Groentesprokkel 18

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Net op tijd of net te laat ronden we deze week de grootste werken aan de omheining voor onze dieren af. Afgelopen winter werd op het weiland rond de Zonnekouter een paar honderd meter bomen geplant. Langs de weide maar vooral ook dwars door de weides langs hoogtelijnen. Die indelingen met bomen hebben een aantal redenen. Sedert 2017 hadden we enkel droge zomers met ook wel extreme temperaturen, die het grasland doet afzien en de voedervoorziening van het vee in het gedrang brengt. Reden genoeg om te kijken wat we kunnen doen om dat grasland weerbaarder te maken tegen extremen. Die indeling met bomen is dus één van de maatregelen. De bomen zullen op termijn schaduw bieden en de wind breken, maar het is de indeling van de percelen die ons meer mogelijkheden biedt met het omweiden van de koeien. De drie weilanden zijn nu opgedeeld in kleinere stukken waardoor er 15 kleinere weides zijn. Een klein rekensommetje toont aan wat het verschil is. Als de koeien 210 dagen buiten lopen over drie weides, dan worden die elk 70 dagen begraasd. Wanneer dit gebeurt over 15 weides dan wordt elke weide 14 dagen begraasd. Dat is een verschil van meer dan 50 dagen. En die 50 dagen zijn dagen waarop het grasland ongestoord kan verder groeien en dus de kans heeft om haar volle potentieel te bereiken vooraleer opnieuw begraasd te worden. Gras dat te frequent begraasd wordt, heeft niet de kans om volop aan fotosynthese te doen en moet dus aanspraak doen op haar wortelreserves. Gras dat lange rustperiodes heeft kan wortelmassa opbouwen. Zo kan je het grasland vergelijken met zonnepanelen en als ze optimaal werken, levert het ons energie op in de vorm van humus in de bodem. Ook het ondergrondse wortelleven is veel actiever en wordt minder verstoord en dat maakt een groot verschil bij droge periodes waardoor het langer kan doorgaan. Dat we de weides indeelden met bomen zorgt er ook voor dat het vee een extra voedingsbron heeft boordevol mineralen.
Het belang om zorgvuldig om te springen met onze graslanden drong tot me door nadat ik door had dat ze een even belangrijke rol spelen in het vastleggen van koolstof als dat bossen dat doen. Als boeren kunnen we dus een grote bijdrage leveren aan de oplossing voor de klimaatverandering door goed graslandbeheer toe te passen. Wereldwijd is er een beweging van boeren die bewust de beweging maakt naar roterend begrazen met hun vee. Niet te verwonderen dat de pioniers in regio’s zitten zoals Australië en Afrika waar de extremen in de klimaatverandering al langer en harder duidelijk zijn. Grasland dat steeds minder vee kan voeden, verwoestijning… Hoopgevend is het dat ook de resultaten extreem genoemd kunnen worden. Sommige boeren kunnen dubbel zoveel koeien houden door roterend te begrazen, hebben het jaarrond de grond begroeid en hebben steeds stijgende humusgehaltes in de bodem en een toegenomen biodiversiteit wat voor iedereen een goede zaak is. Hieruit komt de quote: “it’s not the cow, it’s the how”, wat aantoont dat herbivoren zoals koeien niet losstaand mogen bekeken worden maar vanuit een complex samenhangend landbouworganisme.
Smakelijk,
Arne

Samenstelling pakket

Klein: warmoes, rucola en eikenbladsla van de Zonnekouter (Vroente); pijpajuin van Ourobouros (Vroente); andijvie van de Kollebloem (Vroente); prei van Mille couleur, wortel via Biofresh (BE)
Groot: spinazie, rode biet, kropsla en postelein van de Zonnekouter (Vroente); prei en pastinaak van Mille couleurs, wortel via Biofresh (Be)
Gemengd: warmoes, postelein en rode eikenblad van de Zonnekouter (Vroente); wortel via Biofresh (Be), jonagold van Fruittuin, mandarijn (It) en banaan (Ft, Do) via Biofresh
Fruit: jonagold van de Fruittuin, mandarijn (It), avocado (Es), conference (Nl) via Biofresh

Recepten

Ovenschotel met warmoes
Nodig: 1 kg. warmoes fijngehakt, olijfolie,100 g ricotta of witte kaas,3 eierdooiers, 500 g champignons in plakjes,1 teentje knoflook fijngehakt,30 g parmezaanse kaas, broodkruim, peper en zout.
Stoof de champignons in olie in de wok. Voeg de warmoes toe, roer alles en neem de pot van het vuur. Voeg de witte kaas en de parmezaan toe, kruid met peper en zout, en klop de eierdooiers erdoor. Wrijf de ovenschotel goed in met olie en bestrooi hem ook met een deel van de broodkruim. Doe het mengsel in de ovenschotel, strooi de rest van de broodkruim erover en sprenkel er ook wat olie over. Doe gedurende 30 a 40 min. in een voorverwamde oven op 190 graden.