Groentesprokkel 18

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is zover; de tomaten zijn uitgeplant! Alles begon begin maart toen de tomaten in bakken werden gezaaid. De winter was toen nog langzaam aan het plaatsmaken voor een prille lente en de kleine tomatenplantjes werden zo goed mogelijk warm gehouden in onze warme opkweekruimte met (bodem)verwarming en in de koude nachten af en toe een dekentje.
De dagen lengden en de planten hadden meer plaats nodig. Ze werden dus verder uiteen gezet en vlak voor de planting verhuisden ze naar de koude opkweek waar ze konden wennen aan hun nieuwe klimaat.
Het was leuk om deze hele reis te herinneren toen de planten gisteren de grond in gingen! Het is toch bijzonder om met gewassen bezig te zijn die zo lang bij ons blijven. In tegenstelling tot een krop sla die je 1 keer oogst, gaan deze planten een hele zomer mee en gaan ze de serre tot de nok toe vullen.
Terwijl ik dit schrijf is Marie, onze nieuwe plukkaartster, bezig om de touwtjes op te hangen waar de tomatenplanten de komende maanden langs omhoog kunnen groeien.
En dan begint het water geven, dieven, schoffelen en af en toe wat liefdevolle aandacht geven, opdat de tomaten mooi kunnen groeien en binnen enige tijd rijp aan de planten hangen.
Voila, een klein verhaaltje over tomaten. Want zoals Jana zegt; tomaten planten, dat mag gevierd worden!
Kim

Samenstelling pakket

Klein: radijs van de Vroente-Zonnekouter, koolrabi, andijvie van de Vroente-Kollebloem; paksoi van Koen Weyers; prei van PCBT; courgette (B) via Biofresh
Groot: radijs, kropsla van de Vroente-Zonnekouter, koolrabi, andijvie van de Vroente-Kollebloem; paksoi van Koen Weyers; rucola van Hebben; prei van PCBT; courgette (B) via Biofresh
Gemengd: rettich van de Vroente-Ourobouros, koolrabi, andijvie van de Vroente-Kollebloem; courgette (B), zoete bataat (Es), appel elstar (Nl), kiwi (It), banaan (FT,Do) via Biofresh
Fruit: appel elstar (Nl), kiwi (It), banaan (FT,Do) via Biofresh
Aardappelen: Nicolaas (It) voor de evenweekse pakketten : helaas is de Belgische voorraad op, en zullen we ons 2 maanden moeten behelpen met Italiaanse…

Recepten

Bataat met prei en mozzarella
Nodig: 1 kg bataat, geschild en in dikke plakken gesneden; 450 g prei in dikke ringen gesneden, 300 g mozzarella in dikke plakken gesneden, zout, peper, 3 dl warme groentenbouillon, 1 el olijfolie, 25 g boter
Kook bataat een tiental minuten in veel water en giet af. Leg om en om plakken bataat en prei en mozzarella in een ovenschaal en maak elke laag op smaak met zout en peper. Eindig met een laag bataat bovenaan. Verdeel de bouillon over de schaal en sprenkel olijfolie erover; verdeel klontjes boter erover. Bak voor veertig minuten bij 180 °C tot mooi van kleur en gaar.

Viswaterzooi met koolrabi
Nodig: 500g vis (zalm, lotte,…), garnalen, 2 wortelen, preiwit en/of ajuin, venkel of koolrabi, laurier, een teentje look, tijm, een weinig saffraan, 1l bouillon, 0,5 dl room, boter-bloemmengsel, voor de garnering: fijngehakte peterselie, bieslook of venkelgroen; citroen of limoen.
Snij de groenten fijn. Verwarm olie in een kookpot en stoof er al roerend de groenten in, samen met de kruiden. Giet er de bouillon bij en laat de groenten gaar worden. Lichtjes binden met het boter-bloemmengsel.
Snij de vis in stukjes, doe ze bij de bouillon (eerst de vastere, daarna de zachtere), en laat pocheren tot ze gaar is. Voeg op ’t einde room en garnalen bij. Garneer met de verse kruiden, en dien op met stokbrood.

Andijvie op zijn Italiaans
Nodig: 750 gram andijvie, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel extra virgine olijfolie, 1 tl. citroensap
Maak de andijvie schoon en snijd de groente in repen. Laat de andijvie met aanhangend water in een pan op zacht vuur slinken. Doe de andijvie in een vergiet en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Maak de knoflook schoon en snijd het teentje klein.Verwarm de olie in een wok of hapjespan en laat hierin de knoflook en de andijvie al omscheppend heet worden. Maak de groente op smaak met een drup citroensap.