Groentesprokkel 17

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Deze week tekende ik een heuse boeiende Zonnekouter-koeienstamboom uit; een bron van 21 jaar koeien-herinneringen en -verhalen.
Ooit, toen de Zonnekouter begon, waren de eerste bewoonsters op het erf Obsedienne, Pistache, Pamice en Olga: 4 grote Maine-Anjou koeien – een vrij groot Frans dubbel-doelras. Ze graasden ijverig op de weiden rondom het land, en produceerden rijke mest voor onze boerderijcompost, die land en groenten deden gedijen. Ze zorgden jaarlijks voor enkele nakomelingen, waarvan sommige vaarsjes mochten blijven om de ouder wordende koeien te vervangen; de stieren (die veruit in de meerderheid waren: Walter wilde geen grote kudde, en onze koeien hadden dat begrepen) zorgden voor uitzonderlijk lekker vlees, en nogal wat avontuur, en lieten ook af en toe hun sporen na…
Zo werd uit Pistache in 2007 de schone Annabel geboren, een echte oermoeder met goede leidsterkwaliteiten, die op 6 december 2013 Klaasje op de wereld zette.
Pamice werd gekruist met een Waalse witblauwe, wat leidde tot de zwartwitgevlekte zachtaardige Brenda. Die schonk op haar beurt het leven aan schuchtere Eva, die met haar vele nakomelingen het beeld van de Zonnekouterkudde sterk bepaalde.
Eva maakte eerst een zijsprongetje met een Limousin van bij de geburen (wat ons enkele jaren lichtrosse kalfjes opleverde). En bracht dan samen met Klaasje (van Annabel) Ida voort, onze schoonste koe ooit, waarin het beste van de tak ‘Pistache’ en de tak ‘Pamice’ samensmolt. Ida kreeg ook Noortje , en zette onder invloed van Westvlaams rood, de rosseknuffeltweeling Oda en Ola op de wereld.
Toen Arne in 2014 boer werd op de Zonnekouter, kwam er een verschuiving in het koeienverhaal. Hij wilde ooit beginnen melken, en begon in te kruisen met het kleinere roodwitbonte Oost-Vlaamse ras, ook een dubbeldoelras met iets meer melktype in zich. Hij wilde de kudde ook uitbreiden, en alsof de koeien dat goed begrepen hadden, werden er van dan af wonderwel veel meer vaarzen geboren. Inkruisen, een kudde opbouwen is een spannend verhaal, waarbij je een richting uitzet die je graag wil volgen, maar dan ook moet meebewegen met wat er komt, vooral goed kijken, met veel buikgevoel, en af en toe een pijnlijke beslissing nemen ten dienste van het grotere verhaal.
Eva kreeg met bemiddeling (verschijning?) van Oostvlaamse stier Gabriel de koppige wilde Loes met haar ‘toreador’hoorns, die als jonge springerige vaars een grote uitdaging was bij het omweiden, en de conditie van onze boeren op peil hield. En bleke rustige Nala, die een uitstekende spontane adoptiemoeder bleek te zijn toen een van onze moederdieren ziek werd en uitviel.
Om de Oost-vlaamse lijn te versterken kocht Arne in 2015 stamboekkoeien bij een uitbollende boer uit Lozer: de brave bijna-witte Hina en de roodgevlekte Imma. Hina kreeg Karamella, waarvan we besloten dat dit onze eerste echte melkkoe zou worden. Zij dacht er zelf echter anders over, ze bleek onuitstaanbaar, en kon bij gebrek aan aandacht oorverdovend eindeloos staan loeien, een gegronde reden om er niet mee verder te willen doen… Op de nationale feestdag 2018 kalfde ze Nelson, voor mij memorabel omdat er toen niemand thuis of bereikbaar was, en ik hem op mijn eentje op de wei uit Hina heb getrokken – zo onder vrouwen lukte dat wel! Nelson bleek zijn hormonen op eenjarige leeftijd niet zo in de hand te hebben, en werd overduidelijk vader van een drietal kalfjes, allen wit met een rood kopje.
Imma bleek een vruchtbare bodem voor een nieuwe lijn; ook zij kreeg Klaasje op bezoek (wat zorgde voor wat Maine Anjou bloed), alsook Oost-Vlaamse Geert; uit haar lijn hebben we nu als jonge moeders Patsy en Odette, en vaarsjes Queeny en Questa.
Vorig jaar kwam Timothy de kudde vervoegen, een rustige Herfordstier, rood met witte kop en kort van poten (maar blijkbaar toch lang genoeg…), een ras dat gemakkelijk vanzelf kalft: een meerwaarde dus voor onze nachtrust, en veel minder risico op keizersneden. Waardoor met de nieuwgeboren kalfjes weer een nieuw beeld verschijnt in de kudde: rood met een wit kopje. Mét een uitgeruste boer!

Smakelijk! An

Samenstelling pakket

Klein: courgettecurry, eikenbladsla, paksoi van de zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), witloof van Vanderhauwert, wortel van Livinushof.
Groot: Eikenbladsla, kropsla, rucola, venkel en paksoi van de Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), witloof van Vanderhauwert, kastanjechampignons van Noppe-Duyck, wortel van Livinushof.
Gemengd: kropsla en rucola van de zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), kastanjechampignons van Noppe-Duyck, jonagold van de Fruittuin, avocado (Es) en tarocco appelsien (It) via Biofresh.
Fruit: jonagold van de Fruittuin, rabarber van de Kollebloem (Vroente), tarocco appelsien (It) en gedroogde abrikoos (Tr) via Biofresh.

Recepten

Koolrabi, het kooltje dat op de aarde rust, vraagt om geschild te worden. Hierbij moet je erop letten dat je de basis ervan ruim genoeg afsnijdt; deze kan wat houterig of vezelig zijn. De smaak van de koolrabi is vergelijkbaar met bloemkool en kan gelijkaardig bereid worden. Fijn gesnipperd kan ook het blad verwerkt worden in een stoofschotel.