Groentesprokkel 18

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De eerste vier maanden van het jaar liggen zo goed als achter ons. Buiten zie ik de vlierbloesems zich volop manifesteren; de kerselaars die nét voor de regen bloeiden, dragen minuscule groene kersjes. Ze brengen een belofte van glanzend rode zoetheid waarnaar ik elk jaar uitkijk.

1 mei is voor mij dit jaar ook een speciale dag. Ondanks het missen van de vrije dag, vier ik feest: de tomaten zijn er eindelijk klaar voor om geplant te worden!
1.200 plantjes gaan de grond in, klaar voor hun zelfstandige leven. Eindelijk vrij vanonder de beschermende vleugels van onze kraamafdeling in de opkweek serre. Ze zien er goed uit en dat doet me plezier.

Buiten zaaiden we ondertussen ook al het een en ander: wortelen, boontjes, pastinaak, wortelpeterselie, spinazie, radijsjes, schorseneren en haverwortel… Nieuwe kiemplantjes steken dag na dag hun kopje boven de grond; de paksoi, de sla, de venkel, broccoli en chinese kool staan er ondertussen al wat kloeker bij. Naast de veelheid aan groenten, zaaiden we dit jaar ook 1.500 m² bloemenweide en grasmengsel in om onze bijtjes én onze mensen wat extra geluk te brengen!

Op onze sociale media pagina’s (facebook en instagram) zie je alleszins de evolutie van het land, de foto’s van de dag, het plezier waarmee we voor je werken.

Volg ons zeker doorheen de seizoenen die komen, zo kan je mee met ons uitkijken naar de beloftes die onze groentes je aanbieden.

Groetjes,
Jan

PS de tomaten beloven er voor je te zijn in juli, zoals ze dat elk jaar opnieuw doen 😉

Samenstelling pakket

Klein: sla, warmoes, prei en rode biet (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van ’t Groenlofhof; kastanjechampignon van Braeckevelt
Groot: sla, mosterdblad, prei en venkel (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van ’t Groenlofhof; witte asperge van Bio’Cense (Fr); kastanjechampignon van Braeckevelt
Gemengd: sla, spinazie en venkel (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; kastanjechampignon van Braeckevelt; rabarber van Vandevoorde; appel Maribelle (Nl) en perssinaas (It) via Biofresh
Fruit: rabarber van Vandevoorde; appel Natyra (Nl), sinaas Navel (Es) en avocado (Es) via Biofresh

Recepten

Salade van rode biet en appel
Nodig: 2 rode bieten, 2 appels, citroensap, yoghurt, 2el mayonaise, 2el gehakte bieslook, een mespuntje (geraspte) mierikiswortel
Rasp afwisselend de bieten en de appels en besprenkel met citroensap naar smaak. Meng enkele eetlepels yoghurt met de mayonaise, mierikswortel en bieslook. Meng de dressing met de geraspte appel en bietjes. Werk eventueel af met enkele pijnboompitjes!

Pilav met venkel en bietenloof (reken een klein uurtje om klaar te maken)
Nodig: 200g witte rijst, 400ml warme bouillon, 75g boter, 1 fijngesneden ui, 400g fijngesneden groenteloof (bv helft venkelloof en helft bietenloof, of radijsloof, koolrabiloof..), peper en zout, 75g grof gehakte amandelen, een handje fijngehakte peterselieblaadjes, muntblaadjes en dille
Zet de rijst meteen te weken in een kom lauw water. Smelt de helft van de boter in een grote gietenijzeren kookpot die je kan afdekken. Fruit de ui zacht. Stoof de fijngesneden steeltjes van het loof voor ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje. Draai het vuur open en voeg de blaadjes toe (eerst de stevigste op het einde de fijnste) en roer tot alle blaadjes geslonken zijn en het vrijgekomen vocht verdampt is. Giet de rijst af in een zeef en spoel onder stromend water. Voeg hem toe aan de groenten, kruid met peper en giet er de hete bouillon op. Breng alles aan de kook, roer nog een keer door en dek de pan goed af en laat voor ongeveer 12 minuten staan op een laag vuurtje. Smelt de resterende boter in een klein pannetje en bak de nootjes al roeren tot ze bruinen. Doe de noten en de fijngehakte kruiden bij de rijst, zonder te roeren. Dek opnieuw de pan af en haal hem pas na 5 minuten van het vuur. Schep alles met een vork om. Leg een propere vaatdoek op de pot en leg daar het deksel op. Laat voor ongeveer 20 minuten staan om nadien te serveren.