Groentesprokkel 17

Beste abonnee, klant, sympathisant,

’t Is alweer 4 jaar geleden dat boer Walter ons verliet. Zijn Zonnekouter is sindsdien een hele weg gegaan, heeft schone en turbulente tijden gekend, is samen met haar nieuwe jonge boeren en boerinnen (ook de niet meer zo jonge…) verder ontwikkeld en gegroeid. Dezelfde bezieling, een andere coloriet. Onwaarschijnlijk wat er zoal op 4 jaar tijd gebeurde.

April 2016 waren we een prille coöperatie met Arne, Lien, Katrien en An, aangevuld met vaste medewerkers Judith, Marianne en Myriam. Met 2 ha groenteland met een grote serre erop, 3 ha weiland met vier koeien en hun nageslacht, veel abonnees en een kleine boerderijwinkel op vrijdag en zaterdag. En veel dromen en goesting, en mogelijkheden.

Een beetje wankel voelden we ons aan zo’n nieuw begin, zo zonder boer Walter. Maar er kwamen twee productieve jaren waarin met veel plezier vollen bak gewerkt werd, waarbij het land ons hielp, en ons ongelooflijk veel groenten schonk. We startten samen met de Vroente een coöperatieve winkel op de Lousbergmarkt in Gent, wat zorgde voor veel overleg, knutsel- en oogstwerk, maar ook voor een fantastische groentenverkoop en dynamiek. We breidden onze boerderijwinkel verder uit: meer ruimte erbij en Judith, open met Judith op donderdag. Katrien vertrok om haar eigen verhaal uit te bouwen, en Kim en Jana stapten in met veel frisse energie. Arne kon zijn koeienliefde al gauw niet meer bedwingen en begon langzaamaan de veestapel uit te breiden door Oost-Vlaams roodbont in onze Maine-Anjou in te kruisen; ooit zou hij beginnen melken en kaasmaken! We konden de koeien laten grazen op 4 ha weiland bij Joachim en Daniel, en in Gottem kregen we 2ha akker en weiland in pacht van een winkelklant. Jan en Lukas verschenen ten tonele als Landwijzerstagiairs; en toen Jana eind van ’t jaar ging studeren besloot Jan om in haar plaats mee in te stappen in De Zonnekouter. Het waren dynamische ‘vette’ jaren met veel goesting en beweging, waarin alles vanzelf leek te gaan.

Daar kwam verandering in… toen het eind 2017 begon te sneeuwen, kort hevig en nat, en de helft van die grote mooie serre instortte. Het werd even slikken; maar we waren met velen, zochten met onze ‘serremonie’ nieuwe aandeelhouders, en bouwden ze terug op. Het vroeg pakken energie, en al het andere winterwerk bleef liggen. Het werd het begin van twee ‘magere’ jaren, waarin het weer en het land minder meewilden, we door de droogte te kampen hadden met mindere oogsten, en het aantal pakketten ook zienderogen verminderde.

Het waren zoekende jaren, waar we op zoek moesten naar onze eigen weg, naar manieren om de Zonnekouter weerbaarder te maken in een veranderende wereld. Zowel de bodem, de gewassen, de dieren als de medewerkers. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar er kwamen ook veel mogelijkheden op ons pad. We wilden de boerderij meer veerkracht te geven door haar extensiever te maken. Jan droomde van agroforestry en vond een nieuwe thuis in de Bunderstraat bij 2 ha nieuw land voor de Zonnekouter; wat ons ruimte gaf om dit in de praktijk te brengen. We kochten het land met vzw Land-in-zicht, en plantten vorige winter bomen op weide en toekomstig groenteland. Arne experimenteerde volop met ploegloos boeren, beter waterbeheer, nieuwe manieren van begrazing en grasgevoerd rundvee houden. En liet een inspirerende kaascursus doorgaan op de Zonnekouter.

Maar ondertussen was hier ook een groot verloop van mensen; medewerkers werden ziek of vertrokken, ook ons Lien viel ziek, er kwamen veel toffe maar tijdelijke vervangers. Vaak voelde de groep wel heel erg klein om dat alles te blijven dragen, vaak wist ik zelf niet waar eerst gelopen. Maar dan kwamen er ook nieuwe schouders bij: Marie kwam bij Arne op de Zonnekouter wonen (wat ook enige verbouwingen teweeg bracht), Anna werd hier geboren, Elke kwam mee de winkel runnen en Judith nam de pakkettenorganisatie op.

Nu zit Jan zijn stage er op, en is hij hier voltijds boer. Er verscheen onlangs nog 4 ha pachtland bij in Zulte, wat het totaal nu brengt op 15 ha Zonnekouterland, met heel wat meer koeien, en straks ook dubbel zoveel groenteland als vroeger. En nu ook terug een bloeiende verkoop en veel abonnementen. En Lien komt langzaamaan terug meedoen.

Het waren misschien magere, maar ook vruchtbare jaren: jaren van Zonnekoutertransformatie, waarin we los van het oude samen een nieuw Zonnekouterverhaal moesten uitbouwen. Met dezelfde bezieling, en een andere coloriet. We zijn er nog niet, maar zijn op de goeie weg. Walter mag er gerust in zijn. En ook wel een beetje trots….

 

An

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, mosterdblad en prei van de Vroente-Zonnekouter; witloof van Vanderhauwert; wortel en courgette (It) via Biofresh
Groot: rucola en prei van de Vroente-Zonnekouter; andijvie van de Vroente-Kollebloem; raapjes van ’t Groenlofhof; witloof van Vanderhauwert; bloemkool, wortel en courgette (It) via Biofresh
Gemengd: kropsla en prei van de Vroente-Zonnekouter; witloof van Vanderhauwert; wortel, clementine (It), sinaas Navel (Es) via Biofresh; appel Red Prince via Bio Brugs Ommeland
Fruit: appel Red Prince via Bio Brugs Ommeland; sinaas Navel (Es), citroen (It), kiwi (It), meloen Charentais (Ma), kumquats (It – de ‘paaseitjes’ van de citrusvruchten) via Biofresh

Recepten

Kruidig gebakken raapjes met wortelen
Nodig: 1 bussel raapjes, 500g wortelen, 3el appelazijn, 3el olijfolie, 3el agavestroop of rijststroop, halve tl rozemarijn, peper en zout.
Snij de groenten in dunne reepjes en stoom gedurende ongeveer 8 minuten.
Verwarm de olijfolie en voeg de groenten, azijn, stroop en kruiden toe. Bak de raapjes en wortelen tot ze lichtjes gebruind en beetgaar zijn.

Verrassend kropslapakketje
Nodig: 150g zilvervliesrijst, 150g rode linzen, 1 el citroensap, 1tl koriander, ½ tl kruidenzout, 1 teentje look, slabladeren
Kook de rijst en de linzen gaar en pureer. Meng met het citroensap en de koriander en kruid met peper en zout. Was de sla en zwier droog in een slazwierder. Schep de lauwwarme puree in een slablad en vouw het blad tot een pakketje. Serveer bij de kruidig gebakken wortelen/raapjes of hou het als verrassing in jouw lunchbox!