Afgelopen winter werd er extra geïnvesteerd in machinerie voor mechanische onkruidbestrijding. We zijn goed uitgerust en kunnen heel wat werk machinaal doen. Maar toch komt er ook nog steeds veel wiedwerk bij kijken; knieën op de grond, kontje in de lucht en vingers die razendsnel de aard en het onkruid beroeren, opperste concentratie om de gewassen tot op het laatste kruidje vrij te krijgen. Helemaal alleen, in gedachten verzonken, verbonden met de aarde en de gewassen terwijl de koekoek vrolijk van katoen geeft. Of met enkele samen, allemaal op een rijtje, vingers op volle snelheid en maar filosoferen over het leven. Op dat moment vallen de boeiendste gesprekken te rapen…

De zomer lonkt, maar toch is het nog even wachten op de eerste vruchtgewassen; pas vandaag zijn de tomaten klaar om gepland te worden. De paprika’s zijn ook paraat en de komkommers zijn op komst. De zomer komt, dat is zeker, maar nog even geduld….
Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: venkel, rucola, radijs, warmoes en kropsla van de zonnekouter (Vroente), bloemkool van Ourobouros (vroente)
Groot: raapsteeltjes, eikenbladsla, warmoes, venkel, radijs, rode biet, pijpajuin van de zonnekouter (Vroente), bloemkool van Ourobouros (Vroente), mosterdblad van de Kollebloem (Vroente).
Gemengd: venkel en paksoi van de zonnekouter, bloemkool van ourobouros (vroente) en mosterdblad van de kollebloem (vroente), rabarber van Ourobouros, kiwi (It) en avocado (Es) via Biofresh.
Fruit: jonagold van de Fruittuin, aardbei (primeurs!) van ’t Goed ter Heule, sinaas (Es) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Recepten

Venkelsalade met sinaasappel, rozijn en amandel
Nodig: 1 venkel, 1 sinaasappel, handvol rozijnen, handje amandelen, olijfolie, vers sinaasappelsap, peper, zout.
Verwijder het loof van de venkel en bewaar dit voor de garnering. Snij de harde kern uit de venkel en rasp deze dan in mooie stukjes. Snij de sinaasappel in stukjes en vang wat sap op voor de dressing. Hak de amandelen fijn.
Dressing: voeg een eetlepel olijfolie samen met een eetlepel sinaasappelsap in een kommetje. Voeg hier een snuifje zeezout en wat peper aan toe.
Doe de geraspte venkel samen met de stukjes sinaasappel, de rozijnen en de stukjes amandel. Voeg de dressing toe en hussel goed door elkaar. Garneer met een blaadje venkelloof.

Warmoes met Pasta:
Nodig: 1 bussel warmoes, look, (soja)room, blokjes spek, 4 tomaten, caseresse of andere korte pasta
Stoof de look even op en voeg de stukjes warmoesstengels bij. Na vijf minuten voeg je ook het blad van de warmoes erbij. Laat sudderen tot alles mals is en mix de warmoes. Bak ondertussen het spek op.
Kook de pasta gaar. Meng de warmoes, het spek en de pasta onder elkaar. Voeg een beetje room bij. Snij de tomaten in stukjes en voeg deze als laatste onder het geheel. Niet meer opwarmen nadat de tomaten werden toegevoegd.

Gewokte radijs met gember en sojasaus
Nodig: 2 bosje radijsjes, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 1 el gemberrasp, 2 el sojasaus, handje koriander, peper & zout, 1 el. Sesamolie
Snijd de radijsjes in plakjes. Snipper het sjalotje en hak de knoflookteen fijn. Schenk olie in de pan en voeg de radijs, gemberwortel, knoflook en sjalotsnippers toe. 3 minuten wokken op hoog vuur. Afblussen met sojasaus en honing en nog ca. 1 minuut wokken. Voeg naar smaak peper & zout toe. Serveren met koriander.