Groentesprokkel 17

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is alweer een jaar geleden dat Walter de Zonnekouter en de rest van de wereld achter zich liet. Het jaar dat volgde was er een van nieuw evenwicht zoeken, samen de Zonnekouterweg verder volgen en ongebaande wegen verkennen. De eerste uitdaging liet niet op zich wachten: de Lousbergmarkt diende zich al gauw aan, een project waar we al jaren van droomden, en we waagden de sprong met de hele Vroente. Het zorgde voor heel wat bijkomend werk: er moest worden ingericht (gelukkig had Walter al voor materiaal gezorgd…), winkeliers gezocht, een vennootschap opgericht, veel vergaderd, en eens de markt opstartte: heel veel geoogst! Het werd een moeilijke oefening om ook nog genoeg aandacht bij het land te houden; de Vroenteboeren raakten allemaal een beetje in een spreidstand tussen stad en boerderij, telen en verkopen, het werd een hele uitdaging om daar meer evenwicht en rust in te brengen. Onze boerderijwinkel ging ook een dag meer open in de week, en verdubbelde in omzet, terwijl de abonnementen en de voedselteams in Gent toch wat begonnen te minderen: een gevolg van al die korte-keten initiatieven.
Ondertussen probeerde ik ook de hele Zonnekouteradministratie in ’t gareel te krijgen, geen simpele zaak! De afronding van ons vroegere familiebedrijf, de opstart van de coöperatie én het wegvallen van Walter (die dat vroeger allemaal regelde) maakten dat nog niet alles op zijn plek zat, en zorgde voor heel wat detectivewerk.
Onze basis op de Zonnekouter versmalde nog meer toen Katrien vertrok, wat voor de achterblijvers voor nog meer werk zorgde op het land. Maar er diende zich al gauw versterking aan: Jana bleef na haar Landwijzerstage, en Kim verhuisde vanuit Warmonderhof naar Gent, beiden wilden een jaartje komen meewerken. Stagiair Koen besloot zijn tweede stagejaar op een stuk grond bij Daniel Vandevoorde groenten te telen voor de Vroente, Roos en Hanne kwamen hun eerste stagejaar op de Zonnekouter volbrengen. En vanaf mei komt Marie erbij als plukkaarter. De pakkettenploeg bleef onze vaste waarde: Myriam, Marianne en Judith, terwijl Wivine de Landwijzeropleiding begon en op Ourobouros stage ging lopen. Woman power dus op de Zonnekouter, altijd zo geweest; we dachten vroeger dat dat een logisch gevolg was van Walter zijn 8 zussen, maar Arne zet de traditie ondertussen naadloos verder. Enkel vrijdag is mannendag: Jan voert dan de pakketten, terwijl Jean-Pierre en Sven, creatief met hout en geest, gebouwen en erf aankleden, en ons ’s avonds vaak verwennen op een lekker maal en af en toe een leuk optreden.
Ondertussen floreerden de groenten zonder weerga. Terwijl in heel Vlaanderen zwaar geklaagd werd over eerst te nat, dan te droog en mislukte oogsten, draaide de Zonnekouter een ongelooflijk goed jaar met wonderlijke producties. Heimelijk verdachten we Walter ervan dat hij het toch niet kon laten om nog een beetje mee te doen. De veestapel begon anders te kleuren; boer Arne begon de basis te leggen voor zijn droom om hier ooit koeien te melken (hij kreeg van Widar al een kleine melkmachine, die we toch nog even naar de zolder hebben verwezen), en kruiste Oost-Vlaams in in de Maine-Anjou veestapel. Het resultaat was verrassend vruchtbaar; er werden vooral veel vaarsjes geboren (Irene, Ida, Leyla, Karamella, Lorelien, Lous). De kudde verdubbelde in omvang, en we mochten gelukkig weiland bij Joachim (Machelen) en Daniël (aardbeiboer in Afsnee) gebruiken om te hooien en te grazen.
Terwijl de zeug, vroeger helemaal Walter zijn ding, bij Arne een minder vruchtbaar en dus korter leven was beschoren.
… En dan moest na de winterpauze het nieuwe teeltseizoen opgestart; het eerste jaar zonder Walter. Dat was misschien nog wel het lastigste, het meest confronterende, het voelde toch een beetje verweesd. Zo niets meer kunnen vragen en overleggen met hem… gelukkig hadden we elkaar daar nog voor. Het is best spannend; leren vertrouwen op je eigen en elkaars kennis, intuïtie en creativiteit, de kracht uit onszelf naar boven te halen, en er samen tegenaan gaan. We gaan een leerrijk jaar in, vol jeugdige energie en goesting!
En zo langzaamaan voelt het ook tijd voor mij om de jonge generatie hoe langer hoe meer het heft in handen te geven. Wat minder werken op ’t land, mee kijken over hun schouder, ervaringen delen, het grote geheel en de biologisch-dynamische visie helpen dragen, het verzorgen van de samenwerkingen, Stichting Land-in-zicht en de Zonnekoutercoöperatie.
Want… de Zonnekoutertoekomst dromen en uitbouwen is nu vooral aan hen!
An

Samenstelling pakket

Klein: warmoes van de Vroente-Zonnekouter, mosterdblad, pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; wortelen van pcbt; komkommer (B), venkel (It), zoete bataat (Es) via Biofresh
Groot: warmoes van de Vroente-Zonnekouter, mosterdblad, pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; spinazie, eikenbladsla van Hebben; wortelen van pcbt; komkommer (B), venkel (It), zoete bataat (Es) via Biofresh
Gemengd: eikenbladsla van de Vroente-Zonnekouter, wortelen van pcbt; komkommer (B), venkel (It), rabarber (Hanssens), appel topaz (Nl), appelsien (Es), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: rabarber (Hanssens), appel topaz (Nl), appelsien (Es), avocado (Es) via Biofresh